Автор
Теодор Муховски

Какво означава, когато котката спи по гръб

Котката може да спи до 18 часа в денонощието, като позицията ѝ на сън е от голямо значение за нейното здраве. Интерпретирането на поведението ѝ може да ви подскаже много за това как се чувства вашият домашен любимец. Време е да разберете кои са най-честите причини вашата мъркаща гальовна любимка да спи по гръб. 

Котката спи по гръб, когато се чувства в безопасност 

Когато котката спи по гръб, излагайки на показ корема си, това може да означава, че тя ви се доверява. Вие сте създали пространство за вашия домашен любимец, в което той се чувства в безопасност. По този начин не е нужно да се притеснява, че ще бъде нападнат от други животни или обезпокоен. 

Какво да не казвате на котката си и как да общувате с нея
НОВИНИ
Автор Флора Иванова

Какво да не казвате на котката си и как да общувате с нея

Котката, която спи по гръб, се чувства в безопасност и в компанията на своя стопанин. Тя му се доверява и знае, че ако разкрие корема си, няма да бъде докосната по него. На повечето котки това не им харесва, затова е по-добре да не изпускат това доверие. 

Котката спи по гръб за удобство 

Котката, която спи по гръб може да си почива по този начин. Позата позволява пълно отпускане и релаксация на мускулите. Освен това домашният любимец може да диша по-лесно, когато е разположен по този начин. 

Защо котката се допуска първа в къщата? Черната котка винаги ли носи нещастие?
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Защо котката се допуска първа в къщата? Черната котка винаги ли носи нещастие?

Автор Теодор Муховски

Котката спи по гръб, за да е готова 

За какво е готова котката, когато спи по гръб? За нападение от друга котка. По този начин тя сигнализира, че е станала недоверчива, но не към собственика, а към другите домашни любимци. Котката не показва покорство към другите, а е готова да отговори на нападение. Ще разпознаете такава котка по изпънатите нокти и показаните ѝ зъби. 

Котката спи по гръб, за да регулира температурата си

 Когато котката спи по гръб, тя е не само върху корема си, но и на лапите. През възглавничките им се отделя топлина. Когато на домашния любимец му е горещо, той може лесно да се охлади. Той ще използва тази позиция за сън особено когато ляга да спи на слънце или през горещите дни. 

Котката спи по гръб по навик 

Малките котки, желаейки да привлекат вниманието на майка си, лежат по корем. Следователно това може да е причината вашата котка да спи по гръб. Тя също така е свикнала с това, защото храненето може да е ставало в това положение. 

Котката спи по гръб, когато изпитва болка 

Когато котката спи по гръб, тя може да се отпусне напълно. Лапите на животното релаксират, както и гръбначният ѝ стълб. В резултат на това, ако домашният любимец има здравословни проблеми, причинени от старост, наред с други неща, той ще избере тази позиция. 

Освен това спането по гръб може да помогне на котката да облекчи главоболието. В това положение кръвта тече по-свободно към главата, което подобрява настроението. Позата има положителен ефект и върху храносмилателния процес, така че котката може да лежи по този начин, ако се бори със стомашни проблеми.