Автор
Woman.bg

Малка кухня, голям стил: Тайните на елегантния интериор

кухня Зенит

Малката площ не е причина да се откажем от стилния и професионално обмислен интериор. Разбира се, размерът има значение, но дори малката кухня може да изглежда "за милион", ако всичко е добре проектирано и се положат малко усилия в правилната посока. 

Правилата са ясни - възползваме се максимално от всички свободни повърхности, мислим отвъд стереотипите, не се страхуваме да експериментираме с цветовата схема и използваме доказани техники, които ще ни позволяват визуално да увеличим пространството. 

Тези съвети ще ви помогнат да проектирате вашата малка кухня, която освен функционална ще бъде и много елегантна.

кухня Тифани

Светлинна магия: Как да направим малката кухня по-просторна

Когато пространството е малко, светлината трябва да бъде колкото се може повече. Ето защо трябва да освободим прозорците от тежките щори и плътните завеси. На тяхно място слагаме тънки и ефирни материи, полупрозрачни завеси или щори. Благодарение на естествената игра на светлина и сянка, кухнята ще изглежда по-голяма. 

Ако кухнята разполага с малък прозорец и дневната светлина не е достатъчна, то тогава може да инсталираме няколко източника на светлина - един висящ от тавана и няколко стенни лампи. Това ни позволява да създаваме различни комбинации и да регулираме яркостта на осветлението. Отличен избор е и монтирането на осветление под горните кухненски шкафове и във витрините, което създава модерен и ефектен интериор.

кухня Зенит

Креативни решения за съхранение: Превърнете малката кухня в уютен рай 

В малките помещения мястото за съхранение никога не е достатъчно. За да решите проблема и да намерите място на всяка вещ в кухнята, използвайте максимално стените и ъглите. Бъдете креативни! 

Монтирайте открити рафтове, етажерки, релси, които са особено удобни в работната зона. Закачете малки рафтове за буркани с подправки и куки за шпатули, черпаци и кърпи. По този начин ще освободите място в чекмеджетата за други полезни малки неща и ще създадете уютна атмосфера в кухнята. 

Защо това е толкова важно? Ако в стаята няма детайли и малки дрънкулки, човешкото зрение обръща повече внимание на подреждането на мебелите и следователно ще забележи и малката площ. Освен това, с помощта на някои кухненски аксесоари, можете да направите кухнята още по-функционална.

кухня Верана

Изберете правилните нюанси 

Цветовете са много мощен инструмент, когато става дума за визуални ефекти. Ако боядисаме повечето от стените в светли нюанси като бяло, бежово или синьо, които отразявайки слънчевата светлина, визуално ще увеличат пространството. Една от стените може да бъде направена в контрастен цвят, което ще добави дълбочина на стаята и ще я направи значително по-интересна. Нюансите на канела или какао, които вървят добре с повечето неутрални цветове, са чудесни за тази роля. 

Същото трябва да съобразим и при избора на цветовете на мебелите в кухнята. Тъмните, дълбоки и наситени нюанси оставяме за акцентите, а за всичко останало се придържаме към неутралната и светлата цветова гама.

комплект маса за стена

Мебелни решения за малката кухня: Осигурете си повече удобство и простор 

Мебелите в малката кухня трябва да бъдат възможно най-функционални. Вместо голяма маса, може да използваме малка кръгла, разтегателна или сгъваема маса. Работната повърхност може да допълним с подвижен плот или да се снабдим с компактна и практична количка на колела. На рафтовете ѝ можем да съхраняваме продукти и предмети, които имаме нужда винаги да са ни под ръка. И ако е необходимо, може да я използваме като маса за сервиране или помощна маса за други цели.

Скритият потенциал на кухненските ъгли: Оптимизирайте пространството 

Ъглите на кухненското обзавеждане често остават неизползвани, но съвременните производители предлагат умни решения, за да се възползват максимално от това пространство: ъгловите мивки, дивани, въртящите се шкафове или ъгловите чекмеджета могат да ви спестят полезни квадратни сантиметри. Ако искате да направите малката си кухня възможно най-функционална, възползвайте се от скрития потенциал на ъглите. 

Ако не се сещате как точно да приложите на практика всички тези съвети, обърнете се за вдъхновение към предложенията на Мебели Виденов. В раздела “Мебели за малки жилища” ще откриете отлични функционални решения, които ще отговорят на всеки вкус.

(в материала има продуктово позициониране)