Автор
Веселина Петрова

Тези места ще спрат дъха ви: Все едно сте в Джурасик парк

Знаем, че отдавна са измрели. Но обичаме да гледаме филми с тях, да посещаваме музеи, да си ги представяме... Те стоят между настоящето и онова неясно минало, за което понякога само предполагаме какво е било...

За хора от всички възрасти динозаврите не спират да предизвикват страхопочитание и възхищение. Любопитното е, че все още има места на Земята, където човек има чувството, че е попаднал в Джурасик парк.

Островите Галапагос, Еквадор 
На островите Галапагос огромните гигантски костенурки създават усещането, че сте във филм на Спилбърг. Като малки годзили са. Архипелагът Галапагос се намира край бреговете на Еквадор в Южна Америка. Междувременно в Изследователската станция "Чарлз Дарвин" се провежда програма за размножаване на костенурките в плен, за да може бъдещите поколения да станат свидетели на уникалните Галапагоски острови, които са се развивали в продължение на милиони години. 

Остров Комодо, Индонезия 
Комодският дракон е най-големият съществуващ днес гущер и живее в индонезийските дъждовни гори на островите Комодо, Ринка и Флорес. Ловува елени, биволи и глигани, а също така се занимава с канибализъм. Младите комодски дракони се катерят по дърветата, за да не бъдат изядени от възрастните, които се задържат повече на земята. Въпреки че нямат отровни жлези, те притежават отровни бактерии в устата си. Поради изключително агресивния характер на комодския дракон, посетителите на този остров трябва да наемат опитен рейнджър, за да могат да наблюдават влечугото без страх, че ще бъдат погълнати, пише "Вести".

Остров Стивън, Нова Зеландия
Най-голямото влечуго в Нова Зеландия е еволюирало преди 220 милиона години. Макар че туатарите не са динозаври, те са техни първобитни роднини, надживели динозаврите. Имат примитивна и загадъчна особеност под формата на т.нар. трето око на върха на главата си. За съжаление неговото предназначение е неизвестно. Режещата челюст позволява на животното да се храни с различни видове предимно нощем. Туатарите живеят дълго и достигат размножителна възраст след 10 до 20 години. Обитават 32 крайбрежни острова. Според местните маорски легенди, туатарите служат като вайтаки или "пазители на знанието" и са пратеници на Уиро, богът на смъртта и разрушението. На жените маори е забранено да ядат туатара. 

Следи от динозаври в Дампиер, Западна Австралия 
До неотдавна следите от динозаври в Дампиер, разположени в отдалечена част на Западна Австралия, бяха свещена тайна, пазена единствено от аборигенската общност Гуларабулу. За аборигенските племена тези гравюри, издълбани върху пясъчниковото платно, не са просто отпечатъци от стъпки, а свещените отпечатъци на Мара, почитаният човек Ему и божество на сътворението. Пътеките на праисторическите динозаври дават възможност да се надникне в миналото. Известен като Брега на динозаврите или Джурасик парк на Австралия, полуостров Дампиер е бил дом на седем различни вида динозаври. 

Гората на саламандрите Ничинан, Япония 
В отдалечения район Ничинан се среща японският гигантски саламандър, който обикновено си лежи потопен в кристално чисти потоци и живее сто години. Освен че прилича на дракон, той е пазен от закона. От 1952 г. е забранен неговият лов, защото е обявен за защитен вид. Много по-малък е от T-Rex, но достатъчно голям за нас и без съмнение спиращ дъха.