Автор
Пепа Попова - Пепита

Pак на кожата – симптоми, лечение, профилактика

Днес отново ще обърнем внимание към бича на нашия век – ракa. Според учените около 1/3 от всички видове рак представляват рак на кожата. Всяка година в Европа се диагностицират повече от 100 000 пациенти с меланом, а смъртните случаи от това заболяване надвишават 20 000 годишно. 

Тези данни определят социалната значимост на заболяването и илюстрират необходимостта от ранна диагностика на болестта и сериозна информираност.

Какво е рак на кожата? Какви са признаците за рак на кожата? Кои са видовете? Кога е време за профилактичен преглед при лекар-дерматолог? И какви са възможностите за лечение? На всички тези въпроси днес ще се опитаме да отговорим заедно с д-р Паула Лозанова - специалист по дерматология и венерология, дерматохирургия и лицево-челюстна хирургия, и д-р Симеон Георгиев – специалист по лицево-челюстна хирургия. Един екип със сериозни интереси и опит в областта на онкологията на глава и шия и онкодерматологията.

Кои са днешните ни гости накратко: д-р Паула Лозанова - Ръководител на медицинска клиника. Богат опит в областта на дерматологията и лицево-челюстната хириргия, вагинанло здраве, радиочестота и лазерна хурургия. Притежава две специалности – дерматология и лицево-челюстна хирургия. Научните ѝ интереси са в областта на кожните тумори и рак на кожата. 

Биография: Д-р Паула Лозанова се дипломира като магистър-лекар през 2009г. в Медицински Университет-София. Зачислена е като редовен докторант и специализант в Катедра по Дерматология и Венерология – УМБАЛ „Александровска”-София. Разработва дисертационен труд на тема „Първични множествени кожни карциноми”. По време на специализацията си работи в дерматохирургичен сектор. През 2014г. д-р Лозанова придобива специалност „Кожни и венерически болести”. През 2015г. започва специализация по лицево-челюстна хирургия към Специализираната Болница за Активно Лечение по Лицево-Челюстна Хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) – София. 

Д-р Паула Лозанова е изследовател и води световни пилотни проучвания в областта на: 

• Приложението на радиочестота в областта на безконтактната радиочестота за абдоминална липолиза, вагинално здраве и вагинално подмладяване, влагалищна сухота и стрес-инконтиненция при жени, еректилна дисфункция, индурацио пенис пластика при мъже. • Приложението на магнитно-резонансна терапия при еректилна дисфункция, диспереуния и вестибулодиния (болезненост при полов акт), дисменореа (болезнен ментруален синдром), простатен аденом или доброкачествена хиперплазия на простатата, свързана с множество нощни уринирания, повишаване на сексуалното либидо (удоволствие при полов акт). 

Членство: Член на Европейската академия по дерматология и венерология EADV, Европейската академия по орална и лицево-челюстна хирургия EACMFS, Световната организация по анти-ейджинг медицина WOSAAM, Eвропейската академия по онко-дерматология EADO Българското дерматологично дружество БДД. 

Д-р Симеон Георгиев - специалист по лицево-челюстна хирургия 

Завършил медицина в МУ София 2009 г. Специализирал Лицево-челюстна хирургия 2010-2015 г. Работи като лекар специалист - хирург от 2020 г към отделението по ЛЧХ в УМБАЛ "Света Анна". С интереси в областта на онкологията на глава и шия, кранио-фациална хирургия, окуло-пластична хирургия, онкодерматология, дерматохирургия, естетичната медицина и хирургия. Междунаронед трейнър на мини-инвазивни естетични методи за възстановяване на лицеви обеми и лифтинг - процедури. С проведени специализирани курсове в чужбина - Болница Шарите - Берлин, Darby Hospital -England, Uniklinik RWTH Aachen. С интереси в областта на лицевите парези и техните оперативни и мини-инвазивни техники на терапия, онкология на глава и шия, реконструктивна хирургия, лицево-черепни травми. Член на Европейската Асоциация по кранио-максило-фациална хирургия.