Автор
Ева Лъчезарова

Кратък наръчник за справяне със стомашните вируси

В разгара на лятото лекарите в България обявиха ръст от над 50% на стомашно-чревните вируси и въпреки че топлите месеци вече почти отминаха, специалистите съобщават, че все още срещат в практиката си пациенти с подобен тип оплаквания. Те разкриват, че клиничната картина е различна при голяма част от заболелите, но най-често включва висока температура, понякога разстройство и/или повръщане и болки в корема.

Високият ръст на този тип заболявания обикновено се дължи на занижената хигиена през ваканционните дни, когато често нямаме достъп до чиста вода, както и на факта, че се храним по-често навън, а хранителните продукти се развалят по-лесно. Лекарите наблюдават още, че децата боледуват по-често от подобен тип заболявания. От друга страна след пандемията имунитетът на цели семейства все още се възстановява, а това е причината и голяма част от възрастните също да заболяват. 

Това е и причината с нашите приятели от Допелхерц да подготвим кратък наръчник за справяне със стомашните вируси, който бихте могли да следвате стъпка по стъпка, ако вие или някой от семейството ви се сблъска с подобен тип оплаквания.

1. Обърнете специално внимание на хидратацията

Стомашните вируси често са свързани с висока температура, разстройство и повръщане, които понякога водят до дехидратация, като особено внимателни трябва да бъдете с бебетата, малките деца и хората с понижен имунитет. Признаците на дехидратация могат да включват повишен сърдечен ритъм, тъмно жълта урина, сухота в устата и устните и чувство за замайване. 

Препоръчително е да започнете хидратацията с бистри течности като чиста питейна вода или бульон, а след това да добавите други течности като например билков чай без съдържание на кофеин. Докато боледувате избягвайте алкохола, кофеина и сладките напитки, тъй като те могат допълнително да раздразнят стомаха ви.

2. Спазвайте правилен хранителен режим

След като изминат няколко часа, откакто сте имали повръщане или диария, можете постепенно да въведете лесно смилаеми храни в менюто си. Лекарите препоръчват да изчакате период от 24-48 преди да започнете да разнообразявате храненията си с въвеждането на допълнителни храни. Ако изпитвате симптоми веднага след хранене, това обикновено показва, че трябва да изчакате още малко, за да се възстанови организмът ви от вируса. В първите дни залагайте основно храни с мека текстура, с ниско съдържание на фибри и лесни за смилане. 

Ето и някои храни, които бихте могли да включите в менюто си на този етап:

- Бял ориз, паста, макарони или юфка 
- Бял хляб
- Сварени картофи, моркови, тиква
- Плодови сокове без пулпа
- Банани 
- Яйца 
- Мляно или крехко месо

През първите дни от възстановяването си избягвайте пълнозърнестите продукти, млечните храни и напитки, суровите зеленчуци, както и пържените храни. След като повръщането спре, пийте вода и бульон. Бавно добавете други течности като билков чай без кофеин. Стойте далеч от алкохол и кофеинови или сладки напитки, които могат да раздразнят стомаха и да влошат диарията.

3. Отделете максимално време, за да си починете

Най-добрият лек срещу стомашните вируси безспорно са сънят и почивката. Изследванията показват, че по време на сън нашият организъм повишава съпротивителните си сили и имунната си система. Липсата на достатъчно сън и релаксация пък могат до доведат до влошаване на симптомите, както и до повишаване на възпалението в организма.

4. Подберете точния пробиотик за цялото семейство

Пробиотиците са хранителни добавки, които поддържат баланса на чревната флора, а именно в червата се намират цели 80% от имунната ни система. Това е и една от причините, често при вирусна инфекция да се препоръчва включването на добър пробиотик. Поради факта, че микрофлората при всеки човек има специфичен състав, е добре да заложите на пробиотични продукти с разнообразен състав. Допелхерц® актив Лакто-Про съдържа 5 различни бактериални щама – три на лактобацили и два на бифидобактерии. В състава на продукта има и инулин, който служи за храна на бактериите и наличието му подпомага растежа и развитието на пробиотичните бактерии и доброто храносмилане. Допелхерц® актив Лакто-Про е обогатен и с витамин В6, който допълнително допринася за нормалната функция на имунната система. Продуктът е под формата на стомашно-устойчиви капсули, които предпазват лактобацилите и бифидобактериите от силната солната киселина в стомаха и осигуряват „защитен транспорт“ до червата, където да изпълнят своите функции. Достатъчен е приемът на една капсула на ден, а опаковката съдържа 20 капсули.

От Допелхерц са разработили и специални пробиотици, предназначени за деца - те са под формата на желирани мечета с вкус на ягода, които изключително много допадат на най-малките членове на семейството. Две желирани мечета от Допелхерц ® актив Пробиотик Желирани мечета съдържат два милиарда тиндализирани бактерии - 1 милиард млечнокисели бактерии и 1 милиард бифидобактерии от щамовете Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis, които са специално подбрани за детския организъм. Lactobacillus rhamnosus имат ключова роля за предотвратяването на затлъстяване при децата, а 3-месечният прием на Bifidobacterium infantis* води до много по-леко боледуване от сезонни настинки и скъсява продължителността на боледуването. Продуктът е допълнително обогатен и с витамини В3, В5 и В6, които подпомагат детския организъм.

*Цитирани проучвания: 

Mengzhen Sun, Tao Wu et all, Lactobacillus rhamnosus LRa05 improves lipid accumulation in mice fed with a high fat diet via regulating the intestinal microbiota, reducing glucose content and promoting liver carbohydrate metabolism, 2020 

Michael de Vrese, Petra Winkler et all, Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial, 2005