Автор
Ева Лъчезарова

По препоръка на специалиста: Ето как да изградим силна имунна защита за зимата

Имунитетът всъщност е комплексна система от биологични структури и процеси в човешкото тяло, които служат за защита от инфекции, болести и алергени. Тя играе ключова роля в поддържането на здравето и баланса в организма, но за съжаление в последните години е изправена пред множество предизвикателства. Редица изследвания например сочат, че прекарана коронавирусна инфекция, би могла да има негативно влияние върху имунитета. От друга страна стресът, забързаното ежедневие и недостатъчният сън са други предпоставки, които отслабват имунната ни система.

Именно поради тези причини е препоръчително, преди началото на зимния сезон, когато по традиция сме по-застрашени от различни заболявания, да обърнете по-специално внимание на имунитета си. Добрата новина е, че за да подсилите защитните сили на организма си е необходимо да полагате ежедневни грижи, които обаче не изискват огромни усилия. Достатъчно е да включите в дневната си рутина достатъчно време за сън, да планирате балансирано меню, богато на плодове и зеленчуци, както и да подберете подходяща хранителна добавка, която да подпомогне усилията ви към по-добро здраве.

В този смисъл потърсихме и съвети от специалист, обръщайки се към д-р Лиляна Чунева, която е специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия в МБАЛ Доверие. Д-р Чунева сподели с нас, че през последните седмици забелязва покачване на броя пациенти с ковид и с простудни заболявания на дихателната система, което е сигурен знак, че е важно да се помисли за тяхната превенция.

д-р Лиляна Чунева, специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия в МБАЛ Доверие
д-р Лиляна Чунева, специалист по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия в МБАЛ Доверие

“Не сме измислили нова медицина. В последните няколко години, всичко, което вече е говорено многократно, продължава да важи. Избягване на събиране с много хора, при усложнена обстановка, здравословно хранене, осигуряване на добър сън. И, разбира се, при поява на симптоми – изолация. Все пак, освен коронавируса, съществуват и други заразни болести, които също могат да бъдат доста опасни.” - сподели тя.

Д-р Чунева разкри и кои са съставките, които бихме могли да включим в ежедневната си рутина, така че да подсилят естествените защитни сили на организма. Това са: витамините А, C, D, микроелементът цинк, лактоферин. “На пазара има голям избор, като е добре да се вземе предвид състав, фармацевтична форма и производител. Макар този тип продукти да се купуват без рецепта, най-добре е хората да се консултират с лекар или фармацевт, когато правят такъв избор. Малко са тези, които отдават значение на факта, че витамин А допринася за нормалното функциониране на лигавиците, които са най-честата “входна врата” за инфекции.” - допълва тя.

“Интересна, много важна и комплексна съставка е лактоферин, които се извлича от краве мляко, но присъства и в майчината кърма. Лактоферинът има способност да свързва желязо, а освен това, притежава и антибактериални и антивирусни свойства. В практиката си използвам и екстракт от черен бъз. За него има и доста публикувана информация в научни списания. Много полезни свойства, сред които антиоксидантен ефект, има и екстрактът от джинджифил. За силна имунна защита аз препоръчвам марката Допелхерц®, която предлага богата гама от продукти в този сегмент.” - разкрива д-р Чунева.

Авиралекс от Допелхерц® съдържа именно споменатите от д-р Чунева съставки и би могъл да се използва както за профилактика, така и за общо укрепване по време на боледуване. Той подпомага съпротивителните сили на организма, подсилва антиоксидантната клетъчна защита и доставя ценни за имунната система хранителни вещества през есенно-зимния сезон. Авиралекс е изключително подходящ за хора, работещи в големи колективи и/или в рискова среда. За да се възползвате от всичките му предимства е достатъчно да приемате по 1 капсула дневно по време на хранене, с достатъчно течност, като важното в случая е да не я сдъвквате. Така само в една капсула ще си подпомогнете естествените защитни сили на организма си с лактоферин, екстракт от черен бъз, екстракт от джинджифил, витамини А, С и D и цинк.

Хранителната добавка е подходяща за лица над 18-годишна възраст.

(в материала има продуктово позициониране)