Стъпка по стъпка: Ето как да подсилите имунитета си всеки ден и с малки крачки

Останаха броени дни до настъпването на астрономическата есен, лятото на 2023-та година е вече зад гърба ни, а ето че дойде и моментът, в който да помислим за подсилване на имунната ни система. Предстоят ни студените месеци от годината, в които често се наблюдават пикове на различни видове заболявания, а всички знаем, че превенцията и силният имунитет са най-добрият начин, по който можем да преминем през есенно-зимния сезон.

На пръв поглед подсилването на имунната система звучи като сложен казус, който е труден за разрешаване, но истината е, че то всъщност се крие в ежедневната и консистентна грижа за тялото.

Важното тук е на всекидневна база:

- да следвате добър режим на сън 
- да следите за хидратацията си 
- да си подсигурите меню богато на витамини, минерали и антиоксиданти 
- да включите различни антистрес техники
-  да подберете подходящ имуномодулатор на растителна основа като Флудрекс Имуно Бустер

Всички знаем, че на пръв поглед тези съвети звучат лесни за следване, но когато сме във вихъра на всички проблеми и задачи, които срещаме в живота си, често забравяме да пием достатъчно вода, хапваме на крак и си лягаме късно. Това е и причината да ви предложим примерен дневен режим, който бихте могли да следвате и да пригодите към собствените си нужди.

Дневен режим за силна имунна система:

7:00 ч. Събуждане 

Стремете се да ставате в един и същи час всяка сутрин, независимо дали сте на работа, или в почивните си дни. Така организмът ви ще си изгради рутина и няма да бъде подложен на допълнителен стрес и недоспиване.

7:10 ч. Изпийте чаша топла вода 

След сън тялото ни е доста дехидратирано, затова нашият съвет е сутрин да заложите на чаша топла вода, която действа като душ,подпомага храносмилането и поддържа чревния ви тракт здрав. Както знаем именно в червата се намира 80% от имунната ни система.

7:15 ч. Време е за антистрес 

Редица уелнес специалисти препоръчват да започвате деня си с подходяща антистрес техника, която да успокои ума ви, за да бъдете в максимална кондиция. Вече е научно доказано, че стресът води до понижаване на имунитета, така че не пропускайте тази стъпка, дори и да ви се струва, че нямате достатъчно време. Бихте могли да заложите на 5-минутна медитация или пък на подходяща дихателна техника. Една от най-популярните е резонансното дишане, което е изключително лесно за изпълнение. Целта му е да дишате с честота 5 пълни вдишвания в минута, за да постигнете това е необходимо да дишате в три стъпки:

1. Вдишайте, броейки до 5. 
2. Издишайте, броейки до 5. 
3. Продължете този модел на дишане в продължение на няколко минути и ще усетите успокоение на ума и цялото тяло.

7:30 ч. Раздвижете се 

Вече съществуват редица изследвания, които доказват, че регулярното практикуване на физически упражнения поддържа имунната система здрава. Подберете подходяща активност, която ви допада, важното тук е да се движите на ежедневна база, независимо дали ще се разходите до работа, вместо да хванете трамвая, ще тренирате пилатес с помощта на домашно видео или ще тичате сутрин в парка.

8:00 ч. Хапнете здравословна закуска 

За да бъде здрава, имунната ни система се нуждае от множество витамини, минерали и антиоксиданти. Един от най-сигурните начини да си ги подсигурите е да хапвате различни на цвят плодове и зеленчуци, а сутрин можете да си ги набавите, като си направите смути или овесени ядки.

8:15 ч. Вземете своята имуностимулираща добавка

Предвид факта, че през последните няколко години имунната система на всички нас бе изложена на различни вируси и бактерии, които бяха доста предизвикателни, е препоръчително преди старта на есенно-зимния сезон да започнете прием и на имуномодулиращо средство като Флудрекс Имуно Бустер. Той подпомага както имунната, така и дихателната система, укрепва цялостно организма и го тонизира. Флудрекс Имуно Бустер има и силни антиоксидантни свойства, той съдържа ценни съставки като: растителен екстракт от ехинацея пурпурея, екстракт от черен бъз, витамин C и цинк. 

Достатъчно е да приемате по 2 капсули дневно, в продължение на 10 дни. Бихте могли да приемате първата от тях след закуска, а втората след вечеря.

12:00 ч. Хапнете питателен обяд 

Осъзнатото и бавно хранене също са от голямо значение за състоянието на имунната ни система. Затова е важно да не хапвате на крак, а да си отделите достатъчно време, за да се насладите на обяда си. Винаги е най-подходящо да подготвяте обяда си у дома, като можете да заложите на цветна салата с любим ваш протеин, като риба или пиле например.

16:.00 ч. Отделете 10 минути за втората си антистрес техника за деня

Редица проучвания показват, че 16,00 ч. е времето от работния ден, в което започваме да се чувстваме значително изтощени, а в резултат от това ставаме и по-непродуктивни. Затова и специалистите съветват, вместо да прибягвате до напитки с кофеин, в този момент да отделите 5 или 10 минути за антистрес терапия. Бихте могли да си пуснете реласкираща музика или пък кратка медитация, важното е да дадете кратка почивка на ума си. 

19:00 ч. Хапнете лека вечеря

За да може организмът ви да се възстанови максимално през нощта, е препоръчително да хапвате вечерята си възможно най-рано, за предпочитане преди 20,00 ч. Спрете се на нещо леко като зеленчукова или пилешка супа със салата например. Не забравяйте да вземете и втората капсула от своя Флудрекс Имуно Бустер, за да подсилите имунитета си оптимално. 

 

20:00 ч. Подгответе се за сън

Подготовката са истински възстановяващ сън всъщност започва поне два часа преди да си легнете. В този часови диапазон е добре да не използвате екрани, тъй като синята светлина може да повлияе на нивата на мелатонин в организма ви. Бихте могли да планирате идния ден, да разтоварите като напишете нещо в дневника си, а защо не и да направите кратка вечерна йога тренировка за отпускане. 

 

Woman.bg съветва: Персонализирайте този примерен график спрямо своите възможности и потребности и подгответе организма си за идните студени месеци, както той би желал - бавно, постепенно и с внимание.