Автор
Woman.bg

Попитахме специалиста: Как да подсилим имунитета си през зимата

През студените месеци имунната ни система среща редица предизвикателства и понякога ни се струва изключително трудно да се предпазим от различни вируси и настинки. Това е така защото през есента и зимата съществуват множество предпоставки за разболяване. Сред тях са температурните разлики в условията навън и тези у дома или в офиса, както и фактът че прекарваме много повече време на закрито, има по-малко слънчеви часове през деня, а това е причина за намален синтез на витамин D от кожата. Към причините през студените дни да сме по-податливи на различни инфекции можем да добавим и събирането на големи групи от хора в затворени помещения, което от своя страна създава благоприятни условия за разпространение на респираторни вируси. 

Всичко това е и причината да се свържем с общопрактикуващия лекар с дългогодишен опит д-р Галина Пенкова, която ще ни даде ценни съвети затова как да подсилим имунната си система през актуалния сезно. 

Д-р Пенкова, споделете какво препоръчвате на Вашите пациенти през сезона на простудните и вирусни заболявания?

На първо място ги съветвам да бъдат отговорни и да предприемат мерки преди да е настъпило заболяване. В случай на възникване на такова – да избягват самолечението. Аз и моите колеги, сме на разположение за консултация и преглед, когато е необходимо. В много от случаите при първи симптоми с предприемането на адекватни мерки състоянието се подобрява значително по-бързо. Що се отнася до това как да изградим силна имунна защита правилата са следните – спазване на балансиран и разнообразен хранителен режим, богат на витамини, минерали, микроелементи, от които тялото ни се нуждае, пълноценен сън и почивка, намаляване на ежедневния стрес и разбира се много добра лична хигиена.

Може ли хората да взимат нещо превантивно, с цел да увеличат естествените съпротивителни сили на организма?

Разбира се, съществуват редица съставки, които доказано увеличават съпротивителните сили на организма. Известни със свойствата си да повлияват функцията на имунитета са витамините C, D, A, микроелемента цинк. Витамин С например е необходим на клетките, ангажирани както с вродения, така и с придобития имунитет и подпомага предпазването на тялото от увреда. Нивата на витамин С намаляват при стрес или заболяване включително, причинено от вируси или бактерии, което налага допълнителния му прием с храната. Същото важи и за микроелемента цинк, който освен, че е антиоксидант, важен за имунитета, може да спре прикрепянето на вирусите към епитела на клетките, според научните данни. 

Освен това природата изобилства от лечебни растения като черен бъз, джинджифил и други ценни съставки например лактоферин, които могат да ни помогнат в сезона на простудните заболявания.

Споменахте лактоферин и растителни екстракти, бихте ли споделили своите впечатления от тях?

Лактоферинът е молекула с огромен потенциал, не случайно е известен като „розовото злато“, защото е една от най-ценните съставки в майчиното мляко. А всички ние добре знаем, че майчиното мляко, благодарение на разнообразния си състав, снабдява новороденото, както с хранителни вещества, така и имуноглобулини, който да го защитават. Но, разбира се лактоферинът, не е в помощ само на най-беззащитните. Той е част от неспецифичния имунитет, който ни пази независимо от природата на причинителя. Притежава ценни свойства да се справя с бактериите и с вирусите по различни механизми, блокирайки тяхното размножаване или навлизане в организма. 

Черният бъз е познат и използван от народната медицина за справяне с проблеми на горните дихателни пътища. Всички сме пили чай или сок от бъз, но съвременната технология прави възможно извличането и концентрирането на полезните съставки под формата на екстракт, което осигурява и по-добър и бърз ефект. Не липсват и научните доказателства, според които, черният бъз, приет в рамките на 2 дни, след проявата на грипоподобните симптоми, би могъл да намали тежестта им. Екстрактът от джинджифил също е полезен в практиката ми заради антиоксидантните си свойства. Решаващо в борбата за по-бързо възстановяване от дадено заболяване е снабдяването на организма с антиоксиданти, нуждата от които е повишена по време на боледуване. Затова на моите пациенти при първи симптоми препоръчвам витамини с антиоксидантен и имуностимулиращ потенциал, допълнени с природни съставки като лактоферин, черен бъз и джинджифил. За силна имунна защита в практиката си съм се доверила на Допелхерц® Авиралекс, заради комплексния му състав, удобството на еднократния дневен прием и експертизата на немската фармацевтична компания – производител с над 125 години опит и история, в които вярвам.

Превенцията и грижата за тялото ни винаги е най-добрият вариант, когато говорим за имунна система. Затова не забравяйте през студените месеци да обърнете специално внимание на начина си на хранене, като включвате пресни плодове и зеленчуци, любимите на всички туршии и кисело мляко, да си правите регулярни разходки в парка, дори когато навън е студено и да не забравяте да предвидите поне три пъти седмично някакъв тип физическа активност в своя график. Приемът на подходяща хранителна добавка като Допелхерц® Авиралекс също ще подсили съпротивителните сили на организма ви и ще го подпомогне по подходящ начин през есенно-зимния период. Достатъчно е да приемате по 1 капсула дневно от хранителната добавка, за да се възползвате от нейните полезни свойства.