Автор
Ева Григорова

20 новогодишни обещания, които ще променят живота ви (Част 1)

Нова година е символ на надежда, светлина и твърда решимост да се се справим по-добре от предходната. Най-добрият начин тази година да бъде изцяло свързана с растеж и постижения е да си поставите новогодишни обещания. Правейки това, вие се държите отговорни. Освен това се мотивирате да постигнете целите си до края. Въпреки че може да сте развълнувани да направите 2024 г. най-добрата година в живота си, би било добре да се съсредоточите върху цялостното си благосъстояние. Важно е да изберете здравословни новогодишни обещания, с които да се погрижите за вашите тяло, ум и душа. Като единственият човек, който има най-голяма власт над живота ви, ваша отговорност е да си поставите положителни и реалистични цели.

1. 10 чаши вода на ден

Започнете своята 2024 г., като се заемете с предизвикателство за хидратиране. Нямаме представа какъв е текущия ви прием на вода, но сме готови да се обзаложим, че не е достатъчно, за да отговори на вашите здравословни изисквания. Създайте си навик да пиете поне 10 чаши вода на ден. Използвайте приложение за проследяване на водата за един месец, за да свикнете с това и след това разчитайте на новия си навик, за да продължите през останалата част от годината.

2. Забавете темпото

Работохоликъ във вас би се противопоставила на тази идея, но може би трябва да помислите за това да се научите да ззабавяте темпото. Кога за последен път се возихте с такси и се взирахте през прозореца, блажено неангажирани с неотложни неща? Също нещо, върху което си струва да се замислите – Кога за последно сте помирисвали цвете? Забавянето е страхотен начин да изживеете живота си в неговата пълнота. Просто не можете да се насладите на цялата красота около вас, ако бързате постоянно. Така че тази година вземете решение да забавите темпото и да практикувате осъзнатост.

3. Приотизирайте грижата за себе си (от Ден 1)

Грижата за себе си е ключът към отключването на вашата вътрешна сила. Това е вашият начин да уверите вътрешното си дете, че го цените. Това е красив език на любовта към себе си и няма никой на света, който да не се нуждае от него. Ако усещате, че именно това ви липсва, започнете да го добавяте към рутината си от ден 1 на Новата година.

4. Поддържайте дневник

Ако взимахме един лев всеки път, когато предложим на някого да си води дневник, щяхме да сме забогатели.. Обикновено хората казват, че не си водят дневник, защото не знаят какво да правят с него. „Защо изобщо ми трябва дневник?“, питат те. Има толкова много неща, които мозъкът ви трябва да обработва всеки ден, толкова много шум, който трябва да бъде прочистен и толкова много мисли, които трябва да организирате. Воденето на дневник е най-добрата форма на самонаблюдение. Той отваря вашите блокирани творчески канали и добавя дълбочина към ежедневието ви. Така че, ако търсите нови начини да изразите себе си, добавете ежедневно (или дори седмично) водене на дневник към списъка си с новогодишни обещания за 2024 г.

5. Научете се да готвите практично

Съвети как да се научите да готвите през 2024 г.: 

- Инвестирайте в някои готварски книги. 
- Създайте дневник с рецепти и продължавайте да добавяте ястия, докато се учите да ги приготвяте 
- Учете се от Youtube Следвайте някои блогове за храна 
- Помолете приятел да ви научи на своите рецепти. 
- Запишете се на уроци по готвене.
 

6. Прекарвайте повече време сред природата

Природата е най-добрият учител, лечител и дарител. Ето няколко блажени начина да се свържете с природата през 2024 г.: 

- Наслаждавайте се на изгрева и залеза толкова често, колкото можете. 
- Ходете на разходки. 
- Наслаждавайте се на лунната светлина. 
- Планирайте туристически пътувания с приятели. 
- В слънчева зимна сутрин седнете на тревата и прочетете книга. 
- Направете пътуване до най-близкия естествен водоем за плуване 
- Прочетете повече за Луната и нейните фази и се опитайте да живеете според тях 
- Занимавайте се с градинарство и добавете свой собствен щрих към природата

7. Направете самостоятелно пътуване преди края на 2024 г

Въпреки че е вярно, че ние, като хора, сме взаимозависими един от друг, никой не може да бъде по-добър спътник за вас от вас самите. Ще имате много възможности да предприемете семейни пътувания, но едно самостоятелно пътуване никога не е за изпускане. Ако искате да изследвате своята приключенска страна, изберете място и месец и ги добавете към новия си календар. Пътуването ще ви помогне да се свържете със себе си и да си вземете почивка от света. След това 2024 г. наистина ще бъде грандиозна година и занапред можете да добавяте това към вашите новогодишни обещания всяка година.

7. Направете самостоятелно пътуване преди края на 2024 г

Въпреки че е вярно, че ние, като хора, сме взаимозависими един от друг, никой не може да бъде по-добър спътник за вас от вас самите. Ще имате много възможности да предприемете семейни пътувания, но едно самостоятелно пътуване никога не е за изпускане. Ако искате да изследвате своята приключенска страна, изберете място и месец и ги добавете към новия си календар. Пътуването ще ви помогне да се свържете със себе си и да си вземете почивка от света. След това 2024 г. наистина ще бъде грандиозна година и занапред можете да добавяте това към вашите новогодишни обещания всяка година.

8. Опитайте различни здравословни чайове

2024 г. може да бъде вашата година, в която да пожънете плодовете на по-здравословните си навици. Пиенето на чай е блажено занимание, което намалява стреса и повишава концентрацията ви. Пийте чая си неподсладен и не добавяйте мляко, за да получите оптимални резултати. За да го направите още по-здравословен, можете да добавите джинджифил, мед, листа от мента или лимон. 

Чайове, на които да се насладите през уикендите на 2024 г.: 

- Чай от лайка 
- Черен чай 
- Зелен чай
- Чай от джинджифил 
- Чай от жасмин 
- Чай от мента

9. Откажете се от лошите си хранителни навици 

Това е едно от задължителните обещания, които трябва да си дадете за 2024 г. Лошите хранителни навици са разрушителни за здравето на червата ви и може да са причината да се чувствате непрекъснато уморени. Вашата храна съставлява около 80% от вашата физическа форма и начинът, по който я консумирате, може да промени изцяло начина ви на живот. 

Ето списък с хранителни навици, които трябва да кажете „не“ на тази нова година:

- Емоционално хранене 
- Среднощни похапвания 
- Пропускане на закуската
- Хранене в необичайно време 
- Твърде много нездравословна храна 
- Хранене навън почти всеки ден 
- Склонност към преяждане 
- Хранене твърде бързо 
- Прекомерна консумация на захар 

10. Докоснете се до щастието от малките неща в живота 

Това може да звучи като абстрактна идея, но всъщност бихте могли да го превърнете в доста стойностно новогодишно обещание. Много от нас често се обръщат към по-големи цели/постижения в края на годината, но всъщност фокусирането върху по-малките неща може да донесе огромно удовлетворение. Радостта, която получавате, когато заедно с детето си правите сапунени балони например, не може да се намери никъде другаде. Възползвайте се от малките неща в живота, за да си донесете мигновена радост и създайте здравословен навик от това. В началото ще трябва да правите това съзнателно, но бъдете сигурни, че ако продължите да търсите щастието в малките неща, ще овладеете този навик до края на годината.

Очаквайте продължение.