Автор
Пепа Попова - Пепита

Има ли нещо по-приказно от споделянето на дъска за сирене с приятели и близки по Коледа?

Ако си мислите, че може да не ви трябва сирене на отрупаната коледна  трапеза, значи ние с вас нямаме нищо общо.Независимо дали сте домакин на празнично парти с приятелки или сте решили да си организирате уютен домашен филмов маратон, красивата дъска със сирене винаги е добре дошла. 

Незаменима е на Коледа у дома - тя е перфектният централен елемент за закуска, може лесно да се премести върху масичката за кафе, за да осигури препитание докато разпокавате подаръците, а в по-късните часове поддържа всички спокойни, докато пуйката се приготвя на бавен огън.Освен това ни държи всички събрани в определена зона, докато онези, които участват в готвенето, могат да маркират спокойно и необезпокоявано територията си в кухнята. И ако все пак не сте в състояние да се изправите срещу голямо парче пуйка след сармите на Бъдни вечер,  хапка пикантен чедър, солено бри или парче пикантно козе сирене винаги са добра идея. 

Тази възхитителна дъска може да бъде така направена, че да нахрани няколко души или цяла къща от гости.

Сериозна съм. Коледа без cheese board няма как да се получи. Да не говорим, че това ще е най-лесното предястие, което ще трябва да сглобите по празниците. Защото познайте какво? Тук няма абсолютно никакво готвене. Просто нарежете сирената си, намажете крекерите си, разчупете нара или смокинята си и украсете със стръкчета пресен розмарин за тази празнична нотка. За финал налейте виното и се усмихнете.

А ето и моята формула за красива коледна дъска със сирене:

Качество пред количество

Когато става въпрос за приготвяне на плато със сирена, най-важният елемент трябва да бъде, разбира се, сиренето – но това не означава, че трябва да прекалявате с избора си. Изберете 3 до 4 сирена, които предлагат разнообразие от вкусове. За целта разчитам на чудесната селекция на Castello - разнообразие от твърди, меки и пресни вариации. 

Всички ядем първо с очите си, така че не подценявайте силата на подредбата и декорацията на дъската със сирена. 

Ето на какво е добре да обърнете внимание, за да впечатлите с най-ефектния чийзборд вашите гости: 

1. ПОСТАВКАТА

Цветовете на сиренето изпъкват още повече, когато е поднесено върху занаятчийска дървена дъска, мраморна, стъклена или каменна чиния. 

 

2. ВКУСОВЕ, ТЕКСТУРИ И ЦВЕТОВЕ НА СИРЕНАТА

Когато съставяте дъската за сирене, не забравяйте да смесите сирената. В това отношение Castello има невероятно богат избор на форми, текстури, вкусове и цветове, които ще задоволят и най-капризното небце.

3. КАК ДА ПОДРЕДИТЕ СИРЕНЕТО

За вашата презентация помислете дали да не оставите някои от сирената предимно цели с нож за рязане до тях, като например ринговете крем сирене на Castello, които имат уникална форма и стоят супер ефектно. Други можете да разрежете на триъгълници като полумесеца бри Castello. Чедър Castello може да бъде нарязан на малки кубчета.

 

3. ЦВЕТНИ ДОПЪЛНЕНИЯ

Съпътстващите продукти са това, което прави дъската със сирена наистина забавна и специална. Колкото повече и колкото по-различни и разнообразни са като форми, толкова по-унилани комбинации може да опитате.

Сервирайте акомпаниментите директно върху дъската или в малки купички, за да запълните празните пространства по дъската или платото.

  • Хлябът се предлага в много различни форми и варианти – брускети, гризини, крекери, фокачи. Търсете не само вкуса, но и цвета и текстурата.

  • Сладки нотки - чътни, конфитюри, смокини или други сушени плодове, ядки и пресни плодове са отличен избор особено за сини сирена, тъй като балансират смелите вкусове от синята плесен.

  • Пикантни и солени нотки – добавете задължително сушени колбаси - шунка, чоризо, прошуто. Маринованият лук, пестото от домати и босилек или маслиновата тапенада са чудесен избор за дипове.

  • Финален щрих - пресните билки са лесен начин да добавите свежест и да освежите дъската със сирена.

Насладете се на една празнична вечер, пълна с много вкус, елегантност и невероятни кулинарни преживявания в компанията на сирена Castello.

Весела, споделена и уютна Коледа!

(в материала има продуктово позициониране)