Автор
Woman.bg

Д-р Христиана Бацелова: Над 90% от мъжете и над 80% от жените се заразяват с HPV поне един път в живота си

Д-р Христиана Бацелова е изпълняващ длъжността началник на Хигиенно-епидемиологичен отдел в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и асистент в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ на Медицинския университет в Пловдив. Завършила е медицина в същия университет през 2007 г., а от 2013 г. е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Д-р Бацелова е сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е елиминирането на свързаните с HPV заболявания и промотирането на ваксинопрофилактиката. Интервюто е част от информационната кампания „Защити бъдещето им!“

- Д-р Бацелова, какъв е механизмът на заразяване с човешки папилома вирус - HPV? 
- Заразяването с човешкия папилома вирус може да стане при полов контакт между човек, който е източник на инфекция, и незаразен с HPV човек. Достатъчно е да има докосване на кожа до кожа, лигавица в лигавица, за да премине вирусът. При ръкостискане обаче заразяване не може да се осъществи. 
 

- Какъв процент от хората са инфектирани с HPV? 
- Когато започнат да водят полов живот, над 90% от мъжете и над 80% от жените се заразяват, и то доста бързо, дори да имат само един сексуален партньор през годините. Съвсем наскоро излезе проучване сред 45 000 мъже в различни държави, в които не се прилага ваксина срещу HPV. Оказа се, че една трета от мъжете над 15-годишна възраст са заразени с HPV, което е много голям процент. Човешкият папилома вирус е най-разпространеният полово предаван вирус в света. 
 

- Само жените ли са потъпевши от HPV? Какви заболявания причинява HPV? 
Не само жените страдат от заболявания, свързани с човешкия папилома вирус. HPV причинява кондиломи и папиломи и при мъжете, и при жените. На жени може да причини рак на маточната шийка, а на мъжете – рак на пениса, а на двата пола – рак на гърлото, рак на главата, рак на ануса. Така че човешкият папилома вирус е опасен и за мъжете, и за жените. 

- Кой е най-сигурният начин за предпазване от свързани с HPV заболявания? 
- Като изключим въздържането от всякакви полови контакти, най-сигурният начин за защита е ваксината срещу HPV. Дори и да се използват кондоми, щом има докосване на кожа с кожа, ще се случи заразяване. От септември 2023 г. официално четиривалентната ваксина срещу HPV Gardasil е заменена с деветвалентна Gardasil 9 в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. На този етап програмата е ограничена да предоставя безплатно ваксини само на момичета на възраст от 10 до 13 години. Ако се постави първа доза на 13-годишно момиче и то навърши 14 години преди втората доза, тя също се поема безплатно, за да се завърши ваксиналната схема. 

- От епидемиологична гледна точка по-ефективно ли е ваксинирането и на момичета, и на момчета? 
- Човешкият папилома вирус не избира пола на човека. Просто програмата, която в момента действа в България, е само за първична профилактика на рака на маточната шийка. По тази причина се обхващат само момичета. Но ние, експертите, се надяваме в бъдеще да бъдат обхванати и момчетата, защото на тях също е необходима защита. Ваксината може да се поставя от 9-годишна възраст. За всички момичета и момчета извън възрастта 10 – 13 години, както и за жените и мъжете, които искат да се предпазят от болести, свързани с HPV, остава възможността да си закупят сами от аптека ваксината Gardasil 9 и да им бъде поставена. Дозите са различни в зависимост от възрастта. От 9 до 14 години са необходими две дози с интервал от минимум шест месеца. От 15 години нагоре са нужни три дози с интервал между първите две дози 1-2 месеца, а третата се поставя поне 6 месеца след втората. Реално тези три дози трябва да се поставят в рамките на една година. 

- Има ли ефект да се прави ваксинопрофилактика срещу HPV на по-голяма възраст? 
- Най-ефективно ваксината предотвратява HPV свързаните заболявания във възрастта между 9 и 17 години. Но според Центъра за контрол и превенция на заразните болести в САЩ до 26-годишна възраст ваксината също има много голяма ефективност. Препоръчва се на всеки желаещ да се свърже с личния си лекар и да обсъди тази възможност. Аз лично се ваксинирах на 40 години. Исках много по-рано, но така се стекоха обстоятелствата, че нямах достъп до Gardasil 9. Затова се ваксинирах в първия възможен момент, когато ваксината беше налична в България. Има смисъл от ваксинирането и на по-голяма възраст. Човекът може и преди да се е срещал с този вирус и да се е самоочистил от него. Само че нашата имунна система не изгражда добра имунна памет за HPV. Човешкият папилома вирус има свойството да се скрива от имунната ни система и тя да не може да го запомни. Това означава, че при следваща среща с HPV, за което рискът е много голям, организмът ще бъде незащитен, ще настъпи инфекция и размножаване на вируса. Когато обаче се постави ваксина, се изгражда добра имунна памет и трайна защита на организма. Така че има смисъл от поставяне на ваксина срещу HPV на всяка възраст. 

- Каква реакция на организма да очакваме след ваксинирането? Защо ваксината е безвредна? 
- Когато поставяме деветвалентната ваксина срещу HPV, това се прави мускулно. Иглата е тънка, изключително фина. А мястото за поставяне на ваксината е в делтоидния мускул на една от ръцете. Неслучайно е избран този мускул за поставяне на всички ваксини на деца и възрастни – там няма риск от засягане на голям кръвоносен съд или нерв. Същевременно мускулът е достатъчно голям, за да предизвика отговор на имунната система. При поставянето на ваксината се разкъсват няколко мускулни влакна, което може да доведе само до лека болка за 2 – 3 дни. Аз лично не съм наблюдавала други реакции от ваксината Gardasil 9 освен болка на мястото на убождане. Разбира се, може да има други реакции и те са описани в кратката характеристика на ваксината – главоболие, отпадналост, единични диарийни изхождания. Но това са изключително редки случаи. Възможна е и алергия към някоя от съставките на ваксината, но това също се случва рядко. 

- Защо ваксината е безвредна? 
- Защото това е рекомбинантна ваксина, при създаването на която е използвана същата технология, както при ваксината срещу вирусния хепатит В, която в България се поставя на бебетата веднага след раждането. При тази технология се взима малка част от вируса – в конкретния случай част от 9 типа HPV – и се намножава в лабораторни условия. Тази част от вируса представлява протеин, който ще стимулира нашата имунна система, когато попадне в човешкия организъм. Протеинът във ваксината обаче не може да предизвика заболяване, защото не е активен вирус. 
В нашия организъм чрез ваксината навлизат протеини, които наричаме антигени. Антигените се разпознават от имунната система като чужди белтъчни структури и съответно тя ги атакува. Тези антигени не могат да се размножават в човешкия организъм, затова и не могат да предизвикат каквото и да било заболяване, свързано с HPV. Ето защо ваксината срещу HPV е максимално безопасна за човека. Единственото, което прави, е да накара имунната система да реагира, като изгради антитела и добра имунна памет. 

- Колко години има от масовото прилагане на ваксина срещу HPV? 
- Ваксината не е нова. Преди 16 години тя е въведена за масова ваксинация в различни държави. В Австралия, Великобритания, САЩ и Канада имат много добър опит с нея. Така че тази ваксина е доказала своята безопасност и по време на клиничните изпитвания, и по време на масовото й приложение. Приложени са вече милиони дози от Gardasil 9, което практически доказва нейната ефективност и безопасност. 

- Какви вреди нанася на общественото здраве антиваксърството? 
- Една от вредите е, че в България всеки ден умира повече от една жена от рак на маточната шийка. Докато по света има държави, например Австралия, в които това заболяване е елиминирано сред младите жени. Те са ваксинирани срещу HPV и не боледуват от рак на маточната шийка. В САЩ ваксините не са задължителни, но без поставени ваксини детето не може да бъде прието нито в детска градина, нито в училище, нито да следва в университет. 
Ако у нас варицела е неуправляема инфекция, от която имаме и смъртни случаи, то в САЩ, където се прилага масово ваксина срещу варицела, заболяването не се среща и за десетилетие са намалели с над 90% хоспитализациите за варицела. В крайна сметка при американците е намален рискът от смърт, подобрено е качеството на живот на децата и на техните родители, икономически е изгодно, защото няма разходи за лечение, няма болнични отпуски. А херпес зостер, от който боледуват прекаралите варицела заради реактивиране на вируса, също е елиминирано заболяване. 
Що се отнася до HPV свързаните заболявания, антиваксърството у нас нанася ужасни вреди. За съжаление антиваксъри се срещат и сред медицинските лица. Случвало ми се е родители да се откажат да ваксинират срещу HPV децата си заради мнението на познат хирург или акушер-гинеколог. Само че никъде в научната литература няма доказан риск за заболяване от ваксина, няма дори предположение за такова нещо. Ако едно медицинско лице знае какво представлява рекомбинантна ваксина, би трябвало да е наясно, че няма опасност от заразяване с HPV, а боледуване от HPV свързани заболявания е невъзможно. 
Тъжно е, че в България продължават да се ширят абсурдни мнения, които се базират на тотални измислици. Само че тези измислици се тиражират от антиваксърите и сеят страх у родителите и у децата. Страхът от ваксинирането води до неконтролируемо разпространяване на HPV, до липса на колективен имунитет и до страдание на много хора и техните близки. И на обществото антиваксърството струва много, защото лечението на болните от ракови заболявания, предизвикани от HPV, е изключително скъпо.