Автор
Платена публикация

История на етикета на сервиране: От Средновековието до съвремието

Не е нужно да се стряскате, когато чуете за етикет на сервиране. Да, това са правила за подреждане на масата, за да можем да се храним по-изискано и културно, но също и по-удобно. Сигурно няма да повярвате, но под една или друга форма, Вие вече сте част от този етикет. Самият факт, че използвате прибори и сервизи за хранене е част от човешката еволюция. 

Знаете ли, че през Средновековието никой не е имал индивидуален сет блюда - вилиците почти не са съществували, всички останали прибори са били споделени, а супата се е изпивала направо от купата. Месото, например, се е набучвало на върха на ножа и се е поднасяло към устата на всеки. Масите са се „сглобявали“ набързо непосредствено преди вечеря, откъдето идва и изразът „слагам масата“. Парчето плат, с което са я покривали е служило и за кърпа за избърсване на ръцете. 

Едва през Ренесанса настъпват промени в културата на хранене благодарение на Катрин Де Медичи, кралица на Франция с италиански произход. Тя популяризира използването на вилицата, а самите италианци стават известни със своите грандиозни чаши от венецианско стъкло още през 16 век. 

Днес, етикетът на сервиране и хранене е достъпен лукс за всеки. А когато го приложим безупречно и с доза креативност, определено ще превърнем вечерята си в специален повод. 

Изграждане на елегантна атмосфера: Как да подредите масата със стил 

Да знаете как да подредите масата е умение, което ще използвате години напред, независимо дали сте домакин на приятелска вечеря или на официален прием. Разбирането за това къде е правилното място на всеки прибор, чиния, чаша и аксесоар и бързото справяне с тази основна задача, ще Ви позволи да отделите време и за другите важни неща като украсата на масата, подредбата на гостите, хубавата музика и приятната атмосфера по време на събирането.

Несъмнено най-сложната част от етикета за хранене е навигирането в сервирането на масата. Специалистите съветват да използвате за ориентир абрeвиатурата BMW (bread – meal – wine/water), която означава чиния за хляб вляво, чиния за хранене в средата и чаши за вино и вода вдясно и над приборите. Салфетката може да се постави върху чинията или отляво на вилиците. 

Защо е важно да знаете как да подредите маса: Основни правила на етикета 

Умението да подреждате масата по правилен начин е ключова част от изграждането на елегантна и стилна атмосфера при сервиране на ястия. Следвайки тези определени правила и наредби за разполагане на прибори, сервизи за хранене и посуда, можете да създадете не само удобство за гостите си, но и да придадете изисканост на вашите обеди и вечери. 

 

- Поставете чиния за основно в центъра пред всеки гост. Ако сервирате салата, поставете чинията със салата върху чинията за основно. - Поставете сгъната салфетка отляво на чинията за основно. 
- Поставете вилици върху салфетката, с вилицата за салата отвън и вилицата за основно отвътре, близо до чинията. Правилото е да подреждате приборите в реда, в който ще бъдат използвани отвън навътре. 
- Поставете нож и лъжица отдясно на чинията за основно, като лъжицата е отвън, а ножът отвътре, най-близо до чинията. Уверете се, че острието на ножа е обърнато към чинията. 
- Поставете чашата с вода в горния десен ъгъл, точно над ножа. Ако сервирате вино, поставете чашата за вино вдясно от чашата за вода. 

Разбира се, в зависимост от това колко ястия сте приготвили, може да използвате повече прибори от нормалното. Лъжицата за десерт, например, трябва да се постави над чинията за основното. Ако сервирате червени и бели вина за съчетаване с различни ястия, двете чаши отиват вдясно от чашата за вода, като чашата за бяло вино отива пред тази за червено. Ако сервирате базово меню, бихте могли да опростите подредбата на Вашата маса, като отстраните чинията и вилицата за салата, както и чашата за вино от по-горните стъпки. 

Изкуството на украсата на масата: Тайните на елегантното сервиране 

За да добие Вашата маса завършен вид е необходимо да се погрижите и за нейната украса. На първо място стои изборът на покривка. Тя може да е класически вариант, който да покрива цялата маса. Тук правилото е около 20 см. от нея да падат свободно, но не и повече, за да не затруднят гостите, когато жестикулират или искат да станат от масата. Други все по-модерни похвати са използването на отделни подложки за всеки гост, както и карета минаващи по дължината или ширината на масата (когато тя е правоъгълна). Това е особено актуална и предпочитана тенденция, заради разчупения и модерен вид на трапезата. 

Изборът на сервиз за хранене също предполага доза идейна концепция. На първо място трябва да си изясните дали държите всички блюда да бъдат част от един сет или съчетания от различни съдове. Ако се спрете на първия избор, то трябва да се подготвите с комплекти с повече части, докато при втория вариант е нужно да съчетаете правилно всичко на масата си, т.е. да следвате един общ тренд. 

Салфетките са още един начин да добавите доза екстравагантност и стил към масата си. Освен под вилиците, те могат да бъдат поставени в чинията пред госта с интересна презентация и форма. 

Не забравяйте да добавите и свежи цветя на масата си или поне да предвидите елегантна ваза за букета, който Вашите гости вероятно ще Ви подарят. Ордьоврите и стартерите, с които ще допълните менюто си могат да бъдат поставени и сред останалите ястия в блюда, купи или ръчно изработени чинии и подноси. 

Масата може да се превърне в креативно изкуство, вдъхновено от различни теми - от класическа елегантност до сезонни украси или вдъхновение от конкретната кухня, която представяте. Изключително важно е всичко да бъде разположено така, че да предостави удобство както за вашите гости, така и за вас по време на сервирането. 

И не на последно място – бъдете приветливи и усмихнати домакини!