Автор
Антония Михайлова

Никога не ги казвайте: Три фрази на родителите, които програмират бедно бъдеще за децата им

Данни от многобройни проучвания сочат, че около една трета от световното население постоянно изпитва затруднения с парите и материалната неудовлетвореност от живота. Така се формира философията на бедността – определен начин на мислене. 

Вярвате или не, много успели родители също са заразени с този "бацил". Как да предпазите детето си от внедряването в съзнанието му на подобно мислене, което може да го превърне в бъдещ неудачник?За целта трябва да започнете от собственото си поведение и съответно да избягвате да произнасяте пред наследника си следните фрази:

"Няма пари" 

Този често срещан израз има широк спектър от значения - от "няма пари за твоите безкрайни желания“ до "няма пари за най-необходимото".

Всъщност глаголът "няма" това е равнозначени по сила на частицата "не" и не е никак безобиден. Защо? Защото фокусирайки се върху липсата на ресурси, ние внушаваме на децата, че нямат възможност да се развиват, учим ги да живеят и мислят от позицията на човек, на когото животът не е дал достатъчно. 

Защо се случва това? Почти от раждането си детето чува от родителите си една и съща "песен" за липсата на финанси и невъзможността поради това (а не поради собствения си мързел, нежелание да напусне зоната си на комфорт и други подобни) да постигне това, което иска. На парите се отрежда всемогъщата роля на вълшебна пръчица, а човешките способности се омаловажават. Естествено, след като узрее, той ще бъде 100% сигурен, че без пари няма да постигне нищо в живота.

Ако наистина нямате достатъчно пари за покупка или това не е част от непосредствените ви планове, научете се да отказвате правилно. Кажете например: "Имам пари в портфейла си, които съм заделила за храна днес", "Ще се върнем към този въпрос, като наближат празниците" или "Знаем колко е важно това за теб, но сега не сме готови да го купим, нека да планираме покупката (или пътуването) следващия уикенд". Основното нещо е да реагирате адекватно на детето, когато например то започне да изпада в истерия за играчка в магазина. Ако кажете, че няма пари (без никакво обяснение), а в същото време сами напълвате догоре торбата с покупки, детето развива изкривена картина на реалността.

"Но ние печелим честно" 

Самата фраза кодира сравнение на собственото ни състояние с това на другите, което е типично за неудачниците. "Този нехранимайко пак си е купил нова кола с откраднати пъри. Нищо, нашата е стара, но спим спокойно." Децата, възпитани с такава философия, ще се запознаят с идеята, че финансовата стабилност може да бъде постигната само чрез несправедливи средства. Това е очевиден източник на комплекси, които могат да се превърнат в истинска пречка както за вашата кариера, така и за бъдещото развитие на детето ви. 

Ненапразно учените казват: "Можете да се отървете от обичайния си начин на живот, ако промените мисленето си". Да, блажени са бедните духом, но не всички, които изкарват приличен живот, са откровени негодници. 

Проведени са редица изследвания, за да се докаже, че генът на бедността се предава по наследство. Една от тях е посветена на бебета, родени с ниско тегло в бедни семейства в Индия. Западните учени наблюдавали деца, които не били в добро здраве и стигнали до следния извод. Родителите посвещават по-голямата част от времето си, за да му помогнат да стане по-силен, вместо да развиват интелекта и личността му. Получава се порочен кръг - слабите деца получават по-малко стимули за умствено развитие от много ранна възраст, а това от своя страна се отразява на постиженията им в бъдеще.

"Не сме богато, няма с какво да започнем"

Тези думи буквално ви подрязват крилата. В никакъв случай не трябва да програмирате и децата си за подобно мизерно бъдеще, защото мисълта е материална! Детето трябва да знае от първите си стъпки, че ако работи върху себе си, то със сигурност ще постигне целта си и ще си осигури живота, за който мечтае. Няма нужда да плашите детето си с ужасяващи истории за световната конспирация на милиардерите. По-добре е да му нарисувате светло бъдеще и не забравяйте да започнете деня с окуражаващи и вдъхновяващи думи като: "Ще успееш" или "Няма нищо невъзможно". 

Все пак парите са само средство, но всеки от нас има милион възможности. Би било добре да го запознаете и с формулата за успех, изложена в книгата "Мисли и забогатявай" на Наполеон Хил. Според автора желанието, вярата и постоянството могат да ви помогнат да постигнете страхотни неща в живота си, ако успеете да потиснете негативните мисли и да се съсредоточите върху дългосрочните си цели.

Японските бащи използват тези 5 тайни родителски правила, за да общуват пълноценно с децата си
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Японските бащи използват тези 5 тайни родителски правила, за да общуват пълноценно с децата си

Автор Антония Михайлова

Доказано е, че да се чувстваш щастлив всеки ден, увеличава многократно желанието да живееш и да правиш велики неща. Ето защо е много важно да се създаде атмосфера на спокойствие, комфорт и доброта в семейството. Бащата не трябва да сърдит, недоволен от работата и заплатата, а мама не бива да е истерична жена, измъчвана от нощни смени. Помогнете на детето си да приеме и обикне този свят и тогава то със сигурност ще успее!