Автор
Евелин Попадийна

Учени определиха оптималната температура за добър сън

Според последни проучвания на Института за изследване на стареенето Хинда и Артър Маркъс в спалнята трябва да е между 20 и 25 градуса през нощта. Тогава сънят е най-ефективен и спокоен за възрастните. При твърде високи или ниски температури качеството на почивка се влошава значително. Констатациите се основават на анализ от година и половина на 50 доброволци.

Учените са открили 5 до 10 процента намаляване на ефективността на съня, когато температурата се покачи до 30 градуса, тогава участниците били най-неспокойни. На свой ред това може да повлияе на познавателните способности, стреса, активността, безпокойството, настроението и умората. 

Сварен банан за по-добър сън?
ЗДРАВЕ
Автор Евелин Попадийна

Сварен банан за по-добър сън?

Автор Евелин Попадийна

Бразилски учени от клиничната болница в Порто Алегре пък установяват, че смехът помага за облекчаване на симптомите на сърдечносъдови заболявания. Ползите са потвърдени клинично. Изследователите са провели експеримент, в който показват различни филми на пациенти с коронарна болест на сърцето. Субектите са били на средна възраст около 64 години. На едната половина са показвани комедийни програми всяка седмица в продължение на три месеца, а на другата – сериозни документални филми.  

Комедийната група отбелязва 10% увеличаване на нивата на кислород, както и по-добра способност на артериите да се разширяват. Учените също така забелязват значително намаляване на възпалителните биомаркери, които показват риска от инфаркт или инсулт. Експертите смятат, че терапията със смях може да бъде въведена в болнични условия не само за подобряване на здравето на сърцето, но и за намаляване на хормоните на стреса, пише Daily Mail.

Вече изразът "смехът е здраве" е научно доказан. И нека въпреки сивото ежедневие да се смеем повече!