Автор
Антония Михайлова

Звездният път, битката с алкохола и трагичният край на Матю Пери - култовият актьор от "Приятели", който завинаги остана на 54

Матю Пери е роден на 19 август 1969 г. в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ. Баща му Джон Бенет Пери е актьор, а майка му Сюзън Мари е журналистка от Канада. Родителите се развеждат много рано, почти веднага след раждането на момчето. 

Матю и майка му се преместват в Отава, Канада. Тук майката на Матю получава работа като прессекретар на ръководителя на канадското правителство и се омъжва за втори път - за телевизионния журналист Кийт Морисън. От този брак се раждат още четири деца - Емили, Кейтлин, Уили и Мадлен. В Отава Пери учи в престижното училище "Рокклиф парк", а след дипломирането си постъпва в частния колеж "Ашбъри". В младежките си години бъдещият актьор посещава театрална група и уроци по тенис. 

Матю Пери
Матю Пери

Спортът в живота на Матю Пери 

Като тийнейджър Пери няколко пъти печели юношески турнири по тенис и мечтае да изгради спортна кариера. "Дядо ми започна да ме учи на тенис, когато бях на четири. На осем вече знаех, че мога да го победя, но изчаках до десет. Играех осем до десет часа всеки ден и прекарвах часове, удряйки се в стената, преструвайки се, че съм Джими Конърс. Играх срещу стената и всеки удар, който направех, беше на Конърс, а всеки отскок от стената беше Джон Макенроу. Удрях топката пред себе си, опъвах струните през нея и въртях ракетата зад себе си, сякаш я прибирах в раница", пише Пери в автобиографията си. 

Тенисът помага на Матю да избяга от проблемите у дома. От дете отношенията с майка му куцат. Основната причина е, че тя посвещава цялото си внимание на новата си работа и семейство, пренебрегвайки първия си син. "Бях уверен, че нищо няма да ме спре един ден да изляза на корта на Уимбълдън, кимайки скромно на ентусиазираните фенове. След това ще загрея за петсетов мач с Макенроу, търпеливо ще изчакам следващата му тирада срещу нахакания британски съдия и накрая ще ударя диагонален дрибъл от бекхенд и ще спечеля турнира. После ще целуна златния бокал и ще отпия от ечемичната лимонада. Тогава майка ми ще ми обърне внимание", признава актьорът в книгата. 

Матю Пери
Матю Пери

Младият Пери тренира в "Рокклиф Клуб" в Отава. На 15-годишна възраст младежът се премества в САЩ, за да живее с баща си. Голямата му мечта тогава е да влезе в известната академия "Ник Болетиери". Но в крайна сметка младият Матю изоставя спорта и се съсредоточава върху актьорската си кариера. "Едва когато пристигнах в Лос Анджелис, веднага разбрах, че няма да стана сериозен тенисист. Спомням си, че баща ми и младото му семейство дойдоха да ме видят. В първия си мач не спечелих нито една точка", отбелязва актьорът. 

Пери е и голям фен на хокея, тъй като е израснал в Канада. Вече като известен актьор, той често посещава мачове на НХЛ и дори участва в рекламни видеоклипове за лигата. "На 5-годишна възраст ми подариха първия чифт кънки. В Канада постоянно се оплакваха от студа. Но в същото време всички играеха хокей. Хокейят ми даде много прекрасни спомени", казва актьорът в реч на наградите ESPY, където руската тенисистка Мария Шарапова е един от VIP гостите в публиката. В същата реч на наградите за най-добри спортисти, отбори и състезателни моменти на годината на ESPN, Пери изброява любимците си в хокея: "Лошите момчета от Филаделфия“, Супер Марио (Лемьо), Марк Месие, крещящия с Купа Стенли в Медисън Скуеър Гардън... И Уейн Грецки, Уейн Грецки, Уейн Грецки. Хокей, винаги ще ми липсваш." 

Матю Пери
Матю Пери

Актьорската кариера на Матю Пери 

Докато все още учи в театралното училище, Пери е поканен на прослушвания. Младият актьор започва с участие в театрални постановки. Играе в успешни продукции като "Нашият град", "Звукът на музиката" и "Чудотворецът". Така по време на едно от шоутата той е забелязан от холивудската звезда и носителка на Оскар – Пати Дюк. Актрисата високо оценява неговата импровизация и талант на комик. Дюк открива пътя пред Пери той да бъде забелязан и от големите комедийни режисьори. 

Една от първите роли на Пери е в "Чарлз начело" (1985). След това той участва в мелодрамата "Сребърни лъжици" (1986). Първата си главна роля получава през 1987 г. в телевизионния сериал "Втори шанс". След това играе в продукции като "Танци до зори" (1988), "10 от нас" (1988), "Празно гнездо" (1989) и "Създатели на сенки" (1989). Но те така и не донасят на Пери славата или някакъв особен и грандиозен успех, които тепърва му предстоят.  

Всичко се променя в началото на деветдесетте години, когато Матю Пери се утвърждава с ролите си на комик в сериали като "Кой е шефът?" (1984-1992), "Бевърли Хилс, 90210" (1991). Големият триумф на Пери обаче настъпва през 1994 г., когато започва участието си в култовия телевизионен сериал "Приятели" (1994-2004) и където си партнира с Дженифър Анистън, Лиза Кудроу, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър. 

Разпознаваемата роля на губещия Чандлър Бинг става визитна картичка на актьора. Ситкомът се излъчва в продължение на 10 години, като в него дори има и спортни сцени, свързани с хокея и тениса – любимите спортни дисциплини на самия Пери. Участието в култовия комедиен сериал му помага да получи роли във филми като "Побързайте и накарайте хората да се смеят" (1997), "Почти герои" (1998) и "Танго за трима" (1999). Ролята на Пери в криминалната комедия "Девет ярда" (2000), където актьорът се появява като зъболекаря Никълъс Оз Озерански, който живее в съседство с убиеца Джими Тадески (Брус Уилис), е високо оценена от филмовите критици и зрителите. През 2004 г. излиза продължение на филма. 

В допълнение към комедийните роли Пери периодично се превъплъщава и в драматични. Например в политическата драма "Западното крило" (1999-2006). В него той влиза в кожата на служител на Белия дом. Ролята донася на Пери първата му номинация за "Еми". През 2006 г. излиза драмата "Историята на Рон Кларк", в която Матю се превъплъщава в образа на учител на проблемни тийнейджъри. За тази роля е номиниран за "Златен глобус" и "Еми". 

Следват участията му в продукции като "Татко отново е на 17" (2009), "Градът на пумите" (2014), "Интернет терапия" (2015). През 2021 г. NBC излъчва специалното издание "Приятели: Отново заедно", което събира отново на едно място любимите герои от култовия сериал. Филмът е заснет без сценарий и актьорите от ситкома се появяват като самите себе си, за да споделят едни с други всички емоции и прежививяния от времето на работата си по сериала, както и последния грандиозен успех. С коментари за сериала към тях се присъединяват и други популярни личности като Дейвид Бекъм, Джистън Бийбър, групата BTS, Кара Делевин, Синди Крауфорд, Лейди Гага, Кийт Харингтън, комедиантът Джеймс Кордън, Рийз Уидърспун и Том Селек. Сред последните заглавия, в които Матю прави запомняща се роля, е "Не гледай нагоре" (2021). В кинолентата той си партнира с Леонардо ди Каприо, Дженифър Лорънс, Кейт Бланшет, Мерил Стрийп и Тимъти Шаламе.

Матю Пери
Матю Пери

Личният живот на Матю Пери 

Приживе Пери е включен в топ 50 на най-красивите хора на планетата според списание People. Холивудският актьор се радваше на безумно много фенове по света, но винаги внимателно криеше личния си живот от обществеността. Известно е, че той не беше жененен и нямаше деца. Приписват му любовни романи с актрисите Кортни Кокс, Лорън Греъм и Ясмин Блит. 

Голямата любов на Матю Пери обаче завинаги остава Джулия Робъртс. За романса си с нея той отделя специално място в автобиографичната си книга. Вероятно много от вас си спомнят, че в единия от епизодите гост-актьор е прекрасната Джулия Робъртс. Тя играе съученичката на Чандлър – Сузи. Малцина знаят, че по това време Джулия Робъртс и Матю Пери наистина имат връзка. Всъщност любовта им пламва още преди заснемането на епизода в "Приятели". В книгата си Пери пише, че флиртът им е започнал година преди снимките на епизода The One After the Superbowl: Part 2. По време на снимките продуцентите по един или друг начин научават, че Пери и Робъртс са имали закачка и решават да поканят "хубавата жена" като гост в ситкома. "Седях по три или четири пъти на ден пред факса ми и гледах как от него бавно излиза парчето хартия с нейното следващо съобщение. Бях толкова развълнуван. Случваше ми се да съм в някой бар с приятели, да флиртувам с привлекателна жена, но да искам да прекъсна разговора ни на мига, за да дотичам до вкъщи и да видя дали имам нов факс от Джулия.", споделя Пери. 

Матю Пери и Джулия Робъртс в кадър от "Приятели"
Матю Пери и Джулия Робъртс в кадър от "Приятели"

След съгласието ѝ да се снима във въпросния епизод връзката между двамата става сериозна. В продължение на 3 месеца Джулия и Матю си разменят факсове, а по време на снимките вече са официална двойка. Уви, връзката им не продължава дълго и всъщност самият Матю Пери прекратява взаимоотношенията им, защото осъзнава нещо изключително сериозно. Нещо, което няколко години по-късно се оказва тъжната истина: "Да се срещам с Джулия Робъртс бе прекалено много за мен. Бях убеден, че тя ще поиска да се разделим. И защо да не поиска? Аз не бях достатъчно добър за нея, никога нямаше да бъда достатъчно добър, бях счупен, повреден, негоден за обичане. Ето защо, вместо да отлагам в агония неизбежното, реших аз да скъсам с красивата и брилянтна Джулия Робъртс". 

Най-дългогодишна връзка Пери има с актрисата Лизи Каплан (от 2006 до 2012 г.), известна с филмите "Зли момичета" (2004), "Чудовище" (2008) и "Сега ме виждаш 2" (2016). През 2019 г. папараците уловиха Матю в обятията на новата му любима – филмовия агент и продуцент Моли Хървиц, която е с 22 години по-младата от актьора. През 2021 г. двойката се сгоди, но заради лошите навици на холивудската звезда до сватба така и не се стигна. 

Болестта на Матю Пери 

Пери дълги години се бори със зависимостта си от наркотици. През 1997 г. е назначен за лечение в специализирана клиника, където е приет с критични показатели. Теглото му тогава е 66 килограма, а височината му – 183 сантиметра. През 2001 г. комедийната звезда е приет в рехабилитационен център поради пристрастяване към алкохола и продължителна депресия. Актьорът има проблеми и с паметта, в резултат на което дори не си спомня трите години снимки на сериала "Приятели". 

През 2015 г. той отново се озовава в клиниката. Вредните навици оказват пагубно влияние върху здравето на Пери. През 2018 г. той е диагностициран с остра перфорация на стомашно-чревния тракт, след което претърпява сложна операция. Поради това той няколко години ходи с колостомна торбичка. На 49 години актьорът е на ръба на смъртта поради усложнения от разкъсване на дебелото черво. Прекара две седмици в кома. Впоследствие претърпява около 14 операции. Пери споделя за проблемите си с наркотиците и алкохола в автобиографичната си книга "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", която беше публикувана през 2022 г. В нея той признава, че е преминал през детоксикация повече от 65 пъти, бил е на рехабилитация 15 пъти и е присъствал на 6 хиляди срещи на анонимни алкохолици. 

Матю Пери
Матю Пери

Смъртта на Матю Пери 

Пери угасна на 28 октомври 2023 г., оставайки завинаги на 54 години. Тогава TMZ съобщи, че актьорът е открит мъртъв в хидромасажната вана в имението му в Лос Анджелис от личния му асистент от "Приятели". Малко преди смъртта си Матю Пери практикуваше пикълбол (спорт, който съчетава елементи от бадминтона, тениса за двама или четирима играчи) с приятели. 

В памет на обаятелния Матю Пери, който завинаги ще остане в сърцата ни с неподражаемото си чувство за хумор и силния си дух, си спомняме някои от най-забележителните му откровения и болезнени спомени, които той споделя в автобиографичната си книга: "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо": 

"Здравейте, казвам се Матю, въпреки че може да ме познавате с друго име. Приятелите ми ме наричат ​​Мати. Всъщност вече трябваше да съм умрял." (Това са първите думи в книгата.) 

"Да бъда богат, да бъда известен, да бъда аз – не мога да се насладя на нищо от това, освен ако не съм надрусан. Не мога дори да мисля за любов, без да мисля за наркотици."

"Казвали са ми, че когато някой е наистина болен, с него настъпва нещо като срив – задейства се принципът "Бог ти дава само това, с което можеш да се справиш". Няколко седмици след като излязох от комата, забраних на хората да ми казват какво точно ми се е случило. Много се страхувах, че вината е моя, че сам си навлякох всички тези нещастия." 

"Когато станах на 14, опитах алкохол за първи път. Бог знае, сдържах се, колкото можех..." 

"На 14 години крадях пари, пушех все повече и повече и оценките ми в училище ставаха все по-лоши. В един момент учителите сложиха бюрото ми с лице към стената в задната част на класната стая, защото говорех много и прекарвах цялото си време не да си уча уроците, а да карам хората да се смеят. Един от учителите, д-р Уеб, веднъж каза: "Ако продължите да се държите така, никога няма да постигнете нищо."(Трябва да призная, че когато отворих списание People с моя снимка на корицата, изпратих едно копие на д-р Уеб с надпис: "Изглежда, че грешахте". Сигурно съм бил много груб...)."

"Като гледате как теглото ми се променя от сезон на сезон (в "Приятели"), можете да проследите траекторията на моята зависимост: когато наддавам на тегло, това е алкохол, когато отслабвам, това означава, че съм на хапчета. Когато ми порасне козя брадичка, това означава, че приемам много хапчета."

"Баща ми също беше пияница. Всяка вечер, независимо кой сериал гледаше, той си наливаше огромна чаша водка и тоник и обявяваше: "Това е най-хубавото нещо, което ми се случи днес". Разбира се, баща ми ме научи на много добри неща. Но той ме научи да пия. Неслучайно любимата ми напитка си остава двойна водка с тоник и с всяка чаша си мисля: "Това е най-хубавото нещо, което ми се случи днес." 

След внезапната смърт на Матю Пери намериха зловеща находка в дома му
НОВИНИ
Автор Ева Григорова

След внезапната смърт на Матю Пери намериха зловеща находка в дома му

Автор Ева Григорова

"Бях много загрижен (и все още ме интересува) какво мислят непознатите за мен. Всъщност това е една от ключовите теми в живота ми." 

"Когато прочетох сценария на сериала "Приятели като нас" (работното заглавие на сериала преди началото на снимките), ми се стори, че някой ме следи цяла година, подслушва шегите ми, копира маниерите ми, прави фотокопие на моя изморен, но остроумен поглед за цял живот. Особено помня един герой... Не, тогава не мислех, че мога да играя Чандлър, аз бях Чандлър." 

"Един наръчник за актьори казва, че трябва постоянно да се опитвате да правите нещо ново. Ако сте добри в комедията, тогава трябва да завиете надясно и да станете драматичен актьор. Това беше моят план. От една страна, не можех да се пенсионирам, от друга страна, като възрастен, не можех да прекарвам толкова много време във видеоигри. Както една моя необвързана сексуална партньорка веднъж ми каза: „Ти живееш живота на пияница и наркоман, но не пиеш и не употребяваш наркотици." (Тя също беше много умна – не го ли споменах?)."

Матю Пери
Матю Пери