Знаете ли, че този сос изисква специални условия за съхранение?
Много хора обичат да добавят кетчуп към различни ястия, за да им придадат допълнителен вкус. Той е подходящ за скара, хамбургери, пържени картофки и какво ли още не. За да може обаче кетчупът винаги да ни радва с ненадминатия си вкус, той трябва да се съхранява правилно. По този въпрос има някои тънкости. За тях ще ви разкажем сега.
Как да съхраняваме кетчупа правилно?
Ако току-що сте си купили опаковка от кетчуп и все още не сте я отворили, тогава можете да я съхранявате навсякъде - от обичайния рафт в кухненския шкаф до вратата в хладилника. Затвореният сос може да се съхранява в продължение на една година при стайна температура.
![](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/woman.bg/03102023/b8e6e37b-6f69-41df-a2d4-e438620a7851.jpg?operations=fit(1100:608))
Но ако целостта на опаковката е нарушена, тогава ще е важно да се спазват редица условия. Първото е да го съхранявате в хладилник. Там кетчупът в отворено състояние ще може да бъде подходящ за консумация цели шест месеца, но при условие, че е на студено. При стайна температура срокът на годност на соса се намалява само на до три седмици.
Защо кетчупът трябва да се съхранява на студено?
Факт е, че той е съставен от преработени съставки. Това означава, че те ще се нуждаят от студено, за да запазят вкуса си. В противен случай сосът ще загуби киселинността си и бързо ще се развали.
Защо и кога не е правилно да е до вратата на хладилника?
Вратата е най-нестабилното място в хладилника. Не се препоръчва там да се съхраняват много продукти. Всичко това, защото температурата на това място постоянно се променя и е подложена на колебания, когато отваряме и затваряме хладилника. А продуктите, включително сосовете, изискват стабилни условия на съхранение. Това се отразява на тяхното качество и срок на годност.
![](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/woman.bg/03102023/3a66ba28-e92f-498c-aaa9-336f23578fda.jpg?operations=fit(1100:608))
Как да разберем, че кетчупът се е развалил
Ако кетчупът е придобил водниста консистенция, не трябва веднага да го изпращате за изхвърляне. Понякога е достатъчно просто да го разклатите и да използвате продукта по-нататък. Но има редица признаци, които ясно показват, че сосът се е развалил:
- В капачката на кетчупа се е появила плесен. Не я почиствайте и не продължавайте да използвате продукта в храната, това е изпълнено с последствия.
- Опаковката се е раздула. Разлагането на продукта е довело до такива последици и до появата на газове.
- Сосът е загубил цвета си - станал е много блед или дори почти прозрачен.
- Кетчупът е придобил неприятна миризма