Автор
Пепа Попова - Пепита

Код здраве: Да живеем до 100 – мисия възможна!

Знаете ли, че само около 20% от продължителността на живота ни се определя от нашите гени. Останалите 80% зависят от начина ни на живот.

Ако сте гледали Live to 100: Secrets of the Blue Zones, знаете, че има определени части на света — Окинава, Япония; Икария, Гърция;Сардиния, Италия; Никоя, Коста Рика; и Лома Линда, Калифорния - където повече хора живеят значително по-дълго от средното. Не е нужно обаче да се премествате в една от сините зони, за да стигнете до стотния си рожден ден. 

Днес в “Код здраве” ще си говорим именно за дълголетието и има ли то почва у нас. За съжаление България заема едно от последните места в Европа по продължителност на живот, като средната е едва 74.8 години. 

Какво може да ни помогне да доживеем до 100 години? Какво означва био хакинг? Кои са молекулите на младостта и въобще има ли начини да запазим младостта си? На всички тези въпроси днес ще се опитаме да отговорим заедно с д-р Райна Стоянова - специалист по ендокринология и болести на обмяната, специалист по хранене и диететика.

Д-р Стоянова ни разказа, че навиците, диетите и начинът на живот на столетниците в сините зони са прости, но те имат способността да променят всичко. Ето някои от златните правила на столетниците:

Превърнете движението в навик: не е задължително да имате абонаменти за луксозни фитнес зали, но не спирайте да се движите. Нека физическите дейности присъстват в живота ви. Възрастните хора в сините зони не разчитат на много приспособления, за да вършат ежедневните си задължения. Те са свикнали да цепят дърва, да месят хляб, да обработват земята. Освен че тази работа поддържа мускулите и мозъка им активни, плодовете на техния труд им носят чувство за удовлетворение. 

Положителната нагласа е всичко: Въпреки че хората в сините зони работят усилено и далеч надхвърлят типичната възраст за пенсиониране, те намират време да се отпуснат всеки ден. Вместо да се отърват от стреса, като седят на дивана, те общуват – танцуват, разхождат се, пеят и дори пият по чаша червено вино заедно. Те не спират да развиват чувството си за цел: Независимо дали става дума за ikigai или plan de vida, те се събуждат всяка сутрин с идея какво носят на света.

Разумно и балансирано хранене: Какво и колко ядем може значително да повлияе на нашето здраве и дълголетие. Но отговорът не е непременно строги, драконовски диети, лишени от полезни вешества. Повечето столетници в сините зони се хранят основно с растителна храна, като до 95% от диетата им идва от разнообразен набор от богати на витамини и протеини зеленчуци, боб и ядки, отглеждани в района.Умереност: Жителите на Окинава имат поговорка “хара хачи бу”, която им напомня да спрат да ядат, когато стомасите им са пълни на 80%. 

Да живееш в социум с другите възможно най-често: Най-важната обща черта между всички сини зони и вероятно най-въздействащата тайна за дълголетието е да живееш в социум с другите възможно най-често. Семейството на първо място: Те поставят семейството на първо място, особено когато става въпрос за възрастни. Поддържането на застаряващите членове на семейството близо до или в семейния дом гарантира, че те все още са свързани между поколенията.Това оказва реално влияние върху продължителността на живота им, както се вижда от липсата на старчески домове в Сардиния. Партньорство: Хората в сините зони инвестират в своите романтични съюзи и изграждат силни и любящи партньорства, включително бракове. Социален кръг: Не всичко е романтично.Наличието на непосредствен социален кръг, на който да разчитате и в който да инвестирате, е от решаващо значение за дълголетието. В Окинава някои възрастни хора образуват моаи или групи от приятели от квартала, които се срещат редовно и се подкрепят взаимно в моменти на нужда.

Кои други тайни на младостта разкри д-р Стоянова, вижте в епизода:

Кой е днешният ни гост накратко: Д-р Райна Стоянова е специалист ендокринолог в София с над 11 години медицински опит. Извършва консултации в областта на ендокринните заболявания и състояния по време на бременността и възстановяването след раждане. Утвърден специалист е в областта на гестационния диабет, неговия контрол и превенцията на усложненията от това състояние към плода. Д-р Стоянова преглежда деца на възраст над 12 години.

Завършва Медицински университет София през 2011 г., а през 2021 г. придобива специалност Ендокринология и болести на обмяната след специализация в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" София. Има придобита магистърска степен по специалност Управление на здравеопазването от Международно висше бизнес училище.

Квалификации

  • Стажове в сферата на храненето при проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан, както и в различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разширяват погледа и подхода към пациента;

  • Сертификат от преминати обучения в дигиталния колеж по диабет;

  • Член на Българско дружество по хранене и диететика, Българско дружество по парентерално и ентерално хранене, Българско дружество по ендокринология, Европейска асоциация по кардиология, Европейска лига по ревматизъм, Международна асоциация по затлъстяване, Международна асоциация по спортно хранене, Българска фитнес асоциация.

 

Биография

Д-р Стоянова е асистент към катедрата по Клинична фармакология и терапия към Медицински университет София. Участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната, обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето. Практикувала е в ДКЦ Вита - База 2 и УМБАЛ Лозенец. Работи в Оскар клиник София и към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Регина Лайф Клиник / Regina Life Clinic София.