Автор
Весела Георгиева

Сринаха Брадли Купър заради новия му нос

Изкуственият нос на актьора Брадли Купър, използван за ролята му на композитора Ленард Бърнстейн, предизвика големи спорове, съобщи Франс прес. 

Семейството на Бърнстейн обаче защити актьора, който използва голяма назална протеза, за да влезе в кожата на композитора от еврейски произход. Брадли Купър е изпълнител на главната роля, сценарист и режисьор на филма "Маестро". 

Преди броени дни в интернет пространството се появи трейлър на филма. Но фалшивият нос на Купър му донесе обвинения в следване на стереотип при изобразяването на евреите, пише "Вести".

 Някои режисьори дори обявиха, че подобно решение напомня за т.нар. блекфейс - практиката да се "почернят" лицата на бели актьори, когато играят чернокожи персонажи. 

Трите деца на композитора и диригент Ленард Бърнстейн защитиха Брадли Купър в социалната мрежа. Според изявлението им, те нямат нищо против протезата - за да се постигне по-пълна прилика с баща им. 

"От филма става ясно, че Ленард Бърнстейн е имал голям и красив нос. Сигурни сме, че баща ни не би имал проблем с това", пишат Джейми, Александър и Нина Бърнстейн. Според тях, критиките към Купър са просто да бъде омаловажен успеха на лентата - "практика, която сме наблюдавали много често по отношение на нашия баща." 

Нещо повече: децата на Бърнстейн поздравиха Купър за играта. 

View post on Instagram
 

Ленард Бърнстейн е син на украински евреи имигранти. Автор е на музиката на "Уестсайдска история" и е признат за един от най-големите композитори и диригенти на всички времена. 

Филмът "Маестро" разглежда сложната връзка на Бърнстейн със съпругата му Фелисия Монтеалегре, изиграна от актрисата Кери Мълиган. 

View post on Instagram
 

Филмът трябва да бъде представен на Международния филмов фестивал във Венеция и би могъл да бъде претендент за "Оскар", коментират критиците.