Автор
Елена Ангелова

Първите думички на бебето: Кога и как да започнете да го учите?

Първите думи на детето винаги се превръщат в радостно събитие за родителите. Кога бебето ги произнася за първи път и как се развива речта му зависи от индивидуалните му характеристики, въпреки че има общи норми за развитие. 

Дан Бренан, Смита Бандари и журналистите от Healthline ни посочват върху какво трябва да се съсредоточат родителите и как да помогнат на бебето си да се научи да говори. 

Как да стимулираме развитието на речта при децата? 
За да помогнете на детето си да говори по-бързо, следвайте тези съвети от MD Smita Bhandari: Установете зрителен контакт. Когато детето ви изразява чувствата и желанията си невербално, погледнете го и му отговорете вербално. Слушайте внимателно. Децата се опитват да имитират звуците, които издават родителите им и променят височината и тона, за да съответстват на езика, който чуват около себе си. Бъдете търпеливи и дайте на бебето си достатъчно време да „говори“ с вас. 

Хвалете го 
Усмихвайте се и аплодирайте дори и най-малките или объркващи опити за детски разговор. Бебетата научават силата на речта чрез реакциите на възрастните около тях. Озвучавайте ги. Ако детето ви сочи към масата и вдига шум, не му давайте просто това, което иска. Вместо това посочете артикула и кажете: „Искаш ли още? Беше ли ви вкусно?“. 

Обяснявайте му какво правите, когато миете, обличате, храните и преобличате бебето си – „Хайде сега да обуем тези сини чорапки“ или „Ще ти направя вкусна каша“ – така че бебето ви да свързва речта с тези предмети и действия. Играйте игри с пръсти, за да свържете значението на думите с действие и докосване. Опитайте се да разберете детето си. Дори и да не разбирате какво казва, продължавайте да опитвате. Внимателно повторете казаното, според вас, от детето и го попитайте дали е правилно. Продължете да го поощрявате, така че бебето ви да се почувства възнаградено, че се опитва да говори. 

Оставете детето си да води 
По време на играта наблюдавайте вниманието и интересите му, за да покажете, че комуникацията е двупосочна игра: говорете и слушайте, водете и следвайте. Играйте с детето си. Насърчавайте го да играе, да се преструва и да си представя на глас, за да развие вербални умения. Четете му на глас. Навикът за четене не само развива речника и въображението, но и формира навик за четене у детето в бъдеще. Бъдете внимателни и приятелски настроени към бебето, което се опитва да общува с вас. Не му се карайте и не го пришпорвайте. Не забравяйте, че детето чува по-големите и се учи от тях. 

Кои са първите думи, на които трябва да научите детето си? 
Това трябва да са прости, а не сложни думи; ще трябва да обясните значението им на детето. Думите "мама" и "татко" са чудесни за тази цел. "Това може да е името на брат, сестра, любима играчка или домашен любимец", пише д-р Анна Каплан. Какво трябва да се направи, за да може детето да проговори по-бързо? На първо място, трябва да сте внимателни към бебето и неговите опити да говори, да го хвалите и насърчавате. Освен това можете да използвате специални игри и упражнения за развитие на речта. Съвети за обучение на дете да говори: 

За да развиете способността за ономатопея, вземете фигури на животни (петел, пиле, котка, куче) и произнасяйте изразително, като показвате съответните играчки: Ку-ку-ри-гу! И гледайте към петела. Мър-мър-мър, котката плаши кокошките!... След това задайте на детето си въпросите: „Как мучи кравата?“, „Как лае кучето?“, „Как кряка патицата?“ и т.н. 

Как да научим детето си да казва буквата "р"? 
Ако детето ви има затруднения с говора, д-р Дан Бренан предлага да създадете приветлива среда и да подобрите комуникацията, като направите следното: 
- Говорете бавно и използвайте жестове; 
- поддържайте спокойна среда без досадни звуци; 
- използвайте прости фрази; 
- повторете, ако детето не разбира. 

Използвайте нормалния си тон на гласа и не викайте. Ако не можете сами да „разговорите“ детето си, потърсете помощ от логопед. Индивидуалните или груповите уроци със специалист ще ви помогнат да се справите с различни дефекти и да научите детето си да говори правилно. 

Развитието на речта при децата става доста бързо, така че до края на първата година можете да чуете първите му думи. Въпреки това, не се притеснявайте, ако чуете реч малко по-късно - всяко дете може да има свои собствени характеристики на развитие. Опитайте се да насърчавате опитите на бебето си да говори, като вие му говорите и го хвалите. 

Източник: nur.kz