Автор
Елена Ангелова

С първо бебе и без стрес: 10 златни съвета за майки

Ето че вече станахте майка! Тези 10 полезни съвета ще ви помогнат да се справите с тази нова за вас ситуация.

Съвет 1: Съберете комплект за първа помощ за вашето бебе, който винаги да ви бъде под ръка

Това ще улесни грижите за новороденото. И така, какво трябва да има в такъв „домашен комплект за първа помощ“: бебешко масло за третиране на гънки по кожата на бебето, цинков мехлем за обрив от памперсите, мокри кърпички, стерилна памучна вата - за евентуални хигиенни процедури, резервни памперси.

Съвет 2: Имайте комплект за първа помощ и за себе си

Мнозина, които дават съвети за майки на новородени, правилно отбелязват, че майките не трябва да забравят за собственото си здраве и комфорт. Следователно младата майка трябва да има под ръка: крем за напукани зърна, превръзки за след раждане (можете да вземете обикновени, но с максимална абсорбция), следродилна превръзка за бързо възстановяване на коремните мускули, помпа за кърма, подплънки за кърмене. Освен това винаги трябва да имате резервни дрехи в детската стая или близо до креватчето/масата за повиване - в случай, че бебето се оригне или се случи някакъв друг инцидент, докато го преобличате с чисти дрехи.

Съвет 3: Научете се да помагате на бебето си при колики и изхождане

Има проблеми, които бебето не може да реши само без помощта на майка си. По-специално, новороденото не винаги може да изпразни червата си самостоятелно. Това състояние ще му причини дискомфорт и детето ще плаче. Тогава майка му (или баща му) трябва да му се притекат на помощ. Лекият масаж (кръгови движения) на коремчето ще помогне на бебето да се справи с този проблем.

Ако детето страда от колики, трябва да го обърнете по корем и да му направите лек масаж "отстрани". Често новороденото страда от колики веднага след хранене. За да се избегне това, се препоръчва да носите бебето изправено след хранене за известно време (15-20 минути). Ако коликите не изчезнат, можете да приложите топла грейка върху корема, като я комбинирате с нежен масаж.

Съвет 4: Организирайте правилно съня на новороденото

Полезните съвети за неопитните майки обикновено включват, наред с други неща, препоръки как да създадете идеални условия за сън на новороденото. Ето как: стаята, в която ще спи бебето, трябва да бъде добре проветрена. Но предварително. Докато правите това детето трябва да бъде подходящо изолирано.

Новородените заспиват по-добре, ако имат възможност да пъхнат носа си в нещо меко и топло, като възглавница. Ако бебето заспи в ръцете ви не го прехвърляйте веднага в креватчето. В началото то лесно ще се събуди.

Съвет 5: Как да се разхождате с новороденото бебе

Съветите за разходка могат да бъдат много различни в интернет. Нека се спрем на ключовите точки. Разходките с новородено са свързани преди всичко с факта, че бебето трябва да се адаптира към ново пространство - към количката. Всички съвети за майки на новородени казват, че е най-добре да привикнете бебето към количката предварително. Оставете го да спи в нея няколко пъти вкъщи, за да свикне.

Първата разходка трябва да бъде много кратка: 15-20 минути. Ако говорим за студено зимно време, тогава можете да адаптирате бебето първо на балкона, за да свикне с ниските температури. Средно през първите 30-40 дни от живота си бебетата свикват с разходките и новите усещания, които изпитват. Всеки ден можете да добавяте 5-10 минути към разходката, като постепенно я увеличите до 2-2,5 часа. Не забравяйте, че ходенето е полезно и за вас. Ходенето по 2 часа 2 пъти на ден, освен че е от полза за бебето, ще подобри и фигурата на майката след раждането.

Съвет 6: Какво да правите, ако се появи обрив от памперсите?

Обривът от пелените е неудобство, с което се сблъскват почти всички млади майки. Когато кожата на бебето е в контакт с влага за дълго време (например през нощта не винаги е възможно често да се сменя памперсът), върху нея се появяват дразнене и червени "корички". Тази кожа, която е раздразнена, има нужда от постоянна грижа и хидратация.

Не е необходимо да миете бебето си със сапун, който изсушава кожата. Необходимо е да измивате бебето само с вода и след това да третирате обрива от пелената с лечебен крем (трябва да се консултирате с педиатъра, който наблюдава детето, какъв крем да изберете). И не забравяйте да правите въздушни бани за вашето бебе по времето, когато е без пелена или с пелена. За да оставите кожата му да подиша.

Съвет 7: Как да изрязвате ноктите на вашето бебе

Тук полезните съвети са прости: най-лесно е да изрежете ноктите на бебето си, докато спи. Купете специални детски ножици - те имат заоблени краища, като по този начин намаляват риска от нараняване на бебето по време на тази процедура.

Съвет 8: Спазвайте режим, но не изпадайте в крайности

Разбира се, режимът е полезен за малко дете. Той не само осигурява нормалното функциониране на малкия организъм, но и привиква бебето към вътрешен режим, което прави живота му по-спокоен. Ето защо е полезно да извършвате храненето, поставянето в леглото, къпането и други процедури според графика, така че бебето да развие „вътрешен часовник“. Но ако внезапно то поиска да заспи рано или да яде, не му отказвайте. Отказът ще се отрази неблагоприятно на психиката му, докато отклонението от графика за малко няма да повлияе на ежедневието му като цяло.

Съвет 9: Как да къпете новороденото си бебе

На 5-10-ия ден кората на пъпната рана изчезва при новороденото и ако до този момент се препоръчва само то да се избърсва с влажна гъба, след това можете бавно да започнете пълноценни водни процедури. Първите месеци от живота на бебето е по-добре да използвате специална ваничка, така ще ви бъде по-лесно да се справите. Стабилна пластмасова вана с широка основа и подвижен или надуваем хамак ще осигури комфорт както на бебето, така и на майката при къпането. В същото време малкият размер на ваната няма да позволи на бебето да се плъзне под водата.

Температурата на водата във ваната не трябва да е твърде висока. По-добре е да започнете с телесната температура на човек, тоест от 36-37 градуса, като постепенно я повишавате. Но можете да научите бебето си да се къпе в хладка (телесна температура) вода - това допълнително ще закали младото му тяло. Можете да използвате само бебешки душ гел.

Съвет 10: Как да организирате живота си като нова майка

Разбира се, раждането на дете е радостен и щастлив момент за семейството. Но в същото време това е и голям стрес, особено за млада и неопитна майка. Наистина, освен да се грижи за бебето, тя често трябва да има време да се погрижи и за останалата част от къщата.

Най-важният съвет, който може да се даде тук е: не се опитвайте да правите всичко наведнъж! Това е невъзможно. По-добре е да разделите задачите, например почистването дори само на една стая, на няколко етапа на ден. Това ще ви спести енергия и ще имате време за почивка, докато бебето спи. В крайна сметка няма гаранция, че новороденото ще ви остави да спите през нощта.

Чувствайте се свободни да помолите съпруга си за помощ. Той трябва да ви помага по най-добрия начин, например да става през нощта за храненето с шише (ако сте изцедили кърма). Ходенето до магазина за памперси и т.н. може да възложите и на съпруга си, който все пак вече е щастлив баща.

Разумното разпределение на графика на живот с новородено ще позволи на младата майка да остане доволна и щастлива, а това е толкова важно за поддържането на семейната хармония.