Искате да зарадвате своите любими хора с нещо неустоимо вкусно? Ние ви предлагаме тази страхотна рецепта със сливи и крeм сирeне Philadelphiа Light.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 50 минути
Порции: 8
Необходими продукти:
4-5 сливи
50 г кафява захар
100 г бяла захар
140 г меко масло
70 г кленов сироп
100 г брашно за сладкиши
180 г обикновено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. сол
220 г кисело мляко кора от 1 лимон
3 яйца
120 мл прясно мляко
50 г запечен шамфъстък, едро нарязан за сервиране
За крема:
150 мл пълномаслена сметана
1 опаковка крeм сирeне Philadelphiа Light 175g
2-3 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт
щипка морска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намаслете форма за печене с падащо дъно и диаметър 20 см и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Подредете нарязаните на клинове сливи по дъното на формата и поръсете със захарта.
В касерола разтопете 2 с.л. от маслото на средно висока температура и оставете за няколко минути, докато леко покафенее.
Излейте върху сливите и печете 10 минути.
В купа смесете двата вида брашно, бакпулвера и солта.
Сложете маслото в купа и разбийте с миксер за 2-3 минути. Лъжица по лъжица добавете кленовия сироп и разбийте до пълното смесване на продуктите. Прибавете лимоновата кора, жълтъците, киселото, прясното мляко, бялата захар и ваниловия екстракт и разбийте за още 2 минути. Сложете сухите съставки и смесете.
Сложете белтъците в купа, добавете щипка сол и разбийте до меки връхчета. Смесете с основната смес и излейте върху сливите.
Печете 50-60 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво.
Охладете за 5-6 минути и свалете стените.
Поставете чиния върху кейка и внимателно обърнете. Махнете дъното на формата и хартията. Полейте с останалия по дъното сироп.
В купа смесете крем сиренето и сметаната, добавете ваниловия екстракт, захарта и солта, и разбийте с миксер. Дръжте в хладилник до момента на сервиране.
Гарнирайте кейка с крема сиренето и поръсете с нарязан шамфъстък.