Автор
Теодор Муховски

4 гинекологични процедури, от които на лекарите им се изправят косите

Много жени (особено млади) се страхуват от кабинета на гинеколога. Обичайните въпроси, които лекарят задава при посещението, често ги карат да се изчервяват. А самият преглед понякога е истинско мъчение. Не само за пациентите. Има процедури, които са неприятни дори за лекарите. 

Много гинекологични заболявания са безсимптомни и е възможно да се открият само по време на преглед. Затова профилактиката на всеки 6 месеца е много важна. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голяма е вероятността да се излекува всяко заболяване, включително рак на маточната шийка. Жената не трябва да я е страх да отиде на гинеколог, но трябва да има евентуална готовност за някои по-неприятни процедури. 

Преглед при гинеколог
Преглед при гинеколог

Ето кои са те: 

Интимна пластична хирургия 

Много хора смятат, че интимната пластична хирургия се прави с естетическа цел, но това е подвеждащо мнение. Освен за естетика, на жените се налага да я правят и по показания: дискомфорт при носене на бельо, болезнени усещания по време на интимна близост, спорт и други подобни. 

Интимната пластична хирургия решава проблемите със срасналите малки срамни устни, деформацията и промяната във формата им след раждане. Това е сериозна хирургична интервенция, която трябва да се извърши от професионалист. 

7 истини за менопаузата, които всяка жена трябва да знае
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

7 истини за менопаузата, които всяка жена трябва да знае

Процедурата има редица противопоказания: бременност, захарен диабет, рак и венерически болести, възпаление на тазовите органи. Интервенцията трябва да се извърши под местна или обща анестезия, а зарастването е дълъг възстановителен процес. 

Неприятни процедури
Неприятни процедури

Преди да решите да се подложите на такава операция, е необходимо да намерите пластичен хирург с богат опит. Ако операцията бъде извършена непрофесионално, има вероятност малките срамни устни да отсъстват частично или напълно. Това означава, че защитната функция на гениталиите няма да работи напълно и това ще доведе до възпаления или микропукнатини. 

Отстраняване на папиломи и бенки от лигавицата 

Папиломите и бенките са доброкачествени образувания, които могат да се появят и в интимната зона. Бенката (невус) е пигментно петно, от което трябва да се отървете само ако започне да ви притеснява (например възпаление). Папиломата, от друга страна, е образувание, причинено от едноименен вирус, който също се предава по полов път. Противозачатъчните средства не винаги са в състояние да предпазят от HPV (човешки папиломен вирус). Колкото по-рано започнете лечение и отстраняване на папилома, толкова по-добре. 

Един от по-малко болезнените начини за отстраняване на бенки и папиломи е лазерният метод. Той се извършва под местна анестезия с минимална загуба на кръв. Лазерът практически не оставя следи по кожата. Но самият процес на отстраняване, независимо от метода, е безумно неприятен. Инжекциите в интимната зона са болезнени, а оздравителният процес продължава един месец. През това време трябва да забравите за спорта, плувния басейн, секса. Всеки контакт с бельото провокира неприятни болезнени усещания. Но това трябва да се изтърпи, защото папиломите могат да дегенерират, а самият вирус е добре да се лекува. 

9 неудобни въпроса, които се притеснявате да зададете на гинеколога
НОВИНИ
Автор Woman.bg

9 неудобни въпроса, които се притеснявате да зададете на гинеколога

Автор Woman.bg

Биопсия на шийката на матката

Тази процедура представлява вземане на тъкан от вагиналната част на шийката на матката за хистологично изследване. Този метод се използва за потвърждаване на предварителната диагноза, определяне на прогнозата на заболяването и започване на правилното лечение. Основната цел на биопсията е да се диагностицират предракови и злокачествени заболявания на шийката на матката. 

Много хора се притесняват от болезнеността на процедурата - шийката на матката няма нервни окончания и биопсията е безболезнена. Но неспазването на препоръките може да доведе до сериозно кървене. Не бива да вдигате повече от 3 кг, да посещавате бани и сауни, да вземате горещи вани, необходимо е да спрете сексуалните контакти за 14 дни. 

Хистеросалпингография (HSG) 

Това е метод за изследване на проходимостта на фалопиевите тръби. Най-честата индикация за HSG е да се установят причините за безплодие. Съществуват два вида - рентгенова и ехо хистеросалпингоскопия. 

Причини за безплодие
Причини за безплодие

При рентгеновия метод се използва контраст (йодсъдържащи лекарства като "Urografin", "Ultravist" и т.н.), който се прилага на порции и се правят няколко рентгенови снимки. Този метод е доста болезнен, има и облъчване в малка доза, възможна е алергична реакция към контраста, затова сега все по-често се използва ехо-GSG. При ехо-GSG се използва ултразвуков апарат и в маточната кухина се инжектира физиологичен разтвор. 

Тези два метода на изследване се провеждат в първата фаза на менструалния цикъл. В допълнение към факта, че самата процедура е болезнена, в продължение на 1-2 дни може да останат неприятни усещания в долната част на корема, може да има леко кърваво течение. В последно време тази процедура се извършва под обща анестезия, така че неприятните усещания могат да бъдат избегнати, но след нея трябва да оставите тялото си да се възстанови и да избягвате сексуална близост в продължение на няколко седмици.

Как да се предпазим от нежелана бременност?
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Как да се предпазим от нежелана бременност?