Автор
Антония Михайлова

Защо е опасно ниското кръвно - 7 метода да го овладеем

Може би сте се запитвали защо са толкова важни стойностите на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници. Често говорим за опасностите от високото кръвно налягане, оставяйки на заден план негативите, които може да окаже върху човешкия организъм ниското такова.

Истината е, че хипотонията (ниското кръвно налягане) може да е също толкова опасна, колкото и хипертонията. Съгласно доклад на Американската кардиологична асоциация, максималното нормално кръвно налягане е 139/89 mm Hg, но най-здравословно е налягането, равно на 120/80 mm Hg. При надхвърляне на нормалната горна граница състоянието се определя като хипертония, а при понижаването ѝ под 90/60 mm Hg – като хипотония, т.е ниско кръвно налягане. 

Известно е, че ако кръвното налягане се повиши твърде много, това може да натовари силно сърцето, подлагайки го на излишно напрежение. С течение на времето, това може да доведе до сърдечни заболявания, инфаркт, инсулт и други здравословни проблеми. От друга страна, ако налягането стане твърде ниско (хипотония), до органите ще достига по-малко кръв и кислород, което може да доведе до перманентно чувство на умора, главоболие и дори загуба на съзнание. 

Но без паника! Ето 7 начина, чрез които може да балансирате кръвното си налягане и да го върнете в нормалните му стойности:

1. Здравословен начин на хранене Отказът от големите количества сол и насочването към диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, ще ви помогне поддържате кръвното налягане под контрол. 

2. Физическа активност Движението и редовните физически упражнения подобряват сърдечно-съдовата система и помагат за регулиране на налягането. 

3. Туширане на стреса Техники за релаксация, като йога или медитация, могат да намалят стреса и да помогнат за поддържане на нормално кръвно налягане. 

4. Ограничете алкохола и никотина Намаляването или спирането на консумацията на алкохол и тютюнопушенето ще подобри чувствително здравето на сърцето и съдовата система. 

5. Редовни консултации при лекар Редовните посещения при лекар категорично ще помагат за ранното откриване на възможни проблеми с кръвното налягане. 

6. Здравословно тегло Поддържането на здравословно тегло със сигурност ще помогне за предотвратяване на честите колебания в кръвното налягане, които са извън нормата. 

7. Правилно хидратиране За да фукнционира оптимално, тялото се нуждае от достатъчно количество вода. Недостатъчната хидратация може да повлияе негативно на кръвното налягане.