Автор
Ева Григорова

Какъв човек само: Матю Пери спасил екранната връзка на Моника и Чандлър, като премахнал сцена с изневяра

Матю Пери определено е знаел кое е най-доброто за феновете на "Приятели". Покойният комик и актьор, който почина миналия месец на 54-годишна възраст, спрял от заснемане сюжет, в който героят му, Чандлър Бинг, изневерява на героинята на Кортни Кокс, Моника Гелър, според актрисата Лиза Кеш.

“Сцената беше, че Чандлър и Моника се караха във Вегас за това, че Моника е обядвала с (бившия си приятел) Ричард“, обясни Лиза пред TMZ. И в нашия сценарий Чандлър се качва в хотелската стая и поръчва румсървиз, а аз му го нося като служителка на хотела. И в крайна сметка си говорим, смеем се и се свързваме, а Чандлър накрая изневерява на Моника с моята героиня.“

Лиза се появява в епизод от сезон 5, “The One in Vegas: Part 1“, който беше излъчен през 1999 г. Последната версия на епизода показва как нейната героиня всъщност играе стюардеса, която вместо да изневерява с Чандлър, помага на Рос (Дейвид Шуимър) и Рейчъл (Дженифър Анистън).

“Бяхме го репетирали“, продължи Лиза, имайки предвид първоначалната сцена на изневяра. “И ден преди да го заснемем пред публика на живо, ми казаха, че Матю е отишъл при сценаристите и е казал, че феновете никога няма да простят на Чандлър изневярата с Моника. Вероятно беше прав. Това вероятно щеше да промени хода на шоуто.” - каза тя.

Героите на Матю и Кортни се превърнаха в най-стабилната двойка в сериала, тъй като Рос и Рейчъл бяха известни със своите пикове и спадове. Първоначалната им връзка в края на сезон 4 шокира зрителите, но отношенията им се превърнаха в любима сюжетна линия на феновете. Техният емоционален годеж се случи в сезон 6, а героите се женят през следващия сезон.

В своите мемоари от 2022 г., Friends, Lovers and the Big Terrible Thing, Матю разкри, че все още се е борил със зависимостта си, докато снима епизода от сватбата на Чандлър и Моника.

“Ожених се за Моника и ме върнаха обратно в лечебния център – на върха на моята най-висока точка в Приятели, най-високата точка в моята кариера, емблематичният момент в емблематичното шоу – в пикап, управляван от трезвен техник“, пише той.

Преждевременната смърт на Матю разби сърцата на феновете по целия свят. Той беше открит мъртъв в джакузито си на 28 октомври, но по време на проверката в тялото му не бяха открити наркотици. Безброй фенове на покойния актьор издигнаха мемориал за него в Ню Йорк в сградата, използвана като екстериор на апартамента на Моника. Други в Лос Анджелис оставиха цветя и ръкописни бележки пред дома на Матю.

На 3 ноември колегите на Матю от "Приятели" и близки членове на семейството организираха частно погребение за него.