Автор
Елена Ангелова

Първите дни от живота: Какво се случва с бебето 7 дни след раждането?

Новородените прекарват първата седмица от живота си в адаптиране към новата среда. И родителите също трябва да се адаптират. Те болезнено се опитват да разберат как да се грижат по най-добрия начин за този нов малък човек на семейството и дали всичко е наред с него. 

Външният свят е много различен от майчината утроба, където светлината не е толкова ярка, температурата е постоянна и шумът е заглушен. Можете да помогнете на вашето бебе да се адаптира към външния свят, като му дадете топлина, любов, сигурност, внимание и много прегръдки и усмивки. 

Външният вид на вашето бебе ще се промени значително през първата седмица 
Веднага след раждането децата приличат малко на извънземни, а не на тези красиви и чистички бебета на снимките. Какво ще се промени? Ако главата на новороденото има конусовидна форма след преминаване през родовия канал на майката или поради раждане с помощта на вакуум, тя ще се закръгли до по-нормална форма. Всички отоци около лицето и очите ще изчезнат в рамките на няколко дни. 

Пъпната връв изсъхва, почернява и след това се отрязва в болницата или пада сама, обикновено в рамките на първите 10 дни. Опитайте се да поддържате пъпната връв чиста и суха. Ако областта около пъпната връв изглежда червена или лепкава, уведомете Вашия лекар. 

Вашето бебе може да има един или повече родилни белези веднага след раждането или по-късно. Рождените петна са често срещани и обикновено не изискват медицинска помощ. Но ако родилният белег ви притеснява или се е променил, препоръчително е да го прегледа специалист. 

Ако има синини по лицето или главата, например след раждане с форцепс или когато едро бебе е преминало през таза на майката, който не съответства напълно на неговия размер, синините ще изчезнат. 

Важно! Новородените с хематоми (синини) са изложени на риск от неонатална жълтеница. Попитайте вашия лекар какво да правите, ако кожата на лицето на вашето бебе изглежда жълта и мислите, че това може да е жълтеница. Главното и основно правило за лечение на жълтеницата при новородените е достатъчно кърма! 

Хранене и сън на бебето през първата седмица от живота 
Вашето бебе ще спи през повечето време, събуждайки се на всеки няколко часа, за да се нахрани. Новородените не могат да „спят през цялата нощ“. Те имат малки стомахчета, така че трябва да бъдат събуждани и хранени често. Така че не се доверявайте на поговорката „спи като бебе“. Въпреки че бебетата спят през по-голямата част от деня, този сън не е толкова дълъг и определено не е дълбок! Повечето новородени се хранят на всеки 2-4 часа и имат около 8-12 хранения на всеки 24 часа. Понякога храненето може да продължи до час, особено ако бебето е на кърма. 

Бебетата обикновено се събуждат сами, за да се хранят и съобщават за глада си чрез плач. Но някои може да се наложи да бъдат събуждани за хранене - например бебета, които са отслабнали много, много са малки или имат жълтеница. Вероятно ще отнеме известно време, преди да видите модел или рутина в навиците за хранене и сън на вашето бебе. 

Съвет: Запишете кога и колко бебето е спало и яло. Това ще ви помогне бързо да започнете да се ориентирате в режима му и да се адаптирате към него, а след това да го промените според вашите нужди. Уви, ще стане наистина възможно и безопасно за здравето му да коригирате ежедневието на детето си на около 3 месеца. 

Ако възникнат проблеми с лактацията и за бебето очевидно няма достатъчно майчино мляко, тогава лекарят може да препоръча допълнително хранене с адаптирана млечна формула. Смесите на базата на здравословното козе мляко ще се справят перфектно с тази задача. Факт е, че козето мляко се смила и усвоява по-бързо и по-лесно от кравето. А самите смеси са допълнително обогатени с уникален комплекс от мазнини, който помага за нормализиране на храносмилането и подобряване на усвояването на калций. 

Адаптираните млека се понасят добре от бебетата, което е особено важно в началото на живота им, когато детският организъм все още се развива и всяка храна, различна от кърмата, е трудно смилаема от храносмилателната система на бебето. 

През първите няколко седмици е много важно мама да се грижи за себе си. Това означава да се храни добре и да има голяма физическа активност. А почивката, когато бебето ви спи, ще ви помогне да компенсирате пропуснатото време за отдих. 

Автор: Д-р Ирина Аршинова