Автор
Елена Ангелова

7 тайни на лекото и безгрижно раждане

Много бъдещи майки не знаят какво трябва да направят, за да е лесно раждането, без остра болка, страх и наранявания. Бъдещите майки трябва да разберат, че лекото раждане не е чудо или случайност, а резултат от внимателната подготовка и правилното поведение на жената по време на раждане. 

Тези полезни съвети за леко и безболезнено раждане ще ви помогнат да се освободите от страха, да се успокоите, да придобиете самочувствие и да сте напълно подготвени за този важен и труден процес. 

1. Кажете уверено „не!“ на страха 
Самоконтролът е първото нещо, от което зависи гладкото раждане. Паническият страх и повишената тревожност водят до превъзбуждане на кората на главния мозък и до емоционален стрес, което означава освобождаване на хормона на стреса - адреналин. По време на раждането той е основният враг на жената. Защо? Защото адреналинът блокира главния помощник в раждането – хормона окситоцин. Освен това предизвиква съдов спазъм и мускулно напрежение, нарушава кръвообращението в матката, забавя контракциите и води до многократно усилване на болката. 

Как да се справите със страха? 
Първо трябва да погледнете страха в лицето - разберете и формулирайте от какво точно се страхувате. И започнете да работите върху негативните си мисли. 

От какво най-често се страхуват родилките? 
От болката. Да, ще има дискомфорт, но е важно да разберете две неща. Първо, болката се увеличава постепенно, а освободените ендорфини значително я неутрализират. Второ, нивото на болката може да бъде намалено, като я разпознаете и „дишате“. 

За здравето на детето. Трябва да разберете, че състоянието на бебето се наблюдава постоянно от квалифициран персонал. Освен това всички родилни домове са оборудвани с апаратура за реанимация, в случай, че нещо се обърка. 
Неизвестността. За да избегнете това, инициирайте разговор с Вашия лекар възможно по-често. Бъдете упорити, задавайте въпроси. 
От разкъсвания. Вероятността от разкъсвания се намалява почти до нула, ако дишате правилно, докато напъвате. 

Как да се настроите на положителни мисли? 
Създайте си правилни нагласи. Например като тези: „Раждането е радост“ (представяте си най-щастливите моменти), „Всичко ще бъде наред“ (задрасквате мрачните картини), „Цялата Вселена помага на мен и на бебето ми“ (доверявате се на лекарите и природата ).

2. Образовайте се 
Наложително е да се премахне неграмотността по отношение на раждането. Трябва да знаете кои мускули участват в процеса и как, какъв е механизмът на контракциите и напъните, как детето преминава през родовия канал. Знанията ще ви дадат ясна представа как трябва и как не трябва да се държите на различните етапи от раждането, така че вие ​​и бебето да сте добре. 

3. Подгответе тялото си за физическото предизвикателство 
Не забравяйте, че раждането е сериозно физическо натоварване. Ето защо, при липса на противопоказания, е по-добре да не забравяте за спортните упражнения през 9-те месеца на бременността, за да укрепите мускулите си и да направите тъканите еластични. 

Как можете да се поддържате във форма? 
Първо, опитайте се да се движите повече в ежедневието: бавно ходене, по-активни стъпки. Второ, изпълнявайте 2-3 упражнения на Кегел дневно, за да тренирате мускулите на тазовото дъно и перинеума: 

-бавно/бързо стиснете/отпуснете вагиналните мускули; 
-стискайте всички мускули на влагалището на вълни; 
-повдигнете таза от легнало положение и стиснете тези мускули; 
-задръжте свитите вагинални мускули възможно най-дълго;

Не забравяйте и за другите мускулни групи: заемете се с плуване, пилатес, водна аеробика или йога за бременни. Между другото, по време на йога, вие не само ще тренирате физически, но и ще се научите да се отпускатете, да медитирате поне на първоначално ниво и да се настроите за безболезнено раждане. 

Важно! Уверете се, че упражненията не ви причиняват дискомфорт. Спрете да тренирате дори при най-малък дискомфорт! 

4. Овладейте дихателни техники 
Вероятно вече знаете, че трябва да се научите как да дишате правилно по време на раждане. Но в решаващия момент повечето жени забравят за това и започват да се задъхват и да изпадат в паника. Всичко това увеличава болката и пречи за отварянето на шийката на матката. 

Запомнете! Правилното дишане е ефективен начин да игнорирате болката, да се успокоите, да се отпуснете и следователно да ускорите процеса на раждането на бебето. Освен това то ще осигури пълно снабдяване с кислород на самото дете. 

Важно! Напъването с писък е неефективно. Пищенето натоварва мускулите на таза и перинеума, пречи на отварянето на шийката на матката и увеличава риска от разкъсване. Причинява и кислороден глад при бебето. Да не говорим за факта, че родилката не чува инструкциите на медицинския персонал заради писъците. 

5. Бъдете по-активни при раждането 
Ако в първия етап на раждането не сте уморени от контракции, не лягайте на леглото. Докато шийката на матката се разширява, бъдете възможно най-активни: разходете се из стаята, потърсете удобна позиция, движете се, но без прекомерно усърдие. Първо, вертикалната позиция значително облекчава болката, тъй като матката не оказва натиск върху близките органи, съдове и нервни окончания. Второ, движението насища тялото с кислород, доставя кръв на мускулите и просто разсейва. Трето, мускулите на тазовото дъно се отпускат и главата на бебето помага на шийката на матката да се отвори, което прави контракциите по-ефективни. Изберете сами удобни позиции и движения, ако раждането протича без усложнения.

6. Самомасаж 
Приятните импулси, които влизат в мозъка от масажа, потискат сигналите за болка от матката. Техниките за масаж също така насърчават производството на облекчаващи болката ендорфини и намаляват освобождаването на стрес кортизол, облекчават напрежението, мускулните спазми и предотвратяват крампите. Трябва да научите техниките за самомасаж и постоянно да ги практикувате по време на бременността. 

-Натиснете върху активните точки на тялото. 
-Погладете долната част на корема и бедрата. 
-Масажирайте областта на сакрума. 
-Разтрийте илиачните кости. 
-Изпънете задните си части. 

Важно! Не се препоръчва да масажирате корема между контракциите, за да не предизвикате интензивна спешна контракция. И не практикувайте самомасаж без специално обучение. 

7. Научете се да релаксирате 
Релаксацията, тоест способността да се контролира напрежението и отпускането на всички мускули на тялото, е отличен начин за облекчаване на болката и освобождаване от безпокойство, гняв и страх. Има няколко ефективни техники за релаксация, които ще ви помогнат да се подготвите за контракциите и напъните: 

Визуализация. Това е работа с образи, мислено пътуване в света на сънищата. Представете си вдъхновяваща история със собствено участие – истинска или измислена. Посетете места, които ви карат да изпитвате само положителни емоции. 

Фокус/разпръскване. Фокусирането е пълна концентрация върху конкретен обект или предмет. А техниката на разпръскване: гледайте плаващите пейзажи извън прозореца по време на дълго шофиране, но не осъзнавате какво виждате. Техниките за релаксация, като самомасаж, трябва да се усвоят предварително, когато се подготвяте за раждане. 

В заключение: ако искате раждането да е лесно и бързо, подходете към психологическата и физическа си подготовка с цялата сериозност и отговорност. Бъдете спокойни и позитивни, доверете се на професионалистите, научете се да слушате тялото си и да получавате помощ от себе си. 

И тогава дългоочакваната среща с вашето бебе няма да бъде помрачена от нищо. 

Автор: Анастасия Сафина