Автор
Ева Лъчезарова

За помощта в точния момент: Една история по истински случай, която ще разтупти сърцето ви

Вече сме на прага на коледните празници, до които остават броени дни. И докато бързаме в своето натоварено ежедневие и не ни остава време да поспрем и да си дадем сметка какъв всъщност е смисълът на предстоящите празнични дни, в близост до нас има семейства, на които им се налага да разсъждават над може би най-тежкото решение в живота си - дали да изоставят детето си, своята плът и кръв.

Редица обстоятелства карат бъдещите родители да обмислят подобна стъпка, a дългогодишната практика на специалистите от фондация „За нашите деца“ показва, че най-честите причините за това са бедност, липса на подкрепа, забавяне в развитието или увреждане на детето. Истината е, че според информация на НСИ, само през 2022 г., в социални домове в България са били настанени 368 деца*, а ако с общи усилия успеем да спасим дори и няколко от тях, то животът и празниците за всички нас ще придобият един по-дълбок и човешки смисъл.

Днес ще ви разкажем много лична история на едно реално българско семейство, което се е изправило именно пред съдбоносното решение, свързано със съдбата и бъдещето на първородния си син.

Десислава и Мартин са заедно от седем години. Животът им никога не е бил лесен – събират ги именно еднаквите премеждия, през които са преминали.

Трудностите продължават да са част от живота им заедно, но те се обичат и нещата преминават по-леко. Всичко върви добре, до момента в който Мартин се разболява и вече не може да върши тежка физическа работа. Цялата тежест да издържа семейството се пада на Десислава и настава време на недоимък. Точно в този труден период тя разбира, че е бременна. Мартин е много щастлив, когато научава новината, но в същото време и много уплашен, защото това не е подходящ момент двамата да станат родители. След много размисъл, заедно взимат решение, че няма да могат да се грижат за детето, и след като се роди ще го изоставят, за да може то да получи по-добър шанс в живота.

Така се появява Борис и очарова родителите си от първия поглед. Те го обикват мигновено, но смятат, че ако го задържат при себе си, ще го обрекат на бедност и нещастие. В този момент медицинският персонал в болницата се свързва с фондация „За Нашите Деца“ и сигнализира на специалистите за случая.

Социални работници от фондацията веднага откликват и отиват право в болницата, за да разговарят с родителите и да ги уверят, че ако задържат детето си, ще получат подкрепа. Специалистите разказват за всички начини, по които ще бъдат до младото семейството и това се оказва достатъчно да вдъхне сила и надежда на Десислава и Мартин, че ще се справят с новата си роля.

Родителите се радват, че ще бъдат подкрепени и с облекчение вземат решение детето им да расте при тях. От фондацията им осигуряват комплект за новородено, който включва всичко необходимо за грижата за бебе в домашни условия. Освен това ги подкрепят със съвети и обучения как да полагат най-добрите грижи за детето си, както и с дрешки и принадлежности за Борис.

С всяка следваща среща родителите са все по-уверени и вече се грижат за сина си с радост и без притеснение. Така още едно дете остава в семейството си и се радва на любов и грижи от своите мама и тате.

Сигурни сме, че тази история е докоснала сърцето ви, а за това малкият Борис да остане в своето семейство всяка помощ е от значение. Множество хора и различни компании подпомагат фондация „За Нашите Деца“ в нейната мисия да подкрепя деца, които се намират в риск от изоставяне. Една от тези компании е немската Куайсер Фарма, производител на хранителните добавки Допелхерц, която подпомага фондацията вече няколко години. С всяка закупена опаковка Допелхерц, от серията продукти за деца и майки, вие не само осигурявате необходимите витамини за здравословния растеж на вашите деца, но и помагате на дете в нужда.

Статистиката показва, че благодарение на работата на фондацията за периода 2020 г. до ноември 2023 г. година, спасени от изоставяне и трайна раздяла с майките си са 932 деца. Осъществени са и 7001 случаи на семейна подкрепа (деца и семейства, които са получавали социална и психологическа помощ).

Как можете да се включите и вие и да подкрепите каузата на фондация „За Нашите Деца“?

Сътрудничеството на Куайсер Фарма с фондация "За нашите деца" започна през септември 2020 г., а към октомври 2023 г. вече има дарени над 66 000 лв. И вие можете да дадете своя принос към каузата, закупувайки един от продуктите, които участват в партньорството на Допелхерц и "За нашите деца". 

Това са: 

Допелхерц® Актив мама 
Допелхерц® Имуно за деца 
Допелхерц® Витамини А-Я за Деца 
Допелхерц® актив Пробиотик Желирани мечета за Деца

Нека обединим усилия за каузата повече деца, точно като Борис, да останат в прегръдките на своите родители и да имат един наистина основополагащ старт в живота.

* https://www.nsi.bg/bg/content/3340/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BCe%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0

(в материала има продуктово позициониране)