Автор
Веселина Петрова

Бракът и неговото финансово измерение: Колко струва една изневяра

Щастливият, дълъг брак има много предимства. Сред тях са дълбоката емоционална привързаност, подкрепата и приятелското общуване, чувството за сигурност. Но има и друго, не толкова очевидно предимство на брака – парите. 

Да си финансово успешен е по-лесно в брак, отколкото когато си необвързан. И затова не е необходимо да се жениш за партньор с добри доходи или добро наследство. Процесът на натрупване в брака се случва естествено - колкото по-дълго живеете заедно, толкова по-добри са отношенията между вас, толкова повече богатство можете да "съберете". 

Промените, които разрушават брака, унищожават и този финансов потенциал.

Има много различни мнения относно това защо хората си изневеряват един на друг. Но ако се спрем на обикновената изневяра - тя показва доколко сме склонни да простим на себе си. Т.е. лъжем партньора толкова, колкото можем морално да се оправдаем пред себе си. 

С други думи, ако не виждаме нищо лошо в това, нищо не може да ни спре, включително финансовите последици. 

Бизнес психологът Алия Лобанова обяснява за Wdays.ru как изневярата и промените в брака влияят на финансите ни. 

Финансов крах? Ако бракът се разглежда като инвестиция, тогава раздялата и последващият развод веднага покриват загубите на половината от инвестицията. Към загубата ни в личен план се добавят и допълнителни задължения, например издръжка, необходимостта да се търси ново жилище и да се възстанови предишния начин на живот. Това означава, че финансовото състояние става по-лошо, отколкото е било преди брака. 

Но дори и в случаите, когато изневярата не завършва с развод, от нея боли. Дори най-кратката забежка не е евтина. Преди няколко години американците изчислиха средната цена на изневярата. Излизаше около 400 долара на месец. Това са подаръци, романтични вечери, избор на места за срещи, грижи за външния вид. 

Изневярата освен това убива доверието, а то е в основата на брака. Разбира се, всяка криза, водеща към промяна, може да се превърне и в началото на нещо ново, по-добро. Всичко зависи от вас и от начина, по който се справяте с кризата. 

Та, ако вече сте в криза, трябва да се запитате - как се стигна дотук, какво искам и мога ли да живея с това. 

Пътят от кризата до върха е пътят на силните, пътят на преодоляването. Чрез преодоляване ние израстваме и излизаме на ново лично, социално, финансово ниво. Въпрос на избор. И на гледна точка.