Автор
Елена Ангелова

Без излишни тревоги: Топ 10 практични съвета за майки

Първото и най-важно е да разберете, че наистина можете да бъдете спокойна майка, да се радвате на родителството. Ето ви списък с 10 „златни“ съвета, полезни за всички млади майки. 

1. Всеки етап от майчинството е временен 

И той ще отмине. Точно като си помислите, че разбирате правилата на играта, те отново ще се променят. Но отново – пак не за дълго. Не се опитвайте да спечелите златен медал още в първия ден на състезанието. Основното нещо в майчинството не е медалът и да си родител не е състезание.

2. Когато някой ви предложи помощ никога не отказвайте! 

Новата баба иска да гледа бебето ви? С радост ѝ дайте този половин час, докато спокойно си вземете душ или поне изпиете кафето си. Затворете очи и слушайте любимата си песен в слушалките. Бебето е в безопасност, можете да се отпуснете. 
Не забравяйте! Вие сте най-важното нещо на света за НЕГО и за себе си... Приятелка е минала на гости и иска да помогне? Прекрасно! Помолете я да изхвърли боклука на излизане. За нея не е трудно, а за вас - по-малко неприятности, спестено време. Сестрата не знае какъв полезен подарък да купи за новороденото бебе? Помолете я за услуги на почистваща фирма или каквото друго ви е необходимо.

3. По-добре е да отделите време за търсене на добър, компетентен педиатър във вашия град 

Вместо да търсите съвети в интернет. Форумите отнемат много от времето ви, а съветниците там далеч не са експерти. Няма как да познават вас и бебето ви. 

4. Това, за което наистина си струва да отделяте по няколко минути на ден, е да слушате себе си 

Чувствате ли се нормално? Както физически, така и психически? Запитайте се, слушайте себе си, не се отказвайте и не се отхвърляйте. Не се правете на героиня. Прекалено е и е ненужно. Ако нещо ви боли, ако имате повишена тревожност, сълзливост, запишете си час при лекар, поискайте подкрепа от семейството си, за да могат да дойдат и да останат с детето, докато сте на лекар. 
Ако се опитат да ви намекнат, че нямат време и като цяло „нашите баби как са се справяли някак сами...“, намекнете в отговор, че прабабите са имали цяло село роднини и съседи, както и детска градина по-късно... 

5. Отглеждането на деца не е лесно 

Вероятно ще допускате грешки. Може би дори още от първия ден чак до 18-ия рожден ден на детето ви. Точно като всички майки и бащи по света. Просто няма такова нещо като идеални родители. И това съвсем не е лошо. 

6. Периодът на новороденото е най-простият период 

След родилния дом вероятно няма да сте съгласни с това твърдение. Но с порастването на детето ще се убедите. Просто се опитайте да спите повече - харчите твърде много енергия като кърмеща майка. Затова трябва да се възстановявате, да спите, колкото ви е възможно. Опитайте се да заспивате в онези моменти, когато бебето ви спи - а то спи по няколко пъти на ден. Между другото, също е по-добре да спите с бебето си заедно. И няма нужда да правите генерално почистване на дома си всеки ден. 

7. Отнасяйте се по-опростено към дрехите си, както към своите, така и към тези на вашето бебе 

Изберете дрехи за вашето бебе, които не трябва да се издърпват през главата, които нямат излишни детайли, които са с по-малко бижута и копчета - не сте родили бебе за конкурс за красота. Трябва да намалите и претенциите към себе си. Без прическа, без грим сте? И не трябва, всичко това ще се върне след време. Сега основното са удобните дрехи, удобната прическа и доброто настроение. По-малко нервност при обличане и събличане на бебето за разходка. Повече любов към себе си без грим. Комфортният живот се състои от такива малки неща. 

8. Четете и разказвайте не само приказки на вашето бебе още от първия му ден 

Не е задължително да му четете приказки за бебета. Четете на глас научни статии, разкази и романи, които харесвате, професионална литература. За бебето не е важен смисълът на прочетеното - новородените така и няма да го разбират. За бебето обаче са много важни вашият глас, движението на устните ви, интонацията ви. Това е, което развива неговия мозък, неговите огледални неврони и допринася за развитието на речта му. В същото време ще развиете и детето, и себе си. Да станеш родител не означава да зарежеш собствените си интелектуални интереси и да се откажеш от собственото си самообразование. 

9. Слушайте сърцето си, а не дивите суеверия 

Родителската интуиция никога няма да ви позволи да навредите на детето си. Ако искате да целунете бебето си, целунете го. 

10. Овладейте изкуството на спокойствието 

Когато бебето ви крещи и сте опитали всичко, за да го успокоите, когато почувствате, че започвате да се ядосвате, поставете го на безопасно място, каквото е креватчето му, и отидете в друга стая за няколко минути. Така е по-лесно да се успокоите. Влезте във ваната, измийте лицето си, включете водата, поемете дълбоко въздух, издишайте. След като се успокоите, върнете се и се опитайте отново да утешите бебето си и да разберете причината за плача му. 

Бебетата плачат, това е нормално, има много причини. Не е нормално родителите да крещят заради това. Трябва да се научите да се успокоявате, за да не изплашите детето си. 

И да, нормално е една млада майка да не се наслаждава на всяка една секунда от своето майчинство. Това обаче не я прави лоша майка, тя не трябва да има угризения. Вие сте отлична майка, най-добрата за вашето дете, точно такава, каквато сте, с истински чувства и емоции.