Октомври е тук, а настинките и вирусите вече започнаха да циркулират навсякъде. В екипа ни лично усетихме, че в нашето обкръжение има все повече хора със зачервено гърло и затова, заедно с нашите приятели от Chemax Pharma, създадохме практичен материал, който ще ви помогнe да се справите с един от най-често срещаните симптоми на настинка или грип.

Какви са причините за възпалено гърло?

Има две основни причини за възпаление на гърлото: вирус или бактерия. Обикновено при вирусните инфекции има повече допълнителни симптоми като хрема, болки в тялото, запушване на носа, кашлица и т.н. Ако имате бактериална инфекция, дискомфортът най-често е съсредоточен в гърлото. Може да имате и затруднено преглъщане и подути жлези (и двете могат да възникнат при вирусни или бактериални инфекции). Обикновено болките в гърлото продължават от 3 до 5 дни. Ако продължи повече от 5 дни, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Как да се справите с възпаленото гърло?

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато усетите болка или дразнене в гърлото, е да прибегнете към гаргара със солена вода. Разтворете чаена лъжичка сол в чаена чаша топла вода и правете гаргара с нея три пъти дневно. Доказано е, че гаргарата със солена вода намалява симптомите и съкращава продължителността на настинката. Бихте могли да си направите и гаргара с ябълков оцет.

Ябълковият оцет може да премахне бактериите от гърлото, намалявайки възпалението. Ако планирате да използвате ябълков оцет, направете гаргара с оцет, разтворен в топла вода за около 30 секунди, преди да го изплюете и изплакнете устата си със студена вода.

Билков чай и мед – много видове билков чай могат да помогнат на тялото ви да се бори с инфекцията, медът също има антивирусни и антибактериални свойства, така че не забравяйте да започнете и завършите деня си с топла чаша чай и мед. За допълнителна доза витамин С можете да изстискате малко пресен лимонов сок в чая си. Билковите чайове, които могат да помогнат при възпалено гърло, включват корен от женско биле, корен от бяла ружа и чай от лайка.

Ако не обичате чай, бихте могли да си приготвите лимонов мед. Рецептата за него е доста лесна и ефективна: изцедете един пресен лимон, добавете 2 чаени лъжички мед и приемайте по една чаена лъжичка от сместа на всеки два часа.

Ако пък обичате чесън, бихте могли да го дъвчете, за да успокоите болното си гърло. Рецептата е лесна и бърза, стига да харесвате вкуса на чесъна. Нарежете скилидката наполовина и сложете половинката от вътрешната страна на бузата си и започнете да дъвчите по малко от нея. Идеята е чесънът да пусне от своя сок, който има антибактериални свойства. Не е нужно да го гълтате.

Лекарствата под формата на таблетки за смучене също са доказано средство при борба с възпаленото гърло, а ФЛУРБИМЕД МИНТ облекчава това състояние бързо и ефективно. Таблетките с флурбипрофен и ментов вкус имат противовъзпалително действие, което започва от 2-рата минута и имат дълготраен ефект - до 4 часа. Благодарение на активната си съставка , която принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, ФЛУРБИМЕД МИНТ не само облекчава болката, но и намалява възпалението по бърз и удобен начин. Достатъчно е да вземете една таблетка, която да смучете бавно в устата на всеки 3-6 часа. Могат да се приемат до 5 таблетки за 24 часа. ФЛУРБИМЕД МИНТ има приятен ментов вкус, без добавена захар и е подходящ за възрастни и деца над 12-годишна възраст.

(в материала има продуктово позициониране)