Автор
Ева Лъчезарова

Уморените ви очи ще ви бъдат благодарни за това

В наши дни няма как да избегнем ежедневната употреба на екрани, но специалистите препоръчват да спазваме определени правила, за които да следим в ежедневието си. Светът, в който живеем сякаш се дигитализира все повече с всеки изминал ден - вече плащаме за градския транспорт с телефона си, трудно ни е да си представим деня си без социалните медии и можем да гледаме безкрайно забавни видеа или полезни подкасти. Всичко това обаче би могло да има негативно влияние върху очите ни и заедно с нашите приятели от Допелхерц решихме да обърнем специално внимание на проблема.

Ето някои от основните фактори, които могат да доведат до проблеми със зрението:

1. Дългото взиране в екран на фиксирано разстояние: Ако гледате в екрана на лаптопа или телефона си прекалено дълго и без да правите регулярни паузи, това би могло да доведе до умора, напрежение и сухота в очите. 
2. Синята светлина: Екраните на всички дигитални устройства, които използваме в ежедневието си излъчват синя светлина, която напряга очите ни. Тя също би могла да доведе до усещане за сухота в очите, както и до главоболие и трудно фокусиране. 
3. Намалената честота на мигане при съсредоточаване: Всички сме имали моменти, в които правим нещо изключително важно на компютъра си и сякаш забравяме да мигаме. Така обаче очната повърхност става по-суха, което от своя страна води до дразнене, парене и зачервяване. 
4. Неправилна стойка при продължителна работа с компютър: Неправилната стойка може да доведе до напрежение на очите, шията и гърба.

Така голяма част от хората, които работят на компютър или използват често дигитални устройства страдат от т.нар “сухо око”. Той се появява при липса или недостиг на слъзна секреция. В ежедневието си непрекъснато произвеждаме малко количество сълзи, които наричаме слъзен филм, а слъзният филм защитава очите ни, като ги овлажнява. Ако той е намален, започваме да усещаме симптоми като чувство за “пясък” в очите, сърбеж, сухота, а понякога и усещане за парене, зачервяване, гъста секреция, дразнене от светлина или събуждане със залепнали клепачи сутрин.

Ето и стъпките, за които вашите уморени очи ще ви благодарят:

- Правете редовни паузи: Правете периодични паузи, за да изпънете гърба си, да разтегнете ръцете и да мигате с очи. Използвайте упражнения за очи, за да намалите напрежението в тях. Офталмолозите съветват да правите и регулярни почивки на всеки 20 минути, премествайки погледа си от екрана и фокусирайки се в предмет, който се намира в далечината в стаята, в която работите. Не винаги е възможно да спазвате това правило, но бихте могли да го приложите в дните, в които усещате по-голямо напрежение и дразнене в очите си.

- Регулирайте яркостта и контраста на екрана, на който работите: Настройте екрана си така, че да не бъде нито твърде ярък, нито твърде тъмен.

- Позиционирайте монитора си правилно: Поставете монитора или лаптопа си на нивото на вашите очи или малко под него. Така ще можете да гледате направо в екрана, без да навеждате главата си надолу или нагоре. Седнете на разстояние от около 50-100 см от монитора. Това е оптималното разстояние за работа на компютър.

- Работете в добре осветено помещение: Уверете се, че вашето работно помещение е добре осветено и не е необходимо да напрягате очите си, за да видите компютъра.

- Включете в диетата си храни богати на лутеин и зеаксантин: Тези два антиоксиданта са от изключителна важност за нашето зрение и могат да бъдат намерени в зеленолистните зеленчуци като спанак, зелен грах, броколи, брюкселско зеле, маруля и кейл.

- Следвайте правилен режим на съня: След дългите часове, прекарани пред различни екрани, очите ни имат нужда от заслужена почивка. В допълнение към това синята светлина може да повлияе и на нивата на мелатонин в тялото ни, което пък от своя страна да доведе до нежелано бодърстване. Затова специалистите съветват да прекратите употребата на всякакъв вид дигитални устройства поне два часа преди лягане.

- Ако изпитвате сухота в очите, подберете подходящи капки за очи. Именно такива са Допелхерц® актив Капки за очи + Хиалурон 0,2%, които осигуряват комфорт, успокояват зачервяването и намаляват усещането за сухота. Съдържат висока концентрация на хиалуронова киселина и хипромелоза, които от своя страна са важни за възстановяването на слъзния филм. В техния състав са включени и растителни дестилати от лайка, алое вера, шипка и черна боровинка, които облекчават умората и зачервяването. Препоръчително е употребата им да се съобразява с натовареността на зрението - 2, 3 или 4 пъти дневно, като капнете по една капка във всяко око. Допелхерц® актив Капки за очи + Хиалурон 0,2% имат и дълъг срок на годност – до 3 месеца след първоначалното отваряне и то без наличието на консерванти. Подходящи са за употреба и от хора, които в ежедневието си използват редовно контактни лещи.

Допелхерц® актив Капки за очи с Хиалурон 0,2% беше отличен като "Продукт на годината 2023" в категория "Медицински изделия" от Българския фармацевтичен съюз.

(в материала има продуктово позициониране)