Автор
Теодор Муховски

Всички го правим, но защо не трябва да държим кетчупа във вратата на хладилника

Знаете ли, че този сос изисква специални условия за съхранение? 

Много хора обичат да добавят кетчуп към различни ястия, за да им придадат допълнителен вкус. Той е подходящ за скара, хамбургери, пържени картофки и какво ли още не. За да може обаче кетчупът винаги да ни радва с ненадминатия си вкус, той трябва да се съхранява правилно. По този въпрос има някои тънкости. За тях ще ви разкажем сега. 

Как да съхраняваме кетчупа правилно? 

Ако току-що сте си купили опаковка от кетчуп и все още не сте я отворили, тогава можете да я съхранявате навсякъде - от обичайния рафт в кухненския шкаф до вратата в хладилника. Затвореният сос може да се съхранява в продължение на една година при стайна температура. 

Но ако целостта на опаковката е нарушена, тогава ще е важно да се спазват редица условия. Първото е да го съхранявате в хладилник. Там кетчупът в отворено състояние ще може да бъде подходящ за консумация цели шест месеца, но при условие, че е на студено. При стайна температура срокът на годност на соса се намалява само на до три седмици. 

Защо кетчупът трябва да се съхранява на студено? 

Факт е, че той е съставен от преработени съставки. Това означава, че те ще се нуждаят от студено, за да запазят вкуса си. В противен случай сосът ще загуби киселинността си и бързо ще се развали. 

Защо и кога не е правилно да е до вратата на хладилника? 

Вратата е най-нестабилното място в хладилника. Не се препоръчва там да се съхраняват много продукти. Всичко това, защото температурата на това място постоянно се променя и е подложена на колебания, когато отваряме и затваряме хладилника. А продуктите, включително сосовете, изискват стабилни условия на съхранение. Това се отразява на тяхното качество и срок на годност. 

Как да разберем, че кетчупът се е развалил 

Ако кетчупът е придобил водниста консистенция, не трябва веднага да го изпращате за изхвърляне. Понякога е достатъчно просто да го разклатите и да използвате продукта по-нататък. Но има редица признаци, които ясно показват, че сосът се е развалил: 

- В капачката на кетчупа се е появила плесен. Не я почиствайте и не продължавайте да използвате продукта в храната, това е изпълнено с последствия. 

- Опаковката се е раздула. Разлагането на продукта е довело до такива последици и до появата на газове. 

- Сосът е загубил цвета си - станал е много блед или дори почти прозрачен. 

- Кетчупът е придобил неприятна миризма