Автор
д-р Йорданка Панайотова

Всичко, което трябва да знаете: Заболяванията около зъбни импланти

Зъбите могат да бъдат загубени по много причини – травма, кариес, пародонтални заболявания т.н. Докато кариес и травма, по-често засягат младите хора, пародонтитите отнемат зъби при възрастната популация. Живеем в ерата на денталните импланти, където обезъбените участъци се заместват с тях. Вече не е въпросът дали, а кога, къде и колко импланта да бъдат поставени. За съжаление рискът от загубата им продължава да съществува. Пери-имплантните заболявания са две групи – пери-мукозити и пери-имплантити.

Пери-имплантният мукозит е възпаление, ограничено в меките тъкани, заобикалящи импланта. То е синоним на гингивита при естествените зъби. Характеризира се със зачервяване, отток и кървене. Пери-имплантния мукозит може да не прогресира към пери-имплантит, така както гингивитът може да не регресира към пародонтит. Натрупването на плака и формирането на биофилм по титаниевата повърхност на импланта е основна причина за възникване на заболяването. Когато е правилно лекуван, мукозитът може да бъде излекуван до пълно оздравяване. Отстраняването на натрупаните налипи, от повърхността на импланта е основна част от терапията. Нелекуването му води до пери-имплантит.

Пери-имплантитите (П.И.) са подобни на пародонтитите. И двете заболявания се причиняват от едни и същи бактерии и загубата на кост при тях, изисква комплексен подход, който да гарантира запазването на импланта. П.И. се характеризират с ексцесивно и продължително възпаление, което компрометира костта. Пародонталната инфекция е трудно разрешим проблем и води както до загуба на кост, така и до загуба на импланта. Повечето от методите за лечение на П.И. , за съжаление са с непредвидим резултат и понякога неефективни, особено ако имплантът е вече подвижен.

Две са важните задачи при П.И. Първо, да се спре прогресията. Второ, да се стимулира изграждането на кост около импланта. Този проблем съществува и при здрави пациенти, но диабетиците нещата са още по-сериозни. Около триста милиона от световното население са диагностицирани с диабет тип 2, като прогнозите са да достигнат до петстотин милиона до 2035. Въпреки че, поставените импланти са стабилни в началото, множество проучвания показват, че костната интеграция им е по-слаба. Това означава, че по-малко кост се формира около импланта при диабетиците и рискът от П.И. е по-висок. Известно е, че високата кръвна захар води до развитие на повече вредни микроорганизми, които са причини за стопяването около импланта. Независимо от приликите между П.И. и пародонтитите, пери-имплантит се развива много по-бързо и с по-тежка загуба на кост. Причина са разликите и ориентацията на колагеновите фибри (връзките, които свързват зъбите към костта и имлантите към костта). При естествените зъби има тринайсет групи връзки към костта, спрямо двете групи при имплантите. Има разлика при свързването, което при зъбите е лигамент а при имплантите е костна интеграция. Кръвоснабдяването при естествените зъби е от три източника, докато при имплантите са по-малко.

Ето защо, най-рисковата група при поставянето на импланти са пушачите. Пушенето е основен рисков фактор. То се класифицира като най-важната причина за възникване на проблеми около импланта и не само. Даже има европейски страни, в които се отказва поставяне на импланти при пушачи. Напоследък обаче, има възможна опция за тази група хора, с алтернативните продукти на пушенето или т.нар. бездимни изделия, сред които са продуктите за нагряване, вейповете, и др. При тях съответно няма процес на горене и отделяните токсини са редуцирани значително. В тази връзка излизат и все повече проучвания и научни публикации за този тип изделия, които представят различния рисков профил на тези продукти.

Много пациенти считат, че след поставянето на импланти, които възстановяват тяхната естетика и дъвчене, са решили всичките си дентални проблеми. Редовната профилактика и посещения за почистване и наблюдение на имплантите, са изключително важни за тяхната дълготрайност и стабилност.

За автора:
д-р Йорданка Панайотова 
Пародонтолог 
Хоноруван преподавател 
катедра Пародонтология МУ София

д-р Йорданка Панайотова
д-р Йорданка Панайотова

Д-р Панайотова, завършва Стоматологичен факултет на МУ-София с отличен успех. Защитава специалности по Обща Стоматология и Научна Медицинска Информация. През 1995-2000 г. работи като специалист Юниордент. След основаването на катедра Пародонтология в ФДМ София, през 2000 г., печели конкурс за хоноруван асистент, където преподава и досега. 
Интересите й са насочени предимно към хирургичното пародонтално лечение и има големи успехи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа, като е завършила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това, тя е била на практическо обучение при известния Д-р Джоузеф Шокрун, за новостите в PRF лечението. 
През 2016г. завършва специалност, 'Модерни Технологии при Лечение на Пародонтални Заболявания' в University of Genoa. През 2018г. Д-р Панайотова влиза в екипа на Клиника по Имплантология на ЕО ДЕНТ, където прилага професионалните си и квалифицирани умения в лечението на Гингивити и Пародонтити, за което е избрана за Лекар по Дентална Медицина за 2021г.