Ракът на гърдата е най-честият вид рак при жените. Има много вариации, повечето от които са лечими, ако бъде диагностициран навреме.
Нездравословното хранене, в комбинация с наследственост, екология и стрес, може да доведе да различни онкологични патологии, казват диетолози, цитирани от "Здравето".
Захарта, сладките храни, както и газираните напитки, насърчават освобождаването на инсулин и стимулират инсулиновите рецептори в гръдната тъкан. Също така създават благоприятни условия за растеж на някои "лоши" клетки.
Затова се опитайте да ядете плодове, вместо сладкиши. Дори здравословните наситени мазнини, ако са в голямо количество, могат да причинят развитието на хормонално зависими тумори.
Избягвайте тлъстото червено месо, както и колбасите.
Сладките и соленките, купени от магазина за невероятно вредни за организма. Дори червеното вино, което по принцип съдържа полезни вещества, може да доведе до рак.
Затлъстяването също създава предпоставки за развитие на рак на гърдата.
Стресът и стресовите житейски ситуации, както и негативните емоции предизвикват производството на големи количества кортизол. Това нарушава чувствителния баланс между нервната и ендокринната система, което води до потискане на имунната система.
Какво да хапвате?
Консумирайте морска риба, рибено масло, морски дарове, ленено семе, ядки и яйца (жълтъци). Имат противовъзпалителен ефект.
Консумирайте полифеноли. Плодовете (калина, офика, боровинки, касис), както и грейпфрут, и ябълки, съдържат фибри и цветни пигменти, които предпазват ДНК на клетките на гърдата от увреждане от свободните радикали.
Растителните протеини в леща, боб, зелен фасул, грах, съдържат по-малко наситени мазнини и са богати на полифеноли и разтворими фибри.
Хапвайте кълнове от броколи. Половин чаша кълнове увеличава съдържанието на стволови клетки, което пък помага в борбата с мутациите и рака. Зелето, тиквичките, руколата и репичките също са супер полезни, имат изразени антимутагенни свойства.
Най-добри резултати дава Средиземноморската диета, която включва зехтин, зеленчуци, ядки, риба и постно месо.