Автор
Веселина Петрова

Нургюл Салимова: Не се сравнявам с никого

Нургюл Салимова, която спечели сърцата ни преди ден, привлече вниманието на всички със своята игра по време на Световната купа в Баку. И въпреки че остана втора, след загубата от рускинята Александра Горячкина, бе обявена за шампион у нас от всички в социалните мрежи. 

View post on Instagram
 

Мнозина вече сравняват 20-годишният талант с легендарната Юдит Полгар. Тя обаче коментира:

"Не съм новата Полгар... Не се сравнявам с никого, защото си имам свой стил и вървя по своя си път в шахмата. Високо уважавам постиженията на Полгар, но не мога да кажа, че ми е кумир. В интерес на истината нямам кумири в шаха, макар да съм проучвала детайлно партиите на световните величия, както при жените, така и при мъжете." 

Успехът на Нургюл привлече и вниманието и на хора от българския спорт, които я оставиха без държавна подкрепа за участието й в Баку.

View post on Instagram
 

Министър Димитър Илиев се е ангажирал на Нургюл и другите ни шахматисти да не им липсва нищо за подготовката и участието в международни състезания, пише "България днес".

Нургюл Салимова ще получи премия от 10 000 лева за достигнатия финал на Световната купа в Баку, обяви Васил Антонов, който е президент на шахматната федерация, която към момента има лиценз от министерството на спорта. По думите на Антонов, това е приблизителната сума на разходите на Нургюл за участието й на шампионата в Баку, докато нейният треньор Живко Жеков ще получи 1500 лева. Освен това Нургюл Салимова сама си заработи 35 000 долара от престижния турнир, който бе с общ награден фонд от 680 000 долара, пише Дир.бг.