Автор
Патриция Романска

Кое е най-доброто време от месеца за мамолог?

Всяка година, 2.3 милиона жени заболяват от рак на гърдата, което го прави най-широко разпространеният рак, според статистика на световната здравна организация. Профилактичните прегледи целят да открият заболяването преди появата на симптоми и разрастването на образуванията до размер, който може да бъде усетен чрез палпиране. Размерът на рака и степента, до която се е разпространил са определящи фактори в оформянето на прогноза за пациента.

Какви са методите за изследване на гърдата? 
В допълнение към мануалния преглед, ехографията е основен диагностичен метод, който използва ултразвукови вълни за преглед на паренхима на жлезата. Мамографията е метод, който подлага пациента на известно лъчево натоварване, тъй като използва нискочестотно рентгеново лечение, за да произведе образ на гърдата. Друг метод е ядрено магнитния резонанс (ЯМР), който по-чувствителен и не използва радиация, но е по-рядко използван, тъй като е по-скъп. Според проучване от 2020 г., жените, които посещават профилактични прегледи в период от десет години, имат 41% по-ниска смъртност и 25% по-ниска честота на рак на гърдата в напреднал стадий.

От какво значение е цикълът? 
Менструалната фаза има отношение към плътността на гърдите, което влияе на резултатите от прегледа. По време на лутеалната фаза на цикъла, която трае през двете седмици от овулацията до началото на менструацията, гръдната тъкан става по-влакнеста и плътна и съдържанието на вода в гърдите се увеличава, под влиянието на увеличените нива на прогестерон. Плътните гърди са характеризирани от по-голямо количество активна жлезиста и влакнеста съединителна тъкан, за сметка на мастната тъкан, която изглежда по-прозрачна при изобразяване на гърдата. Плътността на гърдите варира не само според фазата от цикъла, но и възрастта и теглото –младите жени имат по-плътни гърди, както и жените, които имат по-ниско тегло.

Увеличената плътност на гърдата създава мътност в изображението по време на образна диагностика, което прави по-трудно да се засекат малки злокачествени образувания в ранен стадий. За максимална точност на прегледа, е добре той да съвпада с първата седмица след края на менструацията, когато гръдната тъкан е по-лесна за изобразяване. Също така, гърдите не са толкова чувствителни в тази фаза, което намалява потенциалния дискомфорт от прегледа.