Автор
Теодор Муховски

О, тези мустаци: как да се отървете от космите над горната устна

Как да премахнем трайно окосмяването от горната устна - въпросът не е много прост, но е решим. 

Когато косъмчетата над горната устна са тъмни и твърди, трябва да се отървете от тях. За щастие, сега има много средства, които могат да се справят с проблема. 

Защо растат косми над горната устна 

Появата на повече косъмчета по лицето може да бъде причинена от нарушения в организма, така че преди да отидете на козметик, трябва да проверите здравето си. Ако лекарят открие заболяване, първо е необходимо да се излекува, а след това да се приложат съответните козметични продукти. 

Окосмяването на лицето се появява по следните причини: 

Хормонален дисбаланс. Случва се поради стрес, неконтролиран прием на хормонални лекарства и контрацептиви, по време на менопауза, пубертет или бременност. 

Проблеми в гинекологията. Нарушения в работата на яйчниците или други дисфункции на женската полова сфера понякога водят до засилен растеж на окосмяването над устните. 

Ендокринни патологии. Неправилната работа на щитовидната жлеза, захарният диабет, възпалението на панкреаса също могат да провокират проблема. 

За да се установи защо се е появило окосмяването, лекарят ще ви изпрати за изследване на хормоналния статус. При някои жени косъмчетата над устните се появяват в резултат на високи нива на мъжките полови хормони в кръвта. Нормализирането на хормоналния баланс ще премахне напълно проблема. 

Как да се преборим с космите над горната устна 

Женските косъмчета се отстраняват в козметичните салони. Домашните процедури ще помогнат, ако косъмът е тънък и светъл. Всички манипулации се извършват върху суха и чиста кожа. Основни начини за борба с окосмяването: 

Изскубване. Методът е болезнен и невинаги ефективен: косъмът бързо израства отново и може да стане дори по-твърд и по-тъмен. 

Оцветяване. Подходящо за редки косъмчета. Трябва да нанасяте водороден пероксид 2-3 пъти седмично. С течение на времето косъмът изтънява и става невидим. 

Депилация. Този метод ще ви отърве от космите за няколко седмици. Използва се специален крем или лосион в съответствие с инструкциите. Преди започване на процедурата продуктът се тества върху малък участък от кожата на ръката, за да се изключат алергични реакции. 

Епилация с восък. Лентите с восък се нанасят върху кожата, след което рязко се откъсват срещу растежа на косъма. След манипулацията използвайте омекотяващ крем за премахване на дразненето и зачервяването. 

Електроепилация. Извършва се само в салон и е скъпа процедура. С помощта на ток се унищожават космените фоликули и растителността се отстранява трайно. 

Лазерна епилация. Ефектът е с продължителност от 6 до 12 месеца. Процедурата се извършва в специализирани кабинети по медицинска козметика. 

Депилация със захар - помага добре, може да се прави в домашни условия. За целта върху косъмчетата се нанася топла паста от захар, вода и лимонов сок. Отгоре се поставя ивица плат и се откъсва по дължината на растежа на косъма, след като пастата се втвърдява. 

Не бива да се притеснявате, ако имате мустаци над устните си. Преглеждайте тялото си, посещавайте редовно козметик или се депилирайте сами. С малко търпение ще се отървете от нежеланото окосмяване над устните за дълго време. 

Може би ще ви бъдат полезни най-добрите ленти за епилация на лицето 

Най-често жените избират епилация с восък, въпреки че тя предизвиква врастване на косъмчетата, както и електрическа депилация. Освен това нерядко восъкът причинява изгаряния и посттравматична пигментация (цветът на кожата вече може да не е равномерен). 

Струва си също така да се отбележи, че при този вариант се откъсва не само косъмът, но и повърхностният защитен слой на кожата. Ето защо няколко дни кожата след восък е гладка, а след това по-суха и груба. 

Напоследък все повече дами обръщат внимание на лазерните техники. След тях, между другото, качеството на кожата се подобрява, а врасналите косъмчета изчезват завинаги. Има обаче един нюанс: дори да преминете през пълен курс на епилация, след известно време всички косми ще пораснат отново - в природата няма нищо вечно.

Топ 3 съвета на дерматолога за красива кожа по време на празниците
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Топ 3 съвета на дерматолога за красива кожа по време на празниците

Автор Веселина Петрова