Автор
Веселина Петрова

Ето кой ще наследи милиардите на Армани

Дизайнерът Джорджо Армани, който е на 89 години и продължава да е начело на модната империя, изградена от него, е изготвил ясни правила за работата на компанията след смъртта му, съобщи Ройтерс.

Собствеността ще бъде поделена между малка група хора. А компанията вероятно няма да бъде листвана на фондовите пазари поне пет години.

Роден на 11 юли 1934 г. в Пиаченца, модният дизайнер и предприемач е един от най-богатите хора в Италия. Армани е изпълнителен директор и едноличен собственик на бизнес, създаден от него и от покойния му партньор през 70-е години на XX век. Миналата година компанията отчете 2,35 млрд. евро приходи.

Армани няма деца, които да го наследят, затова около наследството му се появиха различни спекулации. Съществува документ от 2016 г., съхраняван от нотариус в Милано и видян от Ройтерс, в който е описан начинът на управление на компанията след смъртта на дизайнера. Има и документ, в който са описани детайлите за запазване на работните места. 

View post on Instagram
 

Първият документ касае потенциалното излизане на компанията на борсата, което няма да се случи поне пет години след смъртта на Джорджо Армани, както и евентуални сливания и придобивания. Относно модната линия, документът задава посока на "търсене на стойностен, модерен, елегантен и ненатрапчив стил с внимание към детайла и имиджа". 

View post on Instagram
 

Документът е следствие от среща, свикана от Армани с цел установяване на нови правила за компанията, които ще влязат в сила след смъртта му. Очаква се наследници на дизайнера да бъдат неговата сестра, трима други членове на семейството, работещи в компанията, дългогодишният му сътрудник Панталео Дел'Орко и благотворителната фондация. 

Армани има по-малка сестра - Розана, две племенници - Силвана и Роберта, и един племенник - Андреа Камерана. Дел'Орко също се смята за част от семейството. Всички без Розана работят и участват в управлението на "Армани груп". Силвана и Дел'Орко ръководят дизайна и работят от десетилетия с Джорджо Армани. Според документа от 2016 г., бъдещите артистични директори на мъжката и дамската мода трябва да бъдат известни с класическите си линии в дизайна. Роберта е директор на връзките с ВИП клиентите и развлекателната индустрия. Камерана е директор на устойчивото развитие, пише "Сега".

През 2016 г. Джорджо Армани създава фондация, която засега има символична роля, но в бъдеще ще има функцията да защитава бизнеса, основан от Армани и съдружникът му Джорджо Галеоти, който почина преди години.