Автор
Теодор Муховски

Защо жените толкова се страхуват от тази дума и как да спрат да бъдат "добри момичета"

Преди малко повече от сто години тази дума е била смятана за най-дълбоката обида. Евгения Иванова, експерт по женско самочувствие и кинетика, ни разказва защо не бива да се страхувате, ако ви нарекат "кучка". 

Самото значение на думата се е променило през годините. От речника на Дал научаваме, че кучката - това е мъртво животно. Съгласете се - нещо неприятно. Учудващо е, че по отношение на хората тази дума и в старите времена се е прилагала по-често към жените. А понятието кучка, означаващо "мошеник", "подлец" - е излязло от широка употреба. 

"Кучка" някога са наричали свадлива жена с противен характер, като често са намеквали, че тя е и корумпирана. С течение на времето значението на думата се трансформира и придобива по-позитивна окраска. Изразът: "Тази кучка" - все по-често звучи от мъжките устни с нотки на възхищение, като е синоним на фатална жена. Но жените все още се страхуват от етикета "кучка" и мечтаят да чуят, че са добри момичета. 

Защо в днешно време вече не е необходимо да се страхуваме от етикета "кучка"? 

Най-често кучки сега се наричат жените, които дават приоритет на себе си. Още от детството сме научени да се чувстваме удобно. Разбира се, малко вероятно е да чуем такъв призив директно. 

Още от детството жените се възпитават да бъдат безкористни и жертвоготовни. Всичко за доброто на семейството, децата, обществото, съпруга. Жената, която е похвалена, приветствана, разбрана и приета от обществото, е жена, която дава. А обратното на това е кучката или неудобната жена. Егоистична жена, жена, която дава приоритет на собствените си интереси пред това, което другите очакват от нея. Такъв тип жени не се поддават на манипулации и за всичко си имат собствено мнение, което са готови да отстояват. 

За такива типове все още се казва: "Тя си знае цената", а след това се добавя обидното: 

Кучките си знаят цената, когато става дума за това, което никога няма да изтъргуват, кое си струва вниманието и времето им и кое не. Те лесно си тръгват от места, където не им е интересно или удобно, независимо дали става дума за филмова сесия или за връзка. 

Какво движи кучките: егоцентризъм или здравословен егоизъм? 

Може да ви се стори, че тези жени са много егоистични. Те са такива, но не бива да смятате егоизма за отрицателна черта на характера. В нашето общество понятието "егоизъм" има лоша репутация. Обикновено под егоизъм хората разбират егоцентризъм. Егоцентризмът е неспособността да се поставиш на мястото на друг човек, да погледнеш на ситуацията с други очи. Такива хора вярват, че светът се върти единствено около тях. 

Здравословен егоизъм е този, при който можете да поставите собствените си интереси на първо място, без да пренебрегвате интересите на другите. Разбирате позицията на другия човек и не я обезценявате, но действате първо в свой интерес. 

Защо е по-лесно да бъдеш добро момиче? 

Доброто момиче в очите на обществото е точната противоположност на кучката. Тя се чувства комфортно, умее да търпи, да се приспособява към другите в полза на нечии други, но не и на собствените си интереси. Всичко това е социално одобрено и се предава от поколение на поколение. 

Защо хората около вас се нуждаят от вашата "доброта"? Очевидно е: колкото повече добри хора има, толкова по-лесно е за обществото. Добрите хора са лесно предвидими и лесни за контролиране. Мнението им може да не бъде взето под внимание, защото те ще си мълчат. Когато екипът се състои от такива удобни хора, служителите лесно ще останат на работа след края на работния ден, ще излязат в почивния си ден без въпроси, ще сведат поглед към пода, когато не са съгласни с нещо, и дори няма да посмеят да помислят за допълнително заплащане или повишение. 

Извън работния колектив добрите момичета са удобни и за всички, освен за себе си. 

Но е важно да се помни, че удобните хора са много удобни, за да ги използваме. 

Дълбоко в себе си удобните хора осъзнават, че ги използват в техен интерес, но никога няма да се противопоставят, няма да защитят границите си и просто ще потиснат чувствата си: недоволство, възмущение и гняв. Защото излъчването на всичко това би застрашило статута им на добър човек, а този техен образ е една от малкото опори, които имат. 

Каква е опасността от синдрома на доброто момиче? 

Фактът, че съглашателството и покорството лишават жената от развитие, енергия и психологическа стабилност. Заплатата не расте, за разлика от постоянно трупащите се задължения, енергията е много малко, тъй като трябва постоянно да обслужваш чужди процеси, вътрешният конфликт от малко зрънце несъгласие прераства в силна невроза. В резултат на това доброто момиче не живее живота си, интересите му не се вземат под внимание, а резултатът е ниско самочувствие и усещане за себе си като празно място. 

Съвети за добрите момичета за промяна на ситуацията 

Направете си лична терапия с консултант. Това е най-добрият съвет, който ще ви помогне да промените качеството на живота си. Но ако все още не можете да го направите, опитайте простите действия, които ви предлагаме. 

Отпуснете се. Скръстете раменете си, повдигнете брадичката си. Инстинктивно се опитвате да се свиете и да станете по-малко забележими? Време е да спрете да бъдете невидими и да се покажете на света. 

Превърнете думата "не" във ваша мантра. Ако не искате нещо, първата ви вътрешна реакция е: не искам, няма да го направя - вслушайте се в този плах глас. Това не означава, че отсега нататък само ще отричате, но ако нещо ви тежи, стресира ви, искрено не искате нещо - смело кажете "не". Не е лесно, но да се научите понякога да казвате "не" на натрапчив ухажор, нахален колега, учителка в детската градина, собственото си дете - много важно. 

Отделете един час само за себе си. Предупредете приятелите и семейството си, че през това време няма да си комуникирате, независимо какво се случва. Можете да четете книга, да се излежавате във ваната, да спите, да се разхождате - правете нещо, което ви е приятно. 

Не използвайте този час само за полезни неща, които сте отлагали дълго време, този час използвайте за нещо, което наистина искате. В идеалния случай тази практика трябва да се прави ежедневно, но можете да започнете с два или три пъти седмично и постепенно да я превърнете в ежедневен ритуал за любов към себе си. 

Няколко пъти на ден си задавайте въпроса: какво искам в момента. Пийте вода, танцувайте, разхождайте се със слушалки на ушите. Важно е не само да го разберете, но и да го изпълните. Това ще ви помогне да се свържете отново със себе си и с истинските си желания. Ако ви е трудно да запомните тази практика, поставете няколко известия на телефона си през целия ден. Постепенно вслушването в желанията и нуждите ви ще се превърне във ваш навик. 

Най-голямата заблуда на жените е да мислят, че ако са добри, всички ще започнат да ги обичат. Всъщност ефектът е точно обратният. Когато сте много добри, не само че не ви обичат, но и ви използват, не се съобразяват с вас, забравят ви и ставате невидими. 

Кучките получават всичко: ръст на доходите, повишения, нови мъже, уважение и възхитени въздишки. Отмина времето, когато жена, която може да отстоява границите си, се смяташе за свадлива, и все по-често думата кучка се хвърля след жените, с които искат да бъдат равни и мечтаят да бъдат такива.

Чак да им завидиш: В това племе 7 мъже се борят за вниманието на 3 хиляди жени
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Чак да им завидиш: В това племе 7 мъже се борят за вниманието на 3 хиляди жени

Автор Веселина Петрова