Автор
Евелин Попадийна

10 тайни правила за комфорт в японските апартаменти

Като цяло японските апартаменти се отличават с това, че са създадени със специален подход към дизайна и организацията на пространството. Тяхната философия за комфорт се крие в простота, хармония, функционалност и връзка с природата. Комбинацията от тези елементи създава атмосфера на комфорт и спокойствие. Нека поговорим за това по-подробно.

Изкуството на минимализма
Японските апартаменти са известни със своя хармоничен дизайн, където всяко нещо има своето място. В стаите има само най-необходимите неща. Японците не обичат да трупат вещи.

Трансформиращи се мебели
Японците често използват трансформиращи се мебели. Така могат да използват най-ефективно наличното пространство. Има различни видове от това оборудване, по този начин могат да създадат различен дизайн в апартаментите си. 

Оазис у дома
Японците често украсяват апартаментите си в живи растения и създават ъгли с миниатюрни градини. Това внася допълнителен кислород в пространството, а също така идеално разнообразява обстановката. Японците ценят цветята и растенията в пъти повече от фигурките, които само събират прах.

Черешов цвят
Сакура е символът на Япония и създава невероятна гледка с розовите си цветя през пролетта. Ето защо японците активно я използват в интериора. Често можете да я видите на фототапет или върху спално бельо. Продават се и така наречените изкуствени клони на сакура – поставят се във ваза и става страхотен интериорен аксесоар.

Игра на сенки
Японските апартаменти обикновено използват различни източници на светлина, като традиционни хартиени фенери и неонови лампи, за да създадат уникална атмосфера. Харесват и подови лампи, част от които са направени от доста евтини материали, но в действителност изглеждат невероятно оригинални в интериора.

Татами
Татами са традиционни японски постелки, които се поставят на пода и създават уют. Японците използват татамито за хранене, работа и почивка. Освен това е лесно да бъдат преместени или премахнати, което още повече улеснява собствениците на апартамента.

Фудон
Това е традиционно японско легло, което се поставя на пода. Състои се от матрак поставен върху дървени палета. Това добавя простота към японските спални, а също така и уникалност, тъй като е други страни този дизайн не е толкова разпространен.

Фън Шуй
Японците прилагат принципите на фън шуй, за да създадат хармонично и енергично пространство. Според тях простите нюанси в поставянето на мебели и декор могат да повлияят на цялостната атмосфера в апартамента. Ето защо, когато обзавеждат апартамента си, японците обръщат голямо внимание на това в кой ъгъл да сложат леглото и къде да разположат дивана, за да има в семейството пари, късмет и безсънието да не присъства.

Медитация
Японците често създават специални кътчета за дзен медитация у дома, където можете да намерите спокойствие и вътрешна хармония. Някой поставят просто красиви килими за това, други оборудват мястото директно върху татамито. Това отличава интериора на японските апартаменти от останалите.

Аранжировка
Икебана е японското изкуство за аранжиране на цветя, което набляга на симетрията и хармонията. Може да оживи интериора и да създаде атмосфера в японски стил. Следвайки принципите на това изкуство, японците най-компетентно поставят цветни аранжировки в пространството, които не са забележителни, но въпреки това идеално разнообразяват атмосферата.