Автор
Антония Михайлова

Лекари обясниха кога е най-добре да се роди второ дете - отговорът им ще ви изненада

Знаете ли какво е общото между Кейт Мидълтън и Ким Кардашиян? Не, не са само полът и броят деца. Оказва се, че принцеса Шарлот е зачената година и половина след раждането на принц Джордж. Същата е и историята с ражданията на Норт и Сейнт. Малко вероятно е обаче Кейт и Ким да са знаели за най-новите изследвания на американски учени, но интуитивно са постъпили точно според техните изчисления.

Оказва се, че ако една жена забременее отново по-рано от 18 месеца след раждането на предишното си дете, тогава рискът от развитие на аутизъм при новороденото бебе се увеличава с 50%. 

Бебе
Бебе

Вредни са обаче и прекалено дългите интервали – повече от четири години. Авторите на изследването твърдят, че женският организъм се нуждае от поне година и половина, за да се запаси отново с всички ресурси, необходими за износване и хранене на здраво дете. Освен това кратките интервали между ражданията увеличават риска от преждевременно раждане, отлепване на плацентата и ниско тегло на бебето при раждане.

За да стигнат до това заключение, експертите са изследвали 356 деца с разстройства от аутистичния спектър, 600 с разстройства в развитието и други 524 деца без никакви увреждания. Резултатите ясно показват, че "грешният" интервал между ражданията е свързан конкретно с аутизма. Излиза, че ваксините не са виновни?

Бебе
Бебе

Освен това рискът от ембрионални аномалии нараства с възрастта. Както сочат проучванията, 41 процента от ембрионите при жени на възраст 35-40 години имат нормален набор от хромозоми, а над 40-годишна възраст тази цифра намалява до 20 процента.

Това означава, че само 20 процента от ембрионите ще имат нормален набор от хромозоми. По този начин най-честата хромозомна аномалия е синдромът на Даун (или тризомия 21). Честотата на раждане на дете с това заболяване е 1 на 600. С възрастта рискът от раждане на дете с тази патология се увеличава. Например за 40-годишна жена е 1 на 63, а за 45-годишна жена е 1 на 19.

„Знаем, че пиковата плодовитост на жената е 24 години и до 30-годишна възраст тази способност е почти наполовина от тази на 20-годишна възраст, а шансът да има дете, използвайки собствените си яйцеклетки след 43-годишна възраст, е по-малък от 3%. Параметрите на сперматозоидите също се влошават след 35 години“, коментира д-р Ирина Вадимовна Зорина, гинеколог-репродуктолог, научен директор на клиника Нова.

Коя е правилната и най-безопасна поза за сън на новороденото?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Коя е правилната и най-безопасна поза за сън на новороденото?

Автор Елена Ангелова

Ако трябва да обобщим казаното дотук, оказва се, че трябва да родите второ дете не по-рано от година и половина след раждането на първото си дете. И е по-добре това да се случи преди 35-годишна възраст.

Бебе
Бебе