Автор
Веселина Петрова

Така обедняваме, без да се усетим: Откажете се от тези навици, ако можете

Уж не харчите много, а парите все не ви стигат. И заплатата ви буквално изчезва... Според финансисти, някои наши безобидни на пръв поглед навици буквално "изяждат" спестяванията ни. Ето кои са те: 

Пазарувате от кварталните магазинчета

Да, удобно е, факт, но цените са доста по-солени. Малките магазинчета не могат да си позволят да правят промоции и да продават на ниски цени, както големите вериги. 
 

Често си вземате кафе и закуска по пътя към офиса

Вероятно не ви достига времето у дома, вероятно кафето е хубаво, но е доказано - струва доста по-скъпо. А и цените на закуските в подобни заведения никак не са ниски. Носете си храна от вкъщи - хем ще е по-здравословна, хем ще е по-евтина.

Имате абонамент за фитнес, който не посещавате

Да, имате абонамент, имате и екип, но рядко ви остава време. Все се заричате утре да отидете, а това утре никога не идва. Ако толкова искате да спортувате, ходете пеша или правете нещо у дома. Танци, аеробика, зумба - пълно е с онлайн тренировки, които няма да ви струват много. 

Не купувайте повече, отколкото имате нужда

Хората са склонни да се презапасяват, затова и в световен мащаб се изхвърлят толкова много продукти. Купувате нещо, после то се разваля, изхвърляте го. Затова купувайте толкова, колкото ви е необходимо за следващите няколко дни, не за месец. Особено що се отнася до нещата за децата - дъвки, бонбони, снакс - често се зариваме с продукти и после не можем да ги изконсумираме с месеци. 

Купувайте нормални разфасовки, малките струват скъпо

Всичко нарязано е по-скъпо. 100 г шунка на слайсове са по-скъпи от шунката на килограм. Пак могат да ви я нарежат, но ще е на цената на килограм.