Автор
Ева Лъчезарова

Страдате от себореен дерматит, пърхот или разноцветен лишей? Открийте решението тук!

Чували ли сте за гъбичката Malassezia furfur? Тя всъщност е основният причинител на състояния като себореен дерматит, пърхот или разноцветен лишей. Всички те могат да създадат значителен дискомфорт в ежедневието и понякога дори биха могли да бъдат стряскащи, особено ако нямате повече информация за гъбичката, която ги причинява.

Malassezia furfur всъщност е нормална част от микробиома на кожата на човека. Тя обичайно се намира в области като скалпа, гърдите, гръбнака и други места, където кожата е по-мазна. Тя участва в разграждането на липиди (мазнини), което има ключово значение за поддържането на баланса на кожните мазнини и предпазването на кожата от патогени. Съществуват обаче редица фактори, които могат да доведат до прекомерния ѝ растеж, а в следствие на това и до състояния като себореен дерматит, пърхот или разноцветен лишей.

Сред тях са: 

- Спад в имунитета 
- Топли и влажни условия - Malassezia furfur предпочита топли и влажни среди. В такива условия тя може да се размножи по-лесно и да предизвика различни инфекции. 
- Пубертет и хормонални промени - Хормоналните промени могат да увеличат активността на себумните жлези, което пък от своя страна насърчава растежа на Malassezia furfur. 
- Използване на мазни кремове и масла: Употребата на мазни кремове и масла върху кожата може да създаде благоприятни условия за размножаване на гъбичката, особено при хора със склонност към акне или мазна кожа. 
- Генетични фактори: В някои случаи генетичната предразположеност също би могла да бъде фактор за гъбичката.

Себореен дерматит, пърхот или разноцветен лишей?

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано състояние, характеризиращо се със зачервяване и възпаление на кожата, което може да се прояви на скалпа, но всъщност не е ограничено само до него. То може да засегне и други части на тялото като лицето, гръдния кош, зоната около носа, вътрешната страна на ушите. Най-често срещаните симптоми на себореен дерматит са люспи по кожата, сърбящи бели корички, зачервяване, а в някои случаи и косопад.

Пърхот

Пърхотът е състояние, при което по скалпа се образуват бели или сиви частици, които изпадат от косата при разресване. Понякога пърхотът се бърка със сухота на скалпа, но разликата между двете е в причинителя. "Виновникът" за пърхота е именно гъбичката Malassezia furfur, а за сухия скалп - дехидратацията. Така сухият скалп би могъл да се появява и да изчезва от само себе си, докато пърхотът не би могъл да се повлияе без правилно лечение.

Разноцветен лишей

Разноцветният лишей (или питиразис версиколор) е кожно състояние, характеризиращо се с появата на малки, разноцветни петна по кожата. Този проблем също се дължи на свръхрастеж на гъбичката Malassezia furfur, а симптомите включват: петна по кожата с различни цветове, обикновено бели, светло кафяви или светло розови, както и сърбеж и усещане за дискомфорт.

Добрата новина е, че и трите състояния могат успешно да се лекуват с един и същи ефективен продукт и това е Кетозал 2%. Шампоанът съдържа 2% кетоконазол, вещество което спира развитието на гъбичката Malassezia furfur и овладява нейните прояви. Кетозал би могъл да се използва както за лечение, така и за профилактика на състояния, причинени от Malassezia furfur. Подходящ е за употреба от възрастни и деца над 12-годишна възраст, а начинът му на приложение е различен спрямо състоянието, от което страдате.

Ако имате пърхот или себореен дерматит, е достатъчно да прилагате Кетозал два пъти седмично за 3-5 минути, в продължение на 2-4 седмици. Ако пък искате да приложите шампоана като профилактично средство, можете да го използвате един път седмично или веднъж на две седмици.

Когато говорим за разноцветен лишей, Кетозал се прилага 1 път дневно върху засегнатите участъци на кожата и след 3-5 мин. се измива. Курсът на лечение е 5 дни. При това състояние е препоръчително профилактичният курс да се приложи в началото на лятото - един път дневно в продължение на 3 дни.

(в материала има продуктово позициониране)