Автор
Ева Лъчезарова

Всичко за магнезия: Защо и как да го приемаме?

Знаете ли, че магнезият участва в над 300 различни биохимични реакции, свързани с изключително важни функции на тялото? 

Сред тях са метаболизмът на въглехидратите и производството на енергия, нервната проводимост, мускулните съкращения и релаксацията, формирането и здравината на костите. Той има силно влияние и върху функционирането на нервната, сърдечно-съдовата система и мускулите, синтеза на протеини, както и върху контрола на глюкозата в кръвта. Редица специалисти свързват магнезия и с пълноценния сън и релаксация на тялото.

За съжаление обаче телата ни лесно губят този ценен минерал, а най-често срещаните фактори за това са:

- Обедняване на почвата - магнезият в почвата е един от макроелементите, необходими за нормалния растеж и развитие на растенията. Той влиза в състава на хлорофила, който е необходим за фотосинтезата и играе важна роля в обмяната на веществата в растенията. За съжаление обаче, поради неправилното експлоатиране на почвите, с годините те стават все по-бедни на макроелементи, което води и до липсата им в различните плодове и зеленчуци. Това е и една от причините голяма част от нас да не успяват да си набавят достатъчно магнезий с храната. 

- Неправилна или еднообразна диета - Начинът на хранене също е важен фактор за дефицита на магнезий. Той се съдържа в храни като зеленолистни зеленчуци, варива, семена, пълнозърнести храни и риба. Ако обаче залагате по-често на силно преработени и “бързи” храни, е много вероятно да имате дефицит на магнезий. 

- Прекомерен стрес - В периоди на физически или емоционален стрес, магнезият може да се използва по-бързо, за да поддържа нормалните биохимични процеси, свързани с нервното напрежение. 

- Алкохол и кофеин - Консумацията на големи количества алкохол и кофеин може да увеличи отделянето на магнезий през бъбреците и също да стане причина за дефицити. 

- Прием на лекарства - Някои лекарства могат да намалят абсорбацията на магнезий в червата или да увеличат неговото отделяне през бъбреците. Ако приемате лекарства, е добре да се консултирате с личния си лекар дали е необходимо да приемате магнезиева добавка. 

- Активен спорт - Магнезият е един от минералите, които могат да бъдат отделени през потта при физическа активност и спорт. Затова често се препоръчва на активно спортуващите да взимат допълнително от този важен минерал. 

- Бременност и кърмене - Бременността и кърменето изискват повече магнезий, така че жените в този период са по-склонни към подобен дефицит.

А дали вие имате дефицит на магнезий? Липсата на достатъчно от този минерал в организма би могла да доведе до разнообразни проблеми.

Ето и най-честите сред тях: 

- Мускулни проблеми: Болезнените мускулни схващания (крампи) – особено характерни нощем 
- Неврологични симптоми: Раздразнителност
- Сърдечни ритъмни нарушения 
- Психологични симптоми: Умора и слабост, Затруднения с концентрацията и паметта, затруднено заспиване или прекъснат сън.

Добре, но на каква магнезиева добавка да се спра?

Пазарът е наситен с различни предложения за добавки и витамини. Честа практика е на опаковките на продуктите да се изписва количеството на магнезиевата сол (оксид, карбонат, цитрат и т.н.), която е използвана за производството, а не на чистия магнезий, което означава, че няма да получите обещаното количество от ценния минерал. За да сте сигурни, че добавката, която ще приемете отговаря на чистото съдържание на веществото, е препоръчително да се спрете на доказана марка с традиции и качество. Допелхерц е марката, която е номер едно по продажби на магнезиеви продукти в Германия*. Брандът има над 100 години традиция в производството на витамини и минерали, подкрепящи здравето. На българския пазар Допелхерц предлага седем различни магнезиеви продукта. Всички те преминават през строг контрол на качеството преди да достигнат до потребителите.

Съществуват няколко варианта за форма на прием на магнезий, от които можете да подберете спрямо предпочитанията си и начина си на живот. 

Продуктите на Допелхерц се предлагат под формата на:

- сашета за директен прием (Магнезий Спорт ДИРЕКТ, подходящи за хора които спортуват редовно. Той съдържа желязо, цинк, хром, манган, молибден и витамини от групата В, които задоволяват нуждите на организма при повишена мускулна активност.)
- разтворими таблетки (Допелхерц® Магнезий 400 + В витамини, препоръчва се при хора, които страдат от мускулни схващания, полагат тежък физически труд или са изложени на стрес и недоспиване. Витамините от група В, които са добавени към продукта пък подпомагат нервната и имунната система и намаляват чувството на отпадналост и умора)
- течен магнезий за директен прием (Магнезий 250 LIQUID, допринася за нормалното функциониране на мускулната и нервната система, за поддържането на електролитния баланс в организма, както и за нормалното протичане на метаболитните процеси и производството на енергия) 
- таблетки (Таблетките с магнезий са удобни за прием и могат да се консумират с вода или друга течност)
 

Сашета за директен прием, както и течният магнезий са две изключително практични форми, тъй като не изискват допълнително разтваряне или условия за прием и бихте могли да ги вземете с вас навсякъде, включително на екскурзия, командировка или високо в планината. 

Допелхерц актив Магнезий 500 ДЕПО пък се предлага като двуфазни ДЕПО таблетки, които съдържат два слоя. Първият действа на принципа „бързо освобождаване“, а вторият – на „контролирано освобождаване“, така 40% от общата доза магнезий са достъпни веднага за клетките, а останалите 60% се освобождават постепенно през целия ден, покривайки нуждите на организма.

Магнезий + Калций + Витамин D3 + Мед + Манган също може да се приема под формата на Депо таблетки, а този продукт е създаден, за да подпомага поддържането на нормалното състояние на кости и нервна система, както и мускулните функции. Калцият, магнезият и витамин D3 играят важна роля в поддържането на здравето на костите и зъбите, както и във функцията на мускулите. Калцият подпомага нормалното предаване на нервните импулси и участва в процеса на кръвосъсирване. Микроелементът мед е също със значителна роля, като подпомага дейността на нервната система и поддържа съединителната тъкан в нормално състояние. Освен това, манганът, медът, магнезият и калцият допринасят за правилното функциониране на метаболитните процеси и производството на енергия. Манганът допринася за оптималното състояние на костите и формирането на съединителната тъкан, от която са изградени мускулните сухожилия.

В обширното портфолио от магнезиеви продукти на Допелхерц можете да откриете още Магнезий 400 + Калий 400, който е подходящ при хора, които са страдащи или предразположени към сърдечно-съдови проблеми, които приемат диуретици и съответно губят калий. Хранителната добавка се препоръчва и при хора, които страдат от високо кръвно налягане, диабетици или такива, които рязко са загубили течности в организма. Магнезият в комбинация с Калий е подходящ и за хора, които консумират прекомерни количества солена храна и алкохол. 

Комбинацията от магнезий и витамин С в Допелхерц Магнезий с Витамини С + Е оказва положителен ефект върху дейността на нервната система и на производството на енергия чрез различни метаболитни процеси. Освен това витамин С повишава усвояването на магнезий. Хранителната добавка съдържа още витамин Е, а трите съставки в нея допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Широката гама от магнезиеви продукти на Допелхерц дава многоспектърен избор на всеки, който има нужда от качествен продукт, който да съдържа ценния минерал. Бихте могли да изберете измежду 7 варианта, спрямо своите нужди и предпочитана форма на прием, а подробна информация за всяка една от тях можете да получите на www.doppelherz.bg

*Допелхерц® е марка №1 в сегмента магнезий в Германия за периода 03.2021 - 02.2023г. (по данни на NielsenIQ): NielsenIQ, Nielsen Market Track database, Vitamins & Minerals Magnesium, MAT FEBRUARY 2022 and 2023, value sales (without Discounters), Germany Copyright © 2023 The Nielsen Company (US), LLC. All Rights Reserved.)

(в материала има продуктово позициониране)