Автор
Антония Михайлова

Тото Кутуньо - истинският италианец, чиито вечни песни превърнаха името му в култ

На 22 август 2023 г. светът се сбогува с един от най-обичаните и харизматични изпълнители, докоснал с плътния си и топъл глас сърцата на милиони меломани по света – Тото Кутуньо. 

Сърцето на италианската легенда спря да бие на 80 години в болнца в Милано. 

В памет на артиста, с чиито песни израснаха две и повече поколения меломани, си припомняме детайли от неговия личен и звезден живот. 

Истинското име на Тото Кутуньо е Салваторе Кутуньо. Ражда се на 7 юли 1943 г. във Фосдиново, Италия. Баща му е сицилианец, майка му – тосканка. Първите си уроци по музика певецът получава от своя баща - военен моряк, който свири на тромпет. На 7 малкият Салваторе, също като татко си, първо започва да свири на тромпет. После се пробва на барабани, а след това се захваща за китарата и акордеона. 

View post on Instagram
 

Професионално образование така и не завършва, така че може да се каже, че големият музикант, певец и композитор е самороден талант. 

Първите си професионални стъпки в музикалната кариера прави като барабанист. След това основава собствена група "Албатрос", за която пише сам песните. Те бързо се превръщат в хитове, а малко по-късно негови творби ще оставят незаличим отпечатък в репертоара на плеяда емблематични звезди от ранга на Джо Дасен, Андриано Челентано, Нанси Синатра, Мирей Матийо. 

През 1976 г. Тото, заедно с групата си, заема 3-то място на фестивала в Сан Ремо. 

Соловата си кариера започва през 1978 г. Две години по-късно печели първа награда на фестивала. Именно с хита Solo noi. Година след това излиза и албумът L"italiano, с едноименната песен в него, която се превръща в световен хит. През 1990 г. Тото Кутуньо печели и наградата на "Евровизия" в Загреб с песента Insieme:1992. 

View post on Instagram
 

За целия си професионален живот Тото Кутуньо е издал 17 албума. Той е национална легенда на Италия, обичана не само в родината си, но и в целия свят. Певецът се шегува, че е обичан повече от жените, отколкото от мъжете и затова счита себе си за "опасен". "Обичам у жените дори недостатъците им. Така, както те харесват мен - напълно безрезервно, дори сега, когато толкова остарях!..", самоиронизира се певецът. 

За личния живот на певеца се знае малко. За съпругата си Карла, с която той сключва брак през 1971 г., той неведнъж казва, че е единствената жена, която някога е носел в сърцето си. Въпреки изневерите му. Въпреки сътресенията, през които е преминал брачния им живот. 

"Аз съм експулсивен. Но какво може да попречи на един брак да бъде успешен? - Само изневярата. А тя не винаги е това, което хората си мислят за нея. Аз съм артист, на мен ми е нужно вдъхновение. Да, аз съм изневерявал на жена си, но в сърцето ми винаги е имало една-единствена жена - моята съпруга. Тя беше до мен, когато моето име не звучеше така гръмко, както сега. Тя беше от богато семейство и ме обичаше, когато аз бях едно обикновено момче. Винаги ще ѝ бъда благодарен за това. И днес нашата любов с Карла е нещо много по-голямо от едно обикновено чувство!". Така Кутуньо описва своята ексцентричност в личния си живот. 

View post on Instagram
 

 Певецът има извънбрачен син, към когото е силно привързан – Николо Кутуньо. 

През 2007 г. Кутуньо е диагностициран със злокачествен тумор. Следват сложна операция, няколко сеанса химиотерапия. За нещастие, преди няколко месеца коварната болест се връща с пълна сила. Това налага необходимостта от чести вливания и редовни прегледи в болницата. Състоянието на Кутуньо се влошава рязко в началото на август, пише италианския в. "Кориере Дела Сера". Приет е в клиниката „Сан Рафаеле”, където издъхва. 

Неговият глас обаче ще продължава да звучи и след кончината му, изпълвайки въздуха и пространството с много топлина, любов и вдъхновение, каквито Тото Кутуньо щедро раздаваше на хората през целия си живот. Да си припомним една малка част от творчеството на маестрото, което покори сърцата на слушателите по цял свят и издигна името му в култ:

L'Italiano

Solo Noi

Serenata

Ti Amo

Innamorati

Buona Notte