Бъдете смели със смесването на сладко и солено, особено с Castello® Danablu. Нашата рецепта за меденки с датско синьо сирене Castello®, мандарини и мед ще ви накара да се усъмните в здравия ни разум на пръв поглед, но сладките меденки, киселите мандарини, пикантното синьо сирене и подсилващият вкуса мед са невероятна комбинация и ще ви отведат на неповторимо вкусово пътешествие. Опитайте сами.
Необходими продукти:
За меденките:
500 г брашно
150 г кафява захар
1 яйце
125 г масло
1ч.л. ванилова есенция
5 ч.л. канела
2 ч.л. смлян джинджифил
2 ч.л. смлян кардамон на прах
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. черен пипер
За топинга:
100 g датско синьо сирене Castello®
24 парченца мандарини
мед за поръсване
2 стръка розмарин
Приготовление:
1. В голяма купа разбийте маслото до гладкост, добавете кафявата захар и ваниловата есенция, разбъркайте на средно висока скорост до кремообразна смес.
2. Разбийте яйцето в продължение на 2 мин.
3. В отделна купа смесете брашното, содата за хляб, джинджифила, кардамона и канелата. Бавно ги комбинирайте с мокрите съставки. Тестото ви за меденки трябва да е леко лепкаво.
4. Направете тестото на топка и го поставете в хладилника за минимум 3 часа.
5. Извадете тестото от хладилника и го поставете върху леко набрашнена повърхност. Разточете тестото с дебелелина около 5-6 мм.
6. С помощта на кръгла формичка изрежете меденки и ги поставете върху поднос.
7. Поставете ги във фурната на 180°C за 10-12 минути, докато станат златисти. Оставете ги да се охладят върху решетка за охлаждане.
8. След като изстинат напълно, добавете върху всяка една от тях малко парче синьо сирене Castello®, резенче мандарина и няколко листа розмарин. Поръсете отгоре с мед и се насладете!