Автор
Ева Лъчезарова

5 неочаквани неща, които могат да доведат до болка в костите и ставите

Болките в костите и ставите са често срещан проблем, който значително може да влоши качеството на живот на всеки, който страда от тях. В съвременния свят и с ежедневието, което повечето от нас водят, съществуват редица неочаквани предпоставки, които водят именно до подобен тип дискомфорт.

В този материал ще разгледаме 5 неочаквани неща, които водят до болки в костите и ставите и ще ви разкажем как можете да ги облекчите бързо и ефикасно.

1. Продължителното стоене в една поза

Седенето твърде дълго в една позиция, без раздвижване, често може да доведе до различен тип болки и неразположения, включително до такива в костите и ставите. Особено ако работите дълго време на компютър, със сигурност сте забелязвали, че когато не правите регулярни почивки и раздвижвания, цялото ви тяло страда. Това важи особено, когато сте предразположени към проблеми с костите и ставите. Затова задължително си сложете римайндъри на телефона, които да ви напомнят да се раздвижвате регулярно.

2. Храни, които водят до възпаление в тялото

Силно преработените храни, които често водят до възпаление в тялото, биха могли също да доведат до болки в ставите. Освен това, колкото по-голямо е възпалението, толкова по-податливи са нашите кости към различен тип проблеми. Добрата новина е, че в този случай обикновено е достатъчно да започнете да се храните осъзнато и да направите леки промени в диетата си. Редица специалисти съветват следването на Средиземноморската диета, тъй като тя има доказани противовъзпалителни качества. Най-общо този начин на хранене включва голямо количество пресни плодове и зеленчуци, рибни деликатеси и ядки.

3. Недостатъчен сън

Знаете ли, че лишаването от достатъчно сън понижава прага на болката? Сънят е от решаващо значение за възстановяването на телата ни, затова е важно да го приоритизираме в ежедневието си. По-малко от 7 часа сън на денонощие могат да имат различни последици върху начина, по който се чувствате, възможно е да станете летаргични и да нямате желание за раздвижване, да посягате по-често към нездравословни храни и разбира се да влошите способността на вашия организъм за справяне с болката.

4. Промени във времето

През последните години резките промени във времето стават все по-неочаквани, а телата ни често нямат достатъчно време да се адаптират към внезапните понижения и скокове на температурите. Според специалистите факторите, които влияят и биха могли да предизвикат болки в ставите са повишена влажност, по-ниско барометрично налягане и силни ветрове. Някои хора са чувствителни на подобен тип промени, докато при други те преминават почти незабелязано. Ако сте от първите, имайте едно наум всеки път, когато настъпват подобни обрати във времето и подсигурете аптечката си с подходящо обезболяващо средство.

5. Дълъг ковид

След пандемията от ковид редица хора съобщиха за т.нар “дълъг ковид”. Това е състояние, при което човек вече се е възстановил от инфекцията, но много от симптомите ѝ продължават. Сред тях доста често са именно болки в ставите и костите. Въпреки че медицината все още не е категорична на какво точно се дължи това, според редица хипотези ковид може да предизвика продължителен възпалителен отговор в тялото, което може да доведе до болки в ставите и други мускулно-скелетни симптоми.

Независимо от това каква е причината за болките в ставите и костите, винаги е препоръчително да имате у дома обезболяващо средство, което да може да ги облекчи бързо и ефикасно. Именно такова е КЕТАЛГО. Лекарственият продукт се използва за краткосрочно и симптоматично лечение на болка от различен произход и естество: като болки в костите и ставите, мускулни болки, зъбобол, главоболие, невралгия и болезнена менструация. КЕТАЛГО прониква на точното място и осигурява обезболяващо действие в продължение на 24 часа. Активната съставка в него е кетопрофен под формата на кетопрофен лизинат, който облекчава възпалението, като променя отговора на тялото към болката, отока и високата температура. Продуктът се предлага под формата на сашета с приятен ментов вкус и е подходящ за лица над 16 г.

(в материала има продуктово позициониране)