Автор
Woman.bg

Как да освежим лицето си през есента и зимата?

Суета е стремежът ни да изглеждаме по-млади, но и здраве, защото това показва, че се грижим за кожата си, която е и най-големият орган в човешкото тяло. Влиянието на различните сезони, оставя свой отпечатък върху кожата, затова преминаването от топло към студено време изисква смяна на козметиката - кремове и процедури. Конкретни препоръки как да предпазим и съхраним кожата си, дава д-р Мария Азарова, която е доказал се специалист в световната дерматология и естетична медицина. Тя гради кариерата си в Мароко, а през 2001 г. става част от колектива на клиниката по пластична хирургия CosmeSurge в Дубай, след което започва работа в компанията Kalium Group отново там, където черпи опит от най-добрите специалисти в бранша, усвоява различни технологии в сферата на разкрасяването. Д-р Мария Азарова, която е с 30-годишен опит, е експерт в подмладяващите терапии, премахването на стрии и белези, както и на хормонални хиперпигментации, пигментни слънчеви петна. Тя води и трейнинги на лекари и терапевти за работа с лазери и други апаратни процедури в страните от Близкия изток, Северна Африка и Европа.

Д-р Азарова, от какво се нуждае кожата на лицето през есента и зимата?

През лятото прекарваме много време навън, което неизбежно се отразява на кожата ни и най-вече на кожата на лицето. Появяват се фини бръчици, пигментни петънца и дехидратация. За да възстановим блясъка на кожата, е необходимо да помислим за добра ексфолиация – с нежни пилинги и някои апаратни процедури. Карбоновият пилинг и хидрафейшълът  събуждат обновяването на клетките на кожата. Необходима е дълбока хидратация, например с микронидлинг и хидратиращи серуми. Най-ефективна процедура все пак си остава мезотерапията или инжектиране на специално създадени хидратиращи и биостимулиращи продукти.

Има ли разлика в грижата за кожата при младите и по-зрелите дами? 

До известна степен – да. Младата кожа се нуждае основно от добра протекция и добра хидратация. При по-зрелите дами трябва да адресираме повече проблеми върху кожата, като дълбоки бръчки, фотоейджинг, загуба на еластичност, разширени пори, появата на повърхностни разширени капиляри. А намалената продукция на колаген, води до увисване особено в долната част на лицето. Всичко това изисква адекватна грижа и стимулация.

Какви са подходящите процедури за различните възрасти? 

Проблемите на кожата, с които идват пациентите в клиниката, са най-различни и нашият подход е много комплексен. Разполагаме с апарати, инжекционни продукти и с медицинска козметика. По-младите пациентки се нуждаят от хидрафейшъл, лек химичен пилинг, микронидълинг, фотоподмладяване и разбира се мезотерапия с продукти Jalupro classic, доказали своята ефикасност. За по-зрялата кожа препоръчваме апаратни процедури за стимулиране производството на колаген и еластин – радиочестотна и ултразвукова технология, лазерна стимулация с 3D ефект, лазерно коригиране на пигментации и капиляри, цялостен аблативен ресърфейсинг. Мезотерапията с биостимулиращи продукти е особено предпочитана, заради бързия ефект върху кожата. Тя тушира дълбоките бръчки и придава по-здрав и блестящ вид на кожата. 

Все повече хора се отдръпват от филърите заради обемите, които създават. Каква е разликата между филърите и колагеновите стимулатори? 

Ролята на филърите е да заместят изгубените с годините мастни подложки на лицето, които придават млад вид. Колагеновите стимулатори подобряват самата текстура на зрялата кожа. Смятам, че когато трябва да коригираме едно лице с всички белези на стареене, е правилно да се започне първо с апаратното стимулиране, а след това може да се прецени къде и доколко има загуба на обем, и да се коригира с филъри. Евентуално, така ще са необходими много по-малки корекции с филъри. От една страна много важна е преценката на лекаря за това кое и доколко трябва да се коригира, но от друга страна е от значение и желанието на самия пациент да изглежда по-естествено и без драматични промени на лицето. Затова колагеновите стимулатори са много важни.

В кои случаи я препоръчвате?

Подходяща е при по-млади пациентки, които искат да заличат, появилите се фини бръчици по лицето или да освежат кожата си, която изглежда „по-сива” и отпусната, липсва й блясък и свежест. Ефикасна е и при  коригиране на белези от акне. А при по-зрелите пациентки се препоръчва  за стягане около устата, например отстраняване на бръчиците над горната устна, които се наричат баркод и обикновено се появяват при пушачи. Въобще процедурата успешно действа за туширане на бръчки - назолабиални, марионетни, дефиниране на контура на лицето, изглаждане на шията. Прилага се успешно при отпусната кожа на шията, деколтето, вътрешна част на ръцете, бедрата, колената, корема, както и при стрии.

Какви са препоръките ви за домашната грижа? 

Домашната грижа трябва да е с ревитализиращи кремове за лице, за тяло и за околоочен контур, които съдържат L -аминокиселини, хиалуронова киселина и витамин А и С. Тези продукти имат превантивен и коригиращ ефект на стареещата кожа – дълбоки бръчки, хидратация и еластичност. Има и различни добавки, някои наистина уникални, тъй като съдържат комплекс от аминокиселини (градивните блокчета на колагена) и витамини. Те спомагат за изграждането на нов колаген, благоприятстват растежа и качеството на косата, имат и имуностимулиращ ефект, което е прекрасно допълнение към цялата терапия.

В каква посока върви естетичната медицина? Какво да очакваме в бъдеще след лазерите, филърите, ботокса, колагеновите стимулатори…?

Няма съмнение, че естетичната медицина е във възход. Развитието й до голяма степен се базира на високите технологии, които са по-съвършени, по-ефективни, по-безопасни. Предстои да видим...

 

  

(в материала има продуктово позициониране)