Ракът на гърдата е най-честият вид рак при жените. Има много вариации, повечето от които са лечими, ако бъде диагностициран навреме.
Нездравословното хранене, в комбинация с наследственост, екология и стрес, може да доведе да различни онкологични патологии, казват диетолози, цитирани от "Здравето".
Захарта, сладките храни, както и газираните напитки, насърчават освобождаването на инсулин и стимулират инсулиновите рецептори в гръдната тъкан. Също така създават благоприятни условия за растеж на някои "лоши" клетки.
Затова се опитайте да ядете плодове, вместо сладкиши. Дори здравословните наситени мазнини, ако са в голямо количество, могат да причинят развитието на хормонално зависими тумори.
Избягвайте тлъстото червено месо, както и колбасите.
Сладките и соленките, купени от магазина за невероятно вредни за организма. Дори червеното вино, което по принцип съдържа полезни вещества, може да доведе до рак.
)
Затлъстяването също създава предпоставки за развитие на рак на гърдата.
Стресът и стресовите житейски ситуации, както и негативните емоции предизвикват производството на големи количества кортизол. Това нарушава чувствителния баланс между нервната и ендокринната система, което води до потискане на имунната система.
Какво да хапвате?
Консумирайте морска риба, рибено масло, морски дарове, ленено семе, ядки и яйца (жълтъци). Имат противовъзпалителен ефект.
Консумирайте полифеноли. Плодовете (калина, офика, боровинки, касис), както и грейпфрут, и ябълки, съдържат фибри и цветни пигменти, които предпазват ДНК на клетките на гърдата от увреждане от свободните радикали.
)
Растителните протеини в леща, боб, зелен фасул, грах, съдържат по-малко наситени мазнини и са богати на полифеноли и разтворими фибри.
Хапвайте кълнове от броколи. Половин чаша кълнове увеличава съдържанието на стволови клетки, което пък помага в борбата с мутациите и рака. Зелето, тиквичките, руколата и репичките също са супер полезни, имат изразени антимутагенни свойства.
Най-добри резултати дава Средиземноморската диета, която включва зехтин, зеленчуци, ядки, риба и постно месо.