Автор
Теодор Муховски

Отървете се от тях: Вещи у дома, които издават ниското ви самочувствие

Може би е време да се отървете от нещата, които отдавна са неизползваеми както в жилището, така и в живота ви. 

Самооценката е възприемане на нашите силни и слаби страни на това колко добре се справяме с живота в сравнение с другите. Ако тя е неадекватна, човек има проблеми. Той губи мотивация, обезценява на пръв поглед достойните си цели или дори изпада в депресия. 

Това състояние може да се определи от това с кого и с какво се обгражда човек. И така, кои неща трябва да запазите в къщата си и от кои е по-добре да се отървете? 

Безпорядък в къщата 

Първото нещо, което може да означава ниско самочувствие е мръсен дом, откровен безпорядък, разхвърляни вещи. Човек не може да се чувства уютно в разхвърляна стая, той трябва да се стреми към комфорт, който да си осигури. 

А какъв комфорт може да има, ако неизмитите подове и чинии, неизхвърлените боклуци буквално го задушават? Човек с нормално самочувствие ще вземе метла и парцал, за да въведе ред. А този, който има ниско такова, може и да не обърне внимание на околния безпорядък – за него това е нормално. 

Стари неща 

Не ги бъркайте с антики, ретро и стилни винтидж предмети. Ако навлезете по-дълбоко в "бърлогата", ще откриете още една проява на ниско самочувствие. Някои хора не желаят да се разделят с остарелите си вещи. Те обичат да трупат стари обувки, остарели и износени дрехи.

Технически те все още могат да бъдат носени, но са излезли от мода и изглеждат доста зле. Такива хора не са сигурни, че заслужават най-доброто. Те често се срамуват да харчат пари за себе си и да си купуват нови неща. 

Счупени вещи

 Третата категория вещи, които издават ниското самочувствие на собственика, са счупените или ненужните вещи. Спукана чаша, чинийка с отчупен ръб допълват грозната картина. Ако се осмелите да седнете на дивана, може да се натъкнете на пружина, която е изскочила. 

Прашен стар телевизор, шевна машина, напукано огледало, огъната врата на гардероба също не са препоръчителни да са във вашия дом. Запомнете правилото: всичко, което е счупено и не работи, трябва да бъде поправено или изхвърлено. Като постоянно се натъквате на неща, които не работят, създавате в главата си пречки за по-добра версия на себе си. Както знаем, това, което е отвън, е същото, което е и отвътре. 

Стерилна чистота 

Когато отидете на гости на някого, се чувствате като в музей. Всичко е толкова стерилно и подредено, че ви се струва кощунство да нарушите този идеален свят. 

В същото време гостът остава с впечатлението, че човекът, който живее тук, е затворен в себе си и се страхува да покаже своята индивидуалност. 

Разбира се, само от обкръжението и наличието или отсъствието на някои неща не може да се постави окончателна диагноза на самооценката на даден човек. Но със сигурност е повод да се замислим и да се вгледаме по-внимателно в себе си и в заобикалящата ни среда.