Автор
Антония Михайлова

Какво проверяват стюардесите, когато ви поздравяват в самолета?

Спомняте ли си онзи прекрасен вълнуващ момент, когато вървите нагоре по стълбите към самолета, пристъпвате прага му, , където красива стюардеса ви посреща и с ослепителна усмивка ви казва как да стигнете до мястото си? Мислите си, че това е част от работния им етикет, според който стюардесата трябва да бъде любезна и учтива с пътниците. Но това не е всичко! По време на мимолетното „здравейте“ стюардите и стюардите ви сканират с очи, проверявайки ви по няколко точки. 

1. Физическа форма 

Ако сте мъж и сте атлетични, стюардесата определено ще запомни къде седите. Тя ще направи това в случай на спешност, когато се изисква помощта от човек в отлична физическа форма, способен например да успокои бунт или бързо да организира евакуацията на пътниците.
 

Стюардеса
Стюардеса

2. Трезвеност 

Човек в нетрезво състояние може да причини много проблеми на екипажа на борда и съседите си. Най-малко поради неприятна миризма и най-много поради неадекватно поведение (ако пътникът досажда на други хора и провокира конфликт). Освен това, ако възникне извънредна ситуация, пиян пътник рискува значително да забави процеса на евакуация, което е опасно както за него, така и за другите. Затова, ако стюардесите устоновят, че пътник се качва на борда на самоет в нетрезво състояние, те имат пълното право да не го пуснат.  

3. Наличие на вирусни заболявания 

В такова малко затворено пространство с куп хора един до друг, да лепнеш някакъв вирус е толкова лесно, колкото да почешеш дланта си. Никой не иска да се разболее от грип или коронавирус, докато лети. Ето защо, ако изглеждате изтощени, кашляте, кихате и едва се държите на краката си поради температура, може да ви бъде отказан достъп на борда.

Стюардеса
Стюардеса

4. Аерофобия 

Ако стюардесата забележи, че сте много нервни и ужасени от предстоящия полет, в бъдеще тя ще прояви специално внимание и учтивост към вас, за да ви успокои и накара да се чувствате комфортно. Тя ще направи това не само от добри намерения, но и за да не предизвикате с нервното си напрежение или поведение паника на борда. 

5. Ограничени възможности 

Стюардесите са длъжни да идентифицират пътници с физически увреждания. Първо, те не трябва да седят близо до аварийните изходи - при спешност има шанс да не могат да отворят тежката врата. Второ, хората с увреждания може да се нуждаят от допълнителна помощ. Трето, стюардесите се грижат те да не бъдат забравени при спешни случаи.

Защо стюардесите знаят всичко за вас, когато се качите в самолета
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Защо стюардесите знаят всичко за вас, когато се качите в самолета

Автор Теодор Муховски

6. Размери на ръчния багаж 

Ако носите огромна чанта на борда със себе си, рискувате да забавите полета си - все пак трябва да се опитате да намерите място за такъв багаж. Стюардесите следят и за това, защото често пътниците, търсейки къде да сложат обемистия си багаж, блокират аварийни изходи или случайно нараняват други хора. Стюардесите помагат на тези хора бързо да разрешат проблема.

Стюардеса
Стюардеса