Автор
Веселина Петрова

Невероятно, но факт: Купуваме все повече имоти в Дубай

Все повече българи търсят имоти в Дубай, показват данните на компания за луксозни имоти. С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г. 

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж. ”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компания за имоти.

Всъщност, ако отворим социалните мрежи, ще видим, че родните звезди прекарват доста време точно в Дубай. Те са очаровани от времето там, от възможностите за шопинг и правене на бизнес. 

Според проучването, направено от фирмата за имоти, доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Други ключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда.

За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление. 

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 AED или 136 000 000 долара. Става въпрос за наистина луксозно жилище с площ от малко над 2000 кв. м и 5 спални. И със... стъклени стени, които разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плаващи стълбища и ефектно осветление. Как да не си го купиш!

Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. AED и 280 млн. AED. Към Дубай днес се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националности. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души, пише Pariteni.